Ryssland räknar med atombomber i Sverige och Finland

0
23

Publicerad 14 maj 2022 kl 13.12

Inrikes. Ryssland har ännu inga planer på utplacering av kärnvapen runt Baltikum om Finland och Sverige går med i Nato, säger Rysslands biträdande utrikesminister Aleksandr Grusjko till Interfax. Däremot räknar Ryssland med att USA kan placera kärnvapen i båda länderna, vilket skulle kräva ryska motåtgärder.

Gilla artikeln på Facebook

Till skillnad från i Norge och Danmark planerar svenska och finska politiker att öppna för att USA ska få placera sina kärnvapen på svensk och finsk mark. Strategiskt innebär det stora skillnader i den ryska synen på Norden som en kärnvapenfri zon, och det förutsätter ryska motåtgärder på kärnvapenområdet.

Enligt Grusjko “räcker det med att titta på en världskarta” för att förstå hur viktigt Nordens kärnvapenfria status är för Rysslands grundläggande säkerhetsintressen.

– Om Nato talar om att flytta kärnvapen närmare Ryssland så kommer Moskva ge ett lämpligt svar. Men det är för tidigt för att prata om att placera ryska kärnvapen runt Baltikum, säger Grusjko till Interfax.

Han menar också att svenska och finska politiker inte agerar i sina befolkningars intresse när de skapar kärnvapenspänningar i Norden som inte funnits förut.

– I sitt tal till den finska riksdagen uttalade landets president och premiärminister att detta kommer att stärka säkerheten för både Finland och Nato. Det är uppenbart för varje sunt tänkande människa att resultatet blir precis det motsatta, den militära säkerheten för Finland kommer att försvagas avsevärt, säger han.

Han har också svårt att förstå varför Sverige och Finland är redo att ge upp sin militära alliansfrihet och underordna sig en amerikansk utrikespolitisk linje, när alliansfriheten av omvärlden har uppfattats som grunden för ländernas internationella prestige och auktoritet.

– Finlands och Sveriges anslutning till Nato är en strategisk förändring. Denna förändring kan inte passera utan en politisk reaktion och en grundlig konsekvensanalys de militära styrkeförflyttningar som kan komma att ske som ett resultat av ännu en expansion av alliansen.

När det gäller kärnvapen sade Grusjko vidare att Ryssland måste reagera innan en rent fysisk förflyttning av amerikanska kärnvapen äger rum till dessa länders territorium, alltså redan när länderna skapar infrastruktur som är avsedd för användning av kärnvapen.