Omleiding van MGNREGA-fondsen: de meeste in beslag genomen Rs 19-crore contanten zijn van IAS-officier, vertelt CA aan ED

0
47

Jharkhand mijnsecretaris Pooja Singhal arriveert bij ED kantoor. (Twitter/ANI)

In zijn verklaring aan het Directoraat Handhaving (ED), heeft registeraccountant Suman Singh, die onder arrest staat, gezegd dat “het grootste deel van het geld van meer dan 19 crore dat uit zijn huis is teruggevonden tijdens invallen op 6 mei. behoorde tot Jharkhand-cadre IAS-officier Pooja Singhal”. In het verzoek tot voorlopige hechtenis dat woensdagavond voor een speciale rechtbank in Ranchi is ingediend, zei de ED dat een beschuldigde en een getuige (zonder namen) in hun verklaringen zeiden dat “tijdens haar ambtstermijn als Khunti DC, Singhal zakken vol contant geld ontving op ten minste vier keer”.

De regering van Jharkhand heeft Singhal, die minister van Mijnbouw was, geschorst na haar arrestatie.

De sonde is gekoppeld aan 16 FIR's die in 2010-2011 in het Khunti-district zijn geregistreerd tegen Junior Engineer Ram Binod Prasad Sinha voor verduistering van overheidsgeld van meer dan Rs 18 crores tussen 2008-2011. Singhal werd in 2009-2010 gepost als Khunti DC. De ED arresteerde Singhal woensdagavond in een geval van witwassen van geld waarbij MGNREGA-gelden zouden zijn gebruikt en nam haar donderdag vijf dagen in voorarrest, terwijl Suman's voorlopige hechtenis met vijf dagen werd verlengd.

https://images. indianexpress.com/2020/08/1×1.png

De actie van de ED komt op een moment dat Jharkhand Chief Minister Hemant Soren onder de scanner ligt omdat hij naar verluidt een mijn in erfpacht heeft gegeven aan hemzelf en een industrieel perceel aan zijn vrouw. De verkiezingscommissie had Soren een bericht gestuurd met het verzoek om zijn antwoord, terwijl zijn broer en Dumka, MLA Basant Soren, ook door de EC op de hoogte waren gesteld over de mijnbouwleasekwestie.

Het beste van Express Premium

Premium

Horoscoop vandaag, 14 mei 2022: Tweelingen, Ram, Vissen en andere tekens — ch…Premium

UPSC CSE Key – 13 mei 2022: wat u vandaag moet lezen

Premium

De meeste congresleiders worden vrijgesteld van 'één familie, één ticket…Premium

Uitgelegd: oorzaak en gevolg van stijgende inflatieMore Premium Stories >>

Raghubar Das van BJP hield een derde persconferentie waarin hij CM Hemant Soren aanviel en beweerde dat de vrouw van CM oorspronkelijk een inwoner was van Odisha en dat ze twee stukken land in Ranchi kocht in strijd met de CNT Act.

De ED zei in zijn voorlopige hechtenis, ingediend via speciale openbare aanklager BMP Singh: “Verder maakte hij (de CA) bekend dat hij in opdracht van Singhal Rs 3 crores in contanten gaf aan een bouwer voor de aankoop van het land voor Pulse Hospital , eigendom van haar. Onafhankelijke taxatie van de grond en het gebouw van het ziekenhuis (inclusief een diagnostisch centrum dat eigendom is van Singhal) is meer dan Rs 40 crores, samen met fabrieken en machines met een waarde van meer dan Rs 30 crores… onderzoek heeft uitgewezen dat de besmette fondsen zijn witgewassen via het genoemde ziekenhuis.”

“Bij inzage van verklaringen van verschillende getuigen en Suman Kumar, is vastgesteld dat een enorme hoeveelheid opbrengsten van misdrijven zijn geïntegreerd in de bouw van en het management van het Pulse Hospital en verschillende hoogwaardige contante transacties werden uitgevoerd door Suman Kumar namens de verdachte”, zei de SEH.

De SEH zei dat verschillende andere verdachten verklaarden dat ondanks verschillende schriftelijke en mondelinge verzoeken, JE Ram Binod Prasad Sinha heeft nooit gerelateerde meetboeken, vouchers, monsterrollen ingediend ten opzichte van de toegewezen MGNREGA-fondsen.

De Indian Express had eerder gemeld dat Sinha in zijn verklaring de ED had verteld dat 5% commissie van het door de afdeling betaalde voorschot werd aan het districtsbestuur gegeven, hoewel hij het bedrag niet rechtstreeks aan Singhal betaalde.