Sverige rustar upp med tunga vapen i Skåne

0
116

Publicerad 14 maj 2022 kl 18.25

Inrikes. Artilleriförmågan i södra Sverige fortsätter att byggas upp i enlighet med försvarsbeslutet 2020. Under en övning samövar nu Bodens artilleriregemente med enheter från det nystartade artillerikompaniet Noraskogs kompani, där bland annat det mäktiga artillerisystemet “Archer” ingår.

Gilla artikeln på Facebook

Sverige rustar just nu upp med återetablering av en flygflottilj och fem regementen.

Inte sedan 2005 har det utbildats artilleriförband i södra Sverige. Men sedan 2021 sker det igen, bland annat vid Noraskogs kompani som är en del av Skaraborgs regemente.

Uppbyggnaden av artilleriförmåga i södra Sverige är i gång genom att Noraskog har börjat utbilda värnpliktiga. Kompaniet startade 2021 och senast 2024 kommer utbildningen flyttas till blivande Bergslagens artilleriregemente A 9 i Kristinehamn.

Under övningen Våreld 2022 övar nu en komplett men reducerad artilleribataljon med anställda soldater från A 8 och värnpliktiga från Noraskogs kompani. Bland annat övas systemet Archer, en svensktillverkad artilleripjäs med en räckvidd på smått otroliga sex mil.

Archers goda skjutprestanda tillsammans med korta omgrupperingstider möjliggör en stridsteknik som kraftigt ökar överlevnadsgraden för pjässystemet, samtidigt som verkan vid målet levereras snabbt efter det att order om eld har tagits emot.

Under Vårelds första vecka har artilleribataljonen bland annat varit på Skillingaryds skjutfält och genomfört skarpskjutning med artillerisystemet Archer. Där deltog även granatkastarpluton och eldledningsgrupper vilket gav en träning för förmågan “indirekt eld”.