Utvalt från Omni Mer – här är veckans bästa fördjupande och förklarande läsning

0
47

En av många läsvärda artiklar från Omni Mer i veckan är Der Spiegels djupdykning i Rysslands misslyckande i Ukraina. Förutom att gå till botten med det militära och moraliska misslyckandet ställer de sig frågan om Rysslands förnedring nu försvagar Putin – eller gör honom ännu farligare. Washington Post har rest med ukrainska hemvärnsbrigaden som skjuter ut Rysslands modernaste stridsvagnar – med svenska vapen. Vi på Omnis redaktion har djupdykt i den svenska Nato-processen och reder ut, steg för steg, hur vägen kan se ut fram till att Sverige blir fullvärdig medlem. Vi förklarar också, med de främsta experternas hjälp, hur den militärstrategiska kartan nu ritas om kring Östersjön vid ett svenskt Nato-medlemskap. Här har vi sammanställt ett urval av den bästa långläsningen, fördjupningen och förklarande artiklarna från Omni Mer i veckan. I morgon söndag väntas Socialdemokraternas besked om Nato. Mycket pekar på att det blir ett ja – i så fall kan Sveriges ansökan skickas in redan på måndag. Men sen kan det dröja till Sverige blir fullvärdig medlem. Omni berättar om stegen som ska avklaras. Om Sverige och Finland blir medlemmar i Nato så ändras den strategiska kartan i vår del av Europa. Från att Sverige, Finland och Norge var för sig varit tre långsträckta länder i nord-sydlig riktning så får länderna tillsammans ett strategiskt djup i öst-västlig riktning, förklarar Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi på Försvarshögskolan. Ett sådant firande det skulle bli! Med soldater som återvände till Röda torget för att hälsas som segrare av Vladimir Putin. Verkligheten blev något helt annat. Rysslands armé är förnedrad och inte längre fruktad som den en gång var. Der Spiegel går i en lång text om kriget igenom hela det ryska militära och moraliska misslyckandet i Ukraina. Men tidningen ställer också en fråga: Försvagar fiaskot den ryska presidenten eller gör det honom bara farligare? Ryssland gjorde allt rätt, men snabbt blev allt fel. Hur har Ryssland med sitt massiva övertag kunnat misslyckas så kapitalt i luften? Och vad betyder det för kriget? Omni berättar om luftstriden över Ukraina – en ofta förbisedd faktor som kan vara en av de allra viktigaste för krigets utgång. De ukrainska hemvärnsmännen i 127:e brigaden blev de första under kriget att lyckas slå ut en av Rysslands toppmoderna stridsvagnar T-90M. De gjorde det med granatgeväret Carl Gustaf – och tackade senare Sveriges kung och det svenska folket för hjälpen i ett Twitterinlägg som fick stor spridning i veckan. I ett reportage där attacken skildras har The Wall Street Journals korrespondent följt den brokiga skaran av hemvärnssoldater i 127:e brigaden. Det finns inget klimatscenario där världen förblir ”normal” efter 2050. Antingen kommer människor och länder att tvingas till orealistiska förändringar i sina levnadsvanor och sätten de spenderar pengar på – eller så uppnås inte målen i Parisavtalet, med dödliga utomhustemperaturer, utbredd torka och miljontals klimatflyktingar som följd. Det skriver The Atlantic i ett reportage ”Radera appen där du håller koll på din menscykel.” Uppmaningen florerar i USA, där aborträtten nu är under press. Farhågan är att apparna – där du frivilligt matat in mängder av personlig data – ska kunna användas för att straffa dem som vill avbryta en graviditet om det blir olagligt. Omni reder ut vilken roll big data spelar i USA:s känsligaste fråga.