Ukraina kommer att hålla den första krigsförbrytarrättegången mot tillfångatagen ryss

0
51

En pojke placerar en choklad vid sin fars grav på kyrkogården i Ukraina. (AP)

Ukrainas högsta åklagare avslöjade onsdagens planer på den första krigsförbrytarrättegången mot en tillfångatagen rysk soldat, eftersom striderna rasade i öst och söder och Kreml lämnade möjligheten öppen av att annektera ett hörn av landet som den beslagtog tidigt under invasionen.

Generalåklagaren Iryna Venediktova sa att hennes kontor anklagade Sgt. Vadin Shyshimarin, 21, i dödandet av en obeväpnad 62-årig civil som sköts ner när han cyklade i februari, fyra dagar in i kriget.

Shyshimarin, som tjänstgjorde med en stridsvagnsenhet, anklagades för att ha skjutit genom ett bilfönster mot mannen i den nordöstra byn Chupakhivka. Venediktova sa att soldaten kan få upp till 15 års fängelse. Hon sa inte när rättegången skulle starta.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Venediktova’s kontor har sagt att det har undersökt mer än 10 700 påstådda krigsförbrytelser begångna av ryska styrkor och har identifierat över 600 misstänkta.

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE-nyckel – 12 maj 2022: Vad du behöver att läsa idag

Premium

Förklarat: Vad är det som orsakar hög inflation och var?

Premium

Var Sri Lankas inflationsdrivna kris kan komma härnäst< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

Jag provade Asus Zenbook 14X OLED Space Edition, och det är en av de coolaste…Fler premiumhistorier >>

Många av de påstådda grymheterna uppdagades förra månaden efter att Moskvas styrkor avbröt sitt försök att erövra Kiev och drog sig tillbaka från hela huvudstaden och avslöjade massgravar och gator och gårdar fulla av kroppar i städer som Bucha. Invånarna berättade om mord, brännskador, våldtäkter, tortyr och styckning.

Volodymyr Yavorskyy från Center for Civil Liberties sa att den ukrainska människorättsgruppen kommer att följa Shyshimarin’s rättegång noga för att se om den är rättvis. “Det är mycket svårt att följa alla regler, normer och neutralitet för domstolsförhandlingarna i krigstid,” sa han.

På den ekonomiska fronten stängde Ukraina av en pipeline som transporterar rysk gas över landet till hem och industrier i Västeuropa, vilket markerar första gången sedan krigets början som Kiev störde flödet väster om en av Moskvas mest lukrativa exporter.

Men den omedelbara effekten kommer sannolikt att vara begränsad, delvis för att Ryssland kan avleda gasen till en annan rörledning och eftersom Europa är beroende av en mängd olika leverantörer .

Samtidigt sa en Kreml-installerad politiker i södra Cherson-regionen, platsen för den första stora ukrainska staden som föll i kriget, att tjänstemän där vill att Rysslands president Vladimir Putin ska göra Cherson till en “riktig region” av Ryssland — det vill säga annektera det.

“Staden Cherson är Ryssland,” Kirill Stremousov, biträdande chef för Khersons regionala administration utsedd av Moskva, berättade för ryska nyhetsbyrån RIA Novosti.

Det väckte möjligheten att Kreml skulle försöka bryta av ytterligare en bit av Ukraina när den försöker rädda en invasion som gått snett. Ryssland annekterade Ukrainas Krimhalvön, som gränsar till Kherson-regionen, efter en omtvistad folkomröstning 2014, ett drag som fördömdes som olagligt och avvisades av större delen av det internationella samfundet.

Kherson, en hamn i Svarta havet med ungefär 300 000 invånare, ger Krim tillgång till färskvatten och ses som porten till en bredare rysk kontroll över södra Ukraina.

Kremls talesman Dmitry Peskov sa att det trots allt skulle vara “upp till invånarna i Kherson-regionen att bestämma om en sådan överklagan ska göras eller inte.” Han sa att varje flytt till annektering av territorium måste utvärderas noga av juridiska experter för att säkerställa att det är “absolut legitimt, som det var med Krim.” Den ukrainske presidentens rådgivare Mykhailo Podolyak hånade idén om Khersons annektering och twittrade: “Inkräktarna kan be om att få ansluta sig till och med Mars eller Jupiter. Den ukrainska armén kommer att befria Kherson, oavsett vilka spel med ord de spelar.”

Ett flyganfall mot en bensinstation i Cherson, Ukraina den 25 februari 2022 dokumenteras i den här skärmbilden som erhållits från video på sociala medier. (Valery Kuleshov/via Reuter)

Inne i Kherson har människor gått ut på gatorna för att fördöma den ryska ockupationen. Men en lärare som bara angav sitt förnamn, Olga, av rädsla för rysk vedergällning sa att sådana protester är omöjliga nu eftersom Moskvas trupper “kidnappade aktivister och medborgare bara för att de bar ukrainska färger eller band.” Hon sa att “folk är rädda för att prata öppet utanför sina hem” och “alla går snabbt på gatan.”

