Noord-Korea meldt eerste Covid-19-uitbraak met Omicron-zaak, beveelt lockdown

0
47

Op deze foto van de Noord-Koreaanse regering woont de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un, in het midden, een vergadering bij van het Centraal Comité van de regerende Arbeiders' Feest in Pyongyang, Noord-Korea donderdag 12 mei 2022. (Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Noord-Korea heeft donderdag officieel zijn eerste Covid-19-uitbraak bevestigd en beval een nationale lock-down, met staatsmedia melden dat er een subvariant van het zeer overdraagbare Omicron-virus is gedetecteerd in de stad Pyongyang.

“Er heeft zich het grootste noodincident van het land voorgedaan, met een gat in ons noodquarantainefront , dat de afgelopen twee jaar en drie maanden sinds februari 2020 veilig is bewaard,” aldus het officiële persbureau KCNA.

Het rapport zei dat mensen in Pyongyang de Omicron-variant hadden opgelopen, zonder details te geven over het aantal gevallen of mogelijke bronnen van infectie. De monsters van de besmette mensen werden op 8 mei verzameld, aldus het.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Het rapport werd gepubliceerd als de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un was voorzitter van een Workers’ Feestbijeenkomst om de reacties op de eerste uitbraak van het coronavirus te bespreken.

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE-sleutel – 13 mei 2022: wat u vandaag moet lezen

Premium

De meeste congresleiders zijn vrijgesteld van 'één familie, één ticket…

Premium

Uitgelegd: de oorzaak en het gevolg van de stijgende inflatie

Premium

De persoonlijke vergelijking van premier Modi met Xi loste veel crises op: Ajit DovalMore Premium Stories >>

Kim beval alle steden en provincies van het land om “strikt af te sluiten” hun regio's om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen en dat medische noodvoorraden zouden worden gemobiliseerd, aldus KCNA.

Hoewel het noorden nooit een enkele coronavirusinfectie in het land heeft bevestigd, hebben functionarissen in Zuid-Korea en de Verenigde Staten twijfels geuit, vooral omdat gevallen van de Omicron-variant op grote schaal werden gemeld in het naburige Zuid-Korea en China.

Noord-Korea heeft de verzendingen van vaccins van het wereldwijde Covid-19-vaccinuitwisselingsprogramma van COVAX en het Sinovac Biotech-vaccin uit China geweigerd.

Kim vertelde de Workers’ Het doel van de partij die voldoet aan het nieuwste noodquarantainesysteem is om de verspreiding van het coronavirus stabiel te beheersen en te beheersen en geïnfecteerde mensen snel te genezen om de bron van overdracht in de kortste periode te elimineren, zei KCNA.

A De in Zuid-Korea gevestigde website die de activiteiten in Pyongyang volgt, zei deze week dat de bewoners te horen hebben gekregen dat ze naar huis moeten terugkeren en binnen moeten blijven vanwege een "nationaal probleem" zonder details te geven.

Eerder op donderdag meldde de Chinese staatstelevisie dat Noord-Korea zijn mensen sinds 11 mei verplicht thuis te laten, aangezien velen van hen “vermoeden van griepsymptomen” naar Covid-19.