Uitgelegd: wat Tilak, Gandhi en Nehru zeiden over IPC Sectie 124A, de wet op opruiing

0
50

Terwijl Bal Gangadhar Tilak driemaal werd beschuldigd van opruiing, werden ook Mahatma Gandhi en Jawaharlal Nehru volgens de wet berecht. (Express Archief)

Op woensdag (11 mei) heeft het Hooggerechtshof alle lopende processen, beroepen en procedures met betrekking tot sectie 124A, die de beschuldiging van opruiing behandelt, geschorst totdat de regering van de Unie voltooit zijn oefening om de bepaling uit het koloniale tijdperk te herzien.

De rechtbank hoort een reeks petities om de wet, die door de Britten werd gebruikt tegen verschillende leiders van de Indiase vrijheidsstrijd, af te schaffen. Senior advocaat Kapil Sibal citeerde dinsdag verklaringen van Mahatma Gandhi en Jawaharlal Nehru over Sectie 124A, en zei dat ze wilden dat de bepaling werd geschrapt.

p>Wat waren enkele van de belangrijkste opruiingszaken die door de koloniale regering werden aangespannen tegen nationalistische leiders, en wat zeiden ze over de wet?

Bal Gangadhar Tilak

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Best of Express Premium

Premium

Uitgelegd: waarom de crash van Luna vragen oproept over de stabiliteit van crypto …

Premium

Aviation Secy, vrouw krijgt goedkope Air India-tickets voor VS, upgrade naar Busi…

Premium

Horoscoop vandaag, 14 mei 2022: Tweelingen, Ram, Vissen en andere tekens — ch…< figuur>Premium

IJzer in Tamil Nadu 4.200 jaar geleden: een nieuwe datering en de betekenis ervanMeer Premium Stories >>

De Lokmanya werd drie keer berecht voor opruiing en werd twee keer gevangengezet.

In 1897 werd hij beschuldigd van opruiing wegens “opwinding en poging tot het opwekken van gevoelens van ongenoegen bij de regering door de publicatie van bepaalde artikelen” in (zijn krant) de Kesari in de uitgave van 15 juni 1897. .

De regering beweerde ook dat een toespraak van Tilak, waarin hij verwees naar de moord op de Adilshahi-generaal Afzal Khan door Shivaji in 1659, de aanzet had gegeven tot de moord op de pestcommissaris van Poona, Walter Rand , door de revolutionaire gebroeders Chapekar in 1897.

In april 1908 vermoordden de revolutionaire tieners Khudiram Bose en Prafulla Chaki per ongeluk twee Europese vrouwen in Muzaffarpur bij een bomaanslag op de Britse magistraat Douglas Kingsford. Chaki schoot zichzelf dood voordat hij kon worden gearresteerd; Bose werd gearresteerd en opgehangen. Tilak publiceerde een sterke verdediging van de revolutionairen in Kesari en werd prompt gearresteerd op beschuldiging van opruiing.

In juli van hetzelfde jaar werd Tilak beschuldigd van het aanzetten tot haat en minachting en het opwekken van ontrouw en gevoelens van vijandschap jegens Zijne Majesteit en de regering ” door zijn geschriften in Kesari.

Best of Explained

Klik hier voor meer

Hij had geschreven: “Dit zal ongetwijfeld velen inspireren tot haat tegen de mensen die tot de partij van rebellen behoren. Het is niet mogelijk om door zulke monsterlijke daden de Britse overheersing uit dit land te laten verdwijnen. Maar heersers die onbeperkte macht uitoefenen, moeten altijd onthouden dat er ook een grens is aan het geduld van de mensheid.”

Tilak weigerde een advocaat en koos ervoor om zijn eigen zaak te bepleiten. Tijdens zijn verdediging viel hij luidruchtig de beschuldiging van opruiing aan. Hij voerde aan dat hij als Brits onderdaan recht had op bepaalde wettelijke rechten, zoals de vrijheid van meningsuiting die hem werden ontzegd. “Het punt is of ik in mijn recht stond, en of een onderdaan van Zijne Majesteit in India wel of niet dezelfde vrijheid kan genieten die Britse onderdanen thuis en Anglo-Indianen hier genieten,” vertelde hij de rechtbank.