“Alla människor i Cherson väntar på att våra trupper ska komma så snart som möjligt,” tillade hon. “Ingen vill bo i Ryssland eller ansluta sig till Ryssland.”

På slagfältet sa ukrainska tjänstemän att en rysk raketattack riktade sig mot ett område runt Zaporizhzhia och förstörde ospecificerad infrastruktur. Det fanns inga omedelbara rapporter om skadade. Den sydöstra staden har varit en tillflyktsort för civila på flykt från den ödelade hamnstaden Mariupol.

Ryska styrkor fortsatte att slå mot stålverket som är den sista bastionen för ukrainskt motstånd i Mariupol, sade dess försvarare. Azovregementet sa på sociala medier att ryska styrkor genomförde 38 flyganfall under de senaste 24 timmarna på Azovstals stålverks mark.

Servicemedlemmar av pro-ryska trupper skjuter från en stridsvagn under strider i konflikten mellan Ukraina och Ryssland nära Azovstal-stålverket i den södra hamnstaden Mariupol. (Reuters)

Anläggningen har skyddat hundratals ukrainska trupper och civila under en månader lång belägring.

Ukrainas vice premiärminister Iryna Vereshchuk sa att Ukraina har erbjudit sig att frige ryska krigsfångar om Ryssland tillåter de svårt skadade jaktplanen ska evakueras.

En rådgivare till Mariupols borgmästare sa att ryska styrkor har blockerat alla evakueringsvägar ut ur staden. Petro Andriushchenko sa att det finns få flerbostadshus som är lämpliga att bo i och lite mat eller dricksvatten. Han sa att några kvarvarande invånare samarbetar med ockuperande ryska styrkor i utbyte mot mat.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy föreslog på tisdagen att Ukrainas militär gradvis driver bort ryska trupper från Charkiv, landets näst största stad och en nyckel till Rysslands offensiv i Donbas, den östra industriregionen vars tillfångatagande enligt Kreml är dess huvudmål.

Ukraina riktar sig också mot ryskt luftförsvar och försörjningsfartyg på Snake Island i Svarta havet i ett försök att störa Moskvas ansträngningar att utöka sin kontroll över kustlinjen, enligt det brittiska försvarsministeriet.

Separat sa Ukraina att de sköt ner en kryssningsmissil riktad mot hamnstaden Odesa i Svarta havet.

På andra håll sa guvernören i en rysk region nära Ukraina att minst en civil person dödades och sex skadades av ukrainsk beskjutning i byn Solokhi, nära gränsen. Belgorods guvernör Vyacheslav Gladkov’s konto kunde inte verifieras oberoende, men han sa att byn kommer att evakueras.

Ukrainas operatör för naturgasledning sa att de flyttade för att stoppa flöde av rysk gas genom en kompressorstation i en del av östra Ukraina som kontrolleras av Moskva-stödda separatister eftersom fientliga styrkor störde stationens drift och sugde av gas.

Navet hanterar ungefär en tredjedel av den ryska gasen som passerar genom Ukraina till Västeuropa. Men analytiker sa att mycket av gasen kan omdirigeras genom en annan rörledning från Ryssland som korsar Ukraina, och det fanns indikationer på att det höll på att hända. Europa får i alla fall naturgas från andra rörledningar och andra länder.

Det var inte klart om Ryssland skulle drabbas av någon omedelbar träff, eftersom landet har långtidskontrakt och andra sätt att transportera gas.

Ändå underströk avbrottet den bredare risken för gasförsörjningen från kriget.

p>

“Gårdagens beslut är en liten förhandstitt på vad som kan hända om gasinstallationer träffas av levande eld och riskerar förlängda stillestånd,” sade gasanalytikern Zongqiang Luo på Rystad Energy.

I andra händelser anklagade Ukrainas utrikesdepartement Ryssland för att stjäla ukrainskt spannmål och försöka sälja det på globala marknader. Ministeriet uppskattar att Ryssland redan kan ha stulit upp till 500 000 ton spannmål till ett värde av mer än 100 miljoner dollar.

Och USA:s handelsminister Gina Raimondo sa ett förbud mot försäljning av halvledare och annan teknologi till Ryssland från väst. begränsar Rysslands förmåga att tillverka militär utrustning. Ukrainare som har hittat rysk utrustning rapporterade att den var “fylld med halvledare som de tog ut ur diskmaskiner och kylskåp,” sa Raimondo.