Ann Lindes svar till Erdogan: Vi anser att PKK är terrorister

0
54

Publicerad 15 maj 2022 kl 07.46

Inrikes. Turkiet uppger sig inte vilja ha med Sverige i Nato, då det skandinaviska landet blivit en fristad för kurdiska PKK-terrorister. Men nu säger utrikseminister Ann Linde att även Sverige ser PKK som en terrororganisation.

Gilla artikeln på Facebook

I slutet av november lyckades Magdalena Andersson (S) på ett hår när bli vald av riksdagen till Sveriges statsminister.

Socialdemokraterna hade före omröstningen gjort en överenskommelse med den kurdiska riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (tidigare Vänsterpartiet). I utbyte mot att Kakabaveh röstade på Magdalena Andersson lovade S att fördjupa sina kontakter med det kurdiska kommunistpartiet PYD.

PYD är den syriska delen av PKK, som av EU klassas som en terrororganisation.

Överenskommelsen kritiserades hårt på hemmaplan av av Jimmie Åkesson, men den svenska debatten kom istället att handla om att SD-ledaren hade kallat Kakabaveh för kurd istället för “svensk”.

I Turkiet fick Kakabaveh-uppgörelsen dock stor medial uppmärksamhet och slogs upp som en internationell skandal. I slutet av mars rapporterades det också om att Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) tillsammans med Amineh Kakabaveh hade träffat Nesrin Abdullah, befälhavare för kvinnodelen av kurdiska YPG som beskrivits som en väpnad gren av PKK i Syrien.

Den turkiska regeringen har i dagarna anklagat Sverige för att ge en fristad åt och “öppet stödja” kurdiska terrorister. Detta gör att Turkiet är negativt inställt till ett svenskt Nato-medlemskap, enligt president Recep Tayyip Erdogan.

Men Ann Linde säger nu att hon tror att Turkiets terrorbild av Sverige bygger på “missförstånd” som behöver redas ut, skriver Aftonbladet.

– Det stämmer inte att vi inte skulle klassa PKK för en terroristorganisation, det behöver klargöras om man har fått den uppfattning. Och att jag skulle ha haft möten med PKK vilket jag naturligtvis aldrig haft, säger den svenska utrikesministern.

Regeringens försvar bygger alltså på att man inte har direkta kontakter med just huvudorganisationen PKK. Nu återstår det att se hur Turkiet kommer att reagera på den invändningen.