Politiker: Sverige måste ur den politiska låsningen

0
111

Säkerhetsläget har drivit fram politisk enighet i riksdagen – men i alltför många andra viktiga frågor går det inte att samla en avgörande majoritet och få igenom välbehövliga reformer, skriver tre tidigare politiska chefstjänstemän på DN Debatt. ”Regeringen är ansvarig för att förankra sin politik i riksdagen, men samtliga partier har ett ansvar att kompromissa och sluta överenskommelser för ett ansvarsfullt arbete med budget och lagstiftning.” Debattörerna anser att fler samhällsaktörer, såsom näringsliv och fack, bör ”gå före och visa på gemensamma möjligheter” där partierna inte klarar av att leverera – bland annat vad gäller klimat, infrastruktur och integration. Paulo Silva, tidigare bland annat stabschef för Miljöpartiet i riksdagen och politiskt sakkunnig på finansdepartementet Cecilia Eklund, tidigare bland annat tillförordnad presschef för Socialdemokraterna och opinionsbildningsansvarig på Kommunal Mattias Keresztesi, tidigare bland annat policychef på Moderaternas riksdagskansli och rådgivare i Europaparlamentet