Analys: Enorma siffror om det stämmer – från Kreml lär man vilja ge annan bild

0
55

Underrättelseuppgifterna från brittiska försvarsdepartementet om att Ryssland sannolikt förlorat en tredjedel av markstyrkorna som initialt sattes in i Ukraina är extraordinära – men det kan mycket väl stämma. Det skriver BBC:s Joe Inwood i en analys. Inwood skriver att bilderna på utbrända ryska militärfordon har kommit att bli definierande bilder av kriget såhär långt. Moskva har ännu inte reagerat på siffrorna som uppges från brittiskt håll, men det är rimligt att anta att deras bedömning lär låta annorlunda – baserat på tidigare påståenden om hur kriget går, skriver han. Oscar Jonsson, forskare vid Försvarshögskolan, säger till SvD att siffran är ”enorm” men att det är svårt att veta hur beräkningen har gjorts. Han tycker sig se en vändpunkt i kriget där Ukraina ”tar mer” mark varje dag jämfört med Ryssland. Angående uppgifterna om att stridsmoralen hos de ryska styrkorna är låg anser han dock att diskussionen behöver nyanseras. – Om den varit så dålig som det ibland låter hade samtliga fronter kollapsat. Men det är definitivt ett problem.