UPSC Essentials- Torsdag: Ekspertforedrag- 'Kjære fremtidige byråkrater, historiens fobi må bort!'

0
35

Lektor ved Delhi College of Arts and Commerce (University of Delhi) Neeru Ailawadi (Express)

Neeru Ailawadi, Associate Professor ved Delhi College of Arts and Commerce (University of Delhi) med 38 års erfaring med historieundervisning til studenter, svarer på spørsmålene angående fobien for å studere historie, spesielt for UPSC-aspirantene i et intervju med Manas Srivastava.

Det er trist å innrømme at mange UPSC-aspiranter synes historie er et vanskelig og kjedelig emne. Det er en slags fobi for å studere historie i sinnet til aspirantene. Det er imidlertid urettferdig at historien blir sett i et så negativt lys. Historie er ikke bare et viktig emne for UPSC-CSE, men også viktig for hvordan det former tankene og personlighetene våre.

(Intervjuets relevans: Queries on History emne for UPSC-CSE Prelims, Mains, and in generelt)

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Mange UPSC-aspiranter har en slags fobi for å studere historie. Hva tror du er årsaken bak det?

Best of Express Premium

Premium

Forklart: Hvorfor Luna-krasj har reist spørsmål om stabiliteten til krypto .. .

Premium

Aviation Secy, kona får rabatterte Air India-billetter til USA, oppgraderer til Busi…Premium

Horoskop i dag, 14. mai 2022: Tvillinger, Væren, Fiskene og andre tegn — ch…

Premium

Jern i Tamil Nadu for 4200 år siden: en ny datering og dens betydningFlere premiumhistorier >>

Ikke bare UPSC-aspiranter, men studenter generelt har noen misoppfatninger om historie som fag. De tror at historie innebærer mye ran og det handler om å huske mennesker, steder og datoer. Derfor synes de det til tider er kjedelig og kan utvikle en slags fobi for å studere historie som fag. Denne holdningen til å studere historie må endres.

Som nevnt av deg, er memorering av fakta og datoer eller raning en av grunnene til at aspiranter er redde for å studere historie. Hva synes du bør gjøres med det?

Det er to punkter å forstå her. Elementet læring og memorering er tilstede i hvert fag. Selv en matematikkstudent må lære seg teoremer og formler. Det er bare en fobi skapt i hodet til elevene helt fra begynnelsen av at historie handler om å lære datoer. Denne fobien tar en student bort fra å forstå og internalisere emnet. Forestillingen om å bare huske all informasjon utenat er feil.
For det andre handler ikke historie bare om datoer. Tidslinje og kronologi i historie er viktig, men det er urettferdig å se historien bare fra det perspektivet. Historien forteller oss om sosiale, politiske, økonomiske og kulturelle aspekter ved fortiden. Elevene må ha et helhetlig bilde av historiens hendelser. For å underbygge dette poenget, prøv å se på forrige års spørsmål om enten universitetseksamen eller UPSC-eksamen. Spørsmål dreier seg om de sosiale, politiske, økonomiske og kulturelle aspektene og ikke bare datoer.

Mange aspiranter har ikke samfunnsvitenskapelig bakgrunn. Noen av dem studerer historie seriøst for første gang i livet. Hvordan bør de tilnærme seg historie som fag?

Tilnærmingen til historie som et emne for alle som er nye i det, ligger i selve ordet “historie”. Begynn å se på det som en historie. Hvis det er mulig, prøv å forestille deg at du er en del av den historien. Når du leser noe, fortsett å spørre deg selv – hvorfor, hvordan, hva, når osv. Ikke se historie som et emne bare om døde mennesker. Historie er så mye mer enn det. Endre den oppfatningen om historie.

En av grunnene til at noen aspiranter finner historie irrelevant og kjedelig, er fordi den snakker om døde mennesker.

Hva mener du når du sier at denne oppfatningen må endres?

Historien må sees annerledes. Aspiranter eller enhver student må forstå at historien også gjelder nåtiden. Fra politiske endringer som menneskerettigheter til økonomiske fremskritt, alt involverer historie. Teknologi, for eksempel som vi har blitt så avhengige av, har sin egen historie.
Glem heller ikke at det er et av de mest tverrfaglige fagene. Kan du studere politikk uten å kjenne den historiske bakgrunnen til Grunnloven?

