Vad är en Nano IPS-skärm?

0
37
LG

Tillverkare försöker alltid förbättra bildskärmarnas bildprestanda. Som ett resultat har vi sett flera olika skärmteknologier genom åren. Och Nano IPS är en sådan teknik. Här är allt du behöver veta om det.

Vad är en IPS-skärm?

För att förstå Nano IPS-skärmar hjälper det att ha en uppfattning om IPS- eller In-Plane Switching-skärmar. IPS är en av de tre huvudsakliga LCD-teknikerna (Liquid Crystal Display) vid sidan av VA- och TN-skärmar. Den primära skillnaden mellan IPS och andra LCD-skärmar är hur de flytande kristallerna skiftar i deras skärmstapel när en elektrisk ström appliceras. Denna skillnad i rotation av flytande kristaller ger IPS-skärmar vissa fördelar.

RELATERATTN vs. IPS vs. VA: Vilken är den bästa skärmtekniken?

IPS-skärmar är kända för att erbjuda bättre betraktningsvinklar och färgnoggrannhet än VA- och TN-skärmar. Det är därför du kommer att upptäcka att många premiummonitorer använder IPS-paneler. IPS-tekniken är dock inte perfekt. Displaytillverkarna hittar hela tiden nya sätt att göra det bättre. Och Nano IPS är ett sådant framsteg inom IPS-teknikområdet.

Förbättring av IPS

LG

Nano IPS är en förbättrad version av den konventionella IPS-skärmtekniken. Den använder nanopartiklar för att filtrera överflödiga eller onödiga ljusvåglängder för att producera en renare och mer exakt vit bakgrundsbelysning. Detta behövs eftersom den “vita” Lysdioder som används i traditionell IPS och andra LCD-skärmar har vissa obalanser i det ljusspektrum som de producerar.

Enligt LG, i en Nano IPS-skärm appliceras nanopartiklar på LED-bakgrundsbelysningen, och de absorberar de onödiga våglängderna för att ta bort tråkiga färgtoner och obalanser. Så när renat vitt ljus passerar genom färgfilter, resulterar det i en mer exakt och rikare färgrepresentation än konventionella IPS-skärmar.

Annons

Tack vare detta rikare färguttryck har Nano IPS-skärmarna en bred färgomfång. De kan täcka 98 % av DCI-P3 och 135 % av sRGB-färgrymden. Det breda färgomfånget är användbart i kreativt arbete och avgörande för monitorns HDR-prestanda.

Dessutom har Nano IPS-skärmarna alla fördelar med vanliga IPS-skärmar och är helt kompatibla med tekniker med variabel uppdateringsfrekvens som Nvidia G-Sync och AMD FreeSync.

Så med Nano IPS kan du förvänta dig bättre totalt sett bildprestanda än den konventionella IPS. Men fördelarna med Nano IPS kommer på bekostnad av högre prislappar på grund av ökade tillverkningskostnader.

Spela upp video

Hur Kan du få en Nano IPS-skärm?

Eftersom LG Display har utvecklat Nano IPS-tekniken används den oftast i monitorer från LG Electronics. Nano IPS är dock inte exklusivt för LG. ViewSonic, AOC, Dell och Asus säljer även bildskärmar med Nano IPS-skärmar.

Några populära Nano IPS-skärmar inkluderar LG 27GL850-B, LG 34GP83A-B, Alienware 38, Dell S2721DGF och ViewSonic Elite XG270QG.

RELATERATVad är en NanoCell-TV?

Förutom datorskärmar finns Nano IPS-teknik även i TV-apparater. Men det kallas NanoCell på tv-apparaterna. Från och med maj 2022 är LG den enda tillverkaren som släpper TV-apparater med NanoCell-teknik.

LG 34GP83A -B

LG 34GP83A-B är en fantastisk ultrabred spelskärm som använder en Nano IPS-skärm. Den erbjuder en snabb uppdateringsfrekvens, bra betraktningsvinklar och ett brett färgomfång.

Amazon

$799.99
 

Nano IPS vs. QLED

Samsung

Nano IPS är inte den enda skärmtekniken som använder ett färgrenande lager. Samsung använder också ett kvantpunktsskikt i sina QLED-skärmar för att erbjuda liknande exakta och verklighetstrogna färger.

Men till skillnad från Nano IPS-skärmar som har ett nanopartikellager använder QLED-skärmarna en film av kvantprickar. Denna film används för att konvertera den blå LED-bakgrundsbelysningen till röda, gröna och blå färger, som sedan kombineras för att bilda vitt ljus. Den passeras genom färgfiltren för att få de röda, gröna och blå färgerna igen, som sedan används för att skapa bilder på din skärm.

RELATERATQLED förklarat: Vad är egentligen en “Quantum Dot”-TV?

Eftersom det vita ljuset som skapas tack vare kvantprickar är mycket mer exakt än den vita LED-bakgrundsbelysningen på traditionella LCD-skärmar, är de resulterande röda, gröna och blå färgerna också mer exakta. Så kvantprickförbättrade LCD-skärmar kan ha ett bredare färgomfång och levande färger.

Men den färgrenande tekniken är inte den enda skillnaden mellan Nano IPS och QLED. Paneltypen som används i Nano IPS- och QLED-skärmar är också annorlunda. Medan Nano IPS-skärmar, som namnet antyder, har en panel av IPS-typ, har QLED-skärmarna en panel av VA-typ. Båda paneltyperna har olika fördelar och nackdelar. Som nämnts tidigare har IPS- eller Nano IPS-paneler fantastiska betraktningsvinklar. Däremot är deras naturliga kontrastförhållande lågt. Å andra sidan har VA-paneler smala betraktningsvinklar men ett fantastiskt naturligt kontrastförhållande.

Ska du välja Nano IPS-skärmar?

När det gäller att välja Nano IPS framför andra skärmtekniker måste du väga dina prioriteringar. Om du vill ha bra betraktningsvinklar, ett brett färgomfång och utmärkt färgnoggrannhet bör Nano IPS-skärmar definitivt stå högst upp på din lista. Men om du bryr dig om djup svärta och kontrastförhållande är LCD-skärmar av VA-typ, OLED och QD-OLED mer lämpliga.

LÄS NÄSTA

  • › Vad är en bra intern PC-temperatur?
  • › MSI Clutch GM41 Lightweight Wireless Mouse Review: Mångsidig fjädervikt
  • › 5 irriterande funktioner du kan inaktivera på Samsung-telefoner
  • › Recension av Nomad Base One Max: MagSafe-laddaren som Apple borde ha gjort
  • › Googles Pixel 6a och Pixel 7 ser ut som de bästa telefonerna hittills
  • › Använder du Wi-Fi för allt? Här är varför du inte borde