Så här rensar du din dators CMOS för att återställa BIOS-inställningarna

0
36
Sam72/Shutterstock.com figur>

Din dator lagrar lågnivåinställningar som systemtid och hårdvaruinställningar i sin CMOS. Dessa inställningar konfigureras i BIOS- eller UEFI-inställningsmenyn. Om du upplever ett problem med maskinvarukompatibilitet eller annat problem, kanske du vill försöka rensa CMOS.

När du rensar CMOS återställs BIOS- eller UEFI-inställningarna till fabriksinställningarna. I de flesta fall kan du rensa CMOS från BIOS-menyn eller genom att trycka på CMOS-knappen på baksidan. I vissa fall kan du behöva öppna datorns hölje.

Innehållsförteckning

Använd BIOS- eller UEFI-menyn
Tryck på Clear CMOS-knappen
Använd CLEAR CMOS-moderkortsbygeln
Sätt tillbaka CMOS-batteriet

Använd BIOS eller UEFI-menyn

Det enklaste sättet att rensa CMOS är från din dators BIOS- eller UEFI-inställningsmeny. För att komma åt inställningsmenyn, starta om datorn och tryck på knappen som visas på skärmen — ofta Ta bort eller F2 — för att komma åt inställningsmenyn.

RELATERAT: Vad är UEFI och hur skiljer det sig från BIOS?

Om du inte ser en nyckel på skärmen, se din dators bruksanvisning. Olika datorer använder olika nycklar. (Om du byggde din egen dator, se manualen för ditt moderkort istället.)

Om du kör Windows 8, Windows 10 eller Windows 11 kan du förmodligen komma åt BIOS eller UEFI från själva Windows.

Annons

Leta efter alternativet Återställ i BIOS. Den kan heta “Återställ till standard,” “Ladda fabriksinställningar,” “Rensa BIOS-inställningar,” “Ladda inställningsinställningar,” eller något liknande.

Välj det med dina piltangenter, tryck på Enter och bekräfta åtgärden. Om du använder en dator med ett UEFI istället för ett BIOS kommer du förmodligen att kunna använda din mus.

Ditt BIOS eller UEFI kommer nu att använda sina standardinställningar &#8212 ; om du har ändrat några inställningar tidigare måste du ändra dem igen.

Tryck på Rensa CMOS-knappen< /h2>

Nyere moderkort, särskilt dyrare som är designade för entusiaster, har ofta en speciell knapp som rensar CMOS.

Knappen kan sitta på baksidan av moderkortet, nära alla portar, eller så kan den vara på själva moderkortet, inuti höljet. Handboken som följde med din dator eller moderkort talar om var du kan hitta det.

Obs: Blanda inte ihop CMOS-rensningsknappen med en BIOS-knapp . BIOS-knappar låter dig flasha BIOS utan en CPU installerad på moderkortet, återgå till en tidigare version av BIOS om en BIOS-uppdatering gick fel, eller både och.

När du har hittat CMOS-rensknappen trycker du ner den i cirka 10 sekunder. Du kanske behöver ett gem för detta — Klara CMOS-knappar nära portarna på baksidan är vanligtvis försänkta så att de inte trycks ned av misstag.

Annons

CMOS-knappar på moderkortet är vanligtvis ganska tydligt markerade, och de är vanligtvis inte försänkta. Du måste fortfarande hålla ned den i några sekunder för att utlösa en återställning.

myphotobank.com.au/Shutterstock.com

Använd CLEAR CMOS Motherboard Jumper

Många moderkort innehåller en bygel som kan användas för att rensa CMOS-inställningarna om ditt BIOS inte är tillgängligt. Detta är särskilt användbart om BIOS är lösenordsskyddat och du inte känner till lösenordet, eller om du har gjort ändringar som hindrar dig från att komma åt BIOS normalt.

Den exakta platsen för bygeln finns i moderkortets (eller datorns) manual. Du bör konsultera manualen för mer detaljerade instruktioner om du vill använda moderkortsbygeln.

Den grundläggande processen är dock ganska lika på alla datorer. Vrid datorns strömbrytare till avstängt läge för att säkerställa att den inte får någon ström. Öppna datorns hölje och leta reda på bygeln som heter något som CLEAR CMOS, CLEAR, CLR CMOS, PASSWORD eller CLR PWD — det kommer ofta att vara nära CMOS-batteriet som nämns nedan.

Tips: CMOS-klarbygeln har nästan alltid tre stift.

Se till att du är jordad så att du inte skadar din moderkort med statisk elektricitet innan du rör det. Ställ in bygeln på “clear” position, slå på din dator, stäng av den igen, ställ bygeln i ursprungsläget — och du är klar.

suthiphong yina/Shutterstock.com

Sätt tillbaka CMOS-batteriet

Om ditt moderkort inte har en CLEAR CMOS-bygel eller knapp kan du ofta rensa dess CMOS-inställningar genom att ta bort CMOS-batteriet och byta ut det. CMOS-batteriet ger ström som används för att spara BIOS-inställningarna — så här vet din dator hur mycket tid som har gått även när den har varit avstängd ett tag — så om du tar bort batteriet tar du bort strömkällan och rensar inställningarna.

Obs: Alla moderkort har inte borttagbara CMOS-batterier. Om batteriet inte kommer att lossna, tvinga inte fram det.

Annons

Se först till att datorn är avstängd och att du är jordad så att du inte skadar moderkortet med statisk elektricitet. Leta reda på det runda, platta, silverbatteriet på moderkortet och ta försiktigt bort det. Vänta fem minuter innan du sätter tillbaka batteriet.

Maryia_K/Shutterstock.com

Rensering av CMOS bör alltid utföras av en anledning — som att felsöka ett datorproblem eller rensa ett glömt BIOS-lösenord. Det finns ingen anledning att rensa din CMOS om allt fungerar som det ska.

LÄS NÄSTA

  • › Så här säkrar du din dator med ett BIOS- eller UEFI-lösenord
  • › Så här går du in i BIOS i Windows 10
  • › Hur du överklocka din dators RAM
  • › Vad är ett moderkort?
  • › 5 irriterande funktioner du kan inaktivera på Samsung-telefoner
  • › Använder du Wi-Fi för allt? Här är varför du inte borde
  • › Googles Pixel 6a och Pixel 7 ser ut som de bästa telefonerna hittills
  • › Recension av MSI Clutch GM41 lättvikts trådlös mus: mångsidig fjädervikt