Kan du foreslå noen måter historie kan gjøres interessant både for forståelse og læring?
Hver student må utvikle sin egen stil for å studere ethvert emne. Jeg vil likevel nevne et par ting som vil hjelpe. Visuell påvirkning er svært opprettholdende. Prøv å se litt bilder. De kan være bilder, filmer, dokumentarer, vlogger eller intervjuer. Spesielt for UPSC-aspiranter, vil jeg foreslå å danne små grupper med andre aspiranter for å diskutere et emne. Diskusjoner holder seg i tankene lenge og kan være svært nyttige når man skal skrive eksamen og stille til intervju. Selv om jeg vet at UPSC-aspiranter har lite tid, men når de er ledige, må de gå en tur rundt i byen, eller de kan besøke et museum osv. Du begynner gradvis å internalisere emnet og synes det er interessant.

Revidering av historien er et annet område der aspiranter finner vanskeligheter. Hva foreslår du?

Som nevnt tidligere, bør hver elev utvikle sin stil. Det som er viktigst for enhver student er å gå gjennom det siste årets spørsmålsoppgaver og kartlegge hvert underemne fra et større emne. Prøv å forstå hvordan spørsmål kan stilles om samme emne. Hvis spørsmålene gjentas ofte, sørg for å forberede gode svar på dem. Notering er veldig viktig. Enten kan man gå for korte notater i punktform som har sin revisjonsfordel, eller man kan gå for essay-notater som er alt-inkluderende.

Historien trenger flere revisjoner, men hvis man har forstått emnet i stedet for bare å røske, blir det lettere. Husk at nøkkelord i hvert emne er veldig viktige. Det er rundt nøkkelordene at spørsmålene er rammet inn, og en kandidat forventes å svare ved å bruke disse nøkkelordene. For eksempel Swaraj og Satyagraha i den nasjonale bevegelsen, ulike idealer fra den franske revolusjonen, osv.

Noen studenter på college ønsker å begynne med CSE-forberedelse i avgangsårene. Hva er ditt råd til dem?

Jeg har en sterk mening om at studentene først bør fokusere på høyskolestudiene. Å seile på to båter vil føre deg til ingensteds. Likevel, hvis de tror de har tid, kan de bruke den til å styrke det grunnleggende. Mange av elevene mine bruker tiden på å lese aviser. Avislesevaner er veldig gunstig. For Historie kan elevene bruke tiden på å lese grunnleggende og gode bøker. Lag jevnaldrende grupper for å diskutere emner. Høyskoleår er den beste tiden for å forbedre skriveferdighetene dine.

Hva vil være ditt budskap til alle aspirantene som har en fobi for å studere historie?

Jeg vil gjerne adressere dem som “Fremtidens byråkrater” og ikke bare som aspiranter. Kjære fremtidige byråkrater, historiens fobi må bort! Landet vårt trenger tenkende byråkrater som må komme opp med mange nye ideer og implementere dem til fordel for folket vårt. Landet vårt trenger modige byråkrater som ikke skal være redde for å ta utfordringer. Å komme over fobien for å studere historie er bare en liten utfordring av mange andre utfordringer du kommer til å møte i livet. Se det som en mulighet til å lære noe nytt og finne innovative måter å gjøre det på. Viktigst av alt, nyt emnet og prosessen med å studere det til eksamen.

Jeg vil også be lærerne om å prøve å bringe en holdningsendring i studentenes sinn angående historie. Fang fantasien deres. Bare ikke fokuser på å gi notater. Samhandle med studenter og UPSC-aspiranter. Hjelp dem til å nærme seg emnet annerledes i stedet for å gå for blind memorering.

Neeru Ailawadi anbefaler for aspiranter:

The Wonder That Was India av A.L.Basham< /p>

History of India av Rolmila Thapar

Bharat Ek Khoj – Jawaharlal Nehru's The Discovery of India regissert av Shyam Benegal (tilgjengelig på Youtube)

Western Civilization Ideas, Politics and Society (Marvin Perry, et al.)

Point å tenke på:
Hva er det du kan ta med deg fra dette intervjuet som aspirant?