Hij wees erop dat het openbaar ministerie niet in staat was te bewijzen dat hij criminele bedoelingen had in zijn schrijven of dat deze criminele bedoelingen de samenleving als geheel hadden kunnen beïnvloeden. Tilak werd schuldig bevonden en veroordeeld tot zes jaar’ gevangenisstraf met transport.

Redactioneel |Over opruiing probeerde de regering hogerop te komen, met een beroep op de bedoeling van de premier. De hoogste rechtbank heeft het nu op de proef gesteld

Mahatma Gandhi

In maart 1922 werd Gandhi beschuldigd van opruiing voor het schrijven van drie artikelen in zijn weekblad Young India. Shankarlal Banker, de eigenaar van de krant, werd ook aangeklaagd op grond van artikel 124A van de IPC.

In plaats van onschuldig te pleiten voor de beschuldiging van het verspreiden van onvrede (opruiing), verklaarde Gandhi dat, aangezien hij geen genegenheid had voor de koloniale regering, het zijn morele plicht was om onrechtvaardige wetten te negeren. Sibal herinnerde zich dat Gandhi Sectie 124A had beschreven als “de prins onder de politieke secties van het Indiase wetboek van strafrecht, bedoeld om de vrijheid van de burger te onderdrukken”.

Gandhi zei ook: “genegenheid kan niet worden gefabriceerd of gereguleerd door de wet. Als iemand geen genegenheid heeft voor een persoon of systeem, moet hij vrij zijn om zijn ongenoegen ten volle uit te drukken, zolang hij niet overweegt, bevordert of aanzet tot geweld. Maar de sectie waaronder de heer Banker en ik worden aangeklaagd, is er een waarin louter het bevorderen van ontevredenheid een misdaad is. Ik heb enkele van de zaken bestudeerd die eronder zijn berecht (Sectie 124A) en ik weet dat enkele van de meest geliefde Indiase patriotten op grond daarvan zijn veroordeeld. Ik beschouw het daarom als een voorrecht om op grond van die sectie te worden aangeklaagd.”

Gandhi keerde daarom de morele en politieke associatie van opruiing om en kondigde aan dat het verspreiden van onvrede tegen een immorele regering noodzakelijk voor degenen die zichzelf als nationalistisch beschouwden.

In zijn artikel gepubliceerd in 1921, “Knoeien met loyaliteit”, schreef Gandhi, “Opruiing is het credo van het congres geworden. Elke niet-medewerker is verplicht ongenoegen te prediken jegens de bij wet ingestelde regering. Non-samenwerking, hoewel een religieuze en strikt morele beweging, is opzettelijk gericht op de omverwerping van de regering, en is daarom juridisch opruiend in termen van het Indiase wetboek van strafrecht.”

Telling Numbers |399 opruiingszaken sinds 2014 , hoge afhankelijkheid

Jawaharlal Nehru

Nehru werd in 1930 beschuldigd van opruiing. Net als Gandhi verdedigde hij zich ook niet in de rechtbank en pleitte hij schuldig aan sectie 124A. Hij zei tegen de magistraat: 'Er kan geen compromis zijn tussen vrijheid en slavernij, en tussen waarheid en onwaarheid. We realiseerden ons dat de prijs van vrijheid bloed en lijden is — het bloed van onze eigen landgenoten en het lijden van de edelsten in het land — en die prijs zullen we volledig betalen…” (Geciteerd in Chitranshul Sinha: ‘The Great Repression: The Story of Sedition in India’, Penguin Viking, 2019)

Ondanks dat het door de koloniale staat wordt gebruikt om nationalistische leiders aan te vallen, recht bleef bestaan ​​in het onafhankelijke India. Nehru begreep echter de problemen ermee en zei tegen het Parlement dat “hoe eerder we er vanaf komen, hoe beter”.

Tijdens het debat over het Eerste Amendement dat &#8220 ;redelijke beperkingen” over het fundamentele recht op vrijheid van meningsuiting en meningsuiting, gegarandeerd door artikel 19, lid 1, onder A), zei hij: “Neem nogmaals sectie 124A van het Indiase wetboek van strafrecht. Wat mij betreft is dat specifieke gedeelte hoogst verwerpelijk en aanstootgevend en zou het om praktische en historische redenen niet thuishoren, zo u wilt, in een wet die we zouden kunnen aannemen. Hoe eerder we er vanaf zijn, hoe beter.”

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen