Luchtvervuiling kan meer of minder orkanen betekenen. Het hangt ervan af waar je woont

0
42

Een foto geleverd door NOAA toont vier stormen voor de oostkust van Noord-Amerika, 14 september 2020. Smog van fabrieken en auto's heeft geleid tot meer stormen in de Atlantische Oceaan, maar minder in de Stille Oceaan. Een nieuwe studie legt uit waarom. (NOAA via The New York Times)

Geschreven door Henry Fountain

De opwarming van de aarde kan orkanen beïnvloeden, deels omdat een warmere oceaan meer energie levert om ze van brandstof te voorzien. Maar het is niet de enige factor die een rol speelt: een onderzoek dat woensdag is vrijgegeven, bevestigt dat, voor de frequentie van orkanen, de effecten van luchtverontreiniging door deeltjes nog groter zijn.

In de afgelopen vier decennia, zo blijkt uit het nieuwe onderzoek, was de afname van de vervuiling in de vorm van kleine aerosoldeeltjes afkomstig van transport, energieproductie en industrie in Noord-Amerika en Europa verantwoordelijk voor het toegenomen aantal orkanen en andere tropische cyclonen in de Noord-Atlantische Oceaan. .

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

In dezelfde periode had de toenemende vervuiling door de groeiende economieën van India en China het tegenovergestelde effect, waardoor de orkaanactiviteit in de westelijke noordelijke Stille Oceaan, zo blijkt uit de studie.

Best of Express Premium

Premium

Uitgelegd: waarom de crash van Luna vragen oproept over de stabiliteit van crypto …

Premium

Aviation Secy, vrouw krijgt goedkope Air India-tickets naar de VS, upgrade naar Busi…

Premium

Horoscoop Vandaag, 14 mei 2022: Tweelingen, Ram, Vissen en andere tekens — ch…

Premium

IJzer in Tamil Nadu 4.200 jaar geleden: een nieuwe datering en de betekenis ervanMeer Premium Stories >>

Een groeiend aantal onderzoeken heeft verbanden aangetoond tussen tropische cyclonen en de opwarming van de aarde, die het gevolg is van door de mens veroorzaakte uitstoot van kooldioxide en andere broeikasgassen. Een studie uit 2020 gebruikte bijvoorbeeld waarnemingsgegevens om aan te tonen dat orkanen sinds de jaren tachtig sterker en destructiever zijn geworden naarmate de wereld is opgewarmd en de oceanen meer warmte hebben geabsorbeerd.

Meer van Political Pulse

  • De kloof tussen Cong-NCP wordt groter, Patole blaast heet, Ajit, Jayant spelen cool
  • K V Thomas interview: &039;Sonia en Rahul ontmoeten dezelfde leiders dag in dag uit… Alleen de locatie is verschoven van Delhi naar Udaipur& #039;
  • Het is BJP vs SP aangezien 11 Rajya Sabha-zetels van UP klaar zijn voor peilingen

Klik hier voor meer

De nieuwe studie keek naar de aantallen, niet de kracht, van dit soort stormen. De auteur, Hiroyuki Murakami, zei dat het aantoont dat het verminderen of verhogen van antropogene aerosolen “de belangrijkste component” is die de frequentie beïnvloedt.

James P. Kossin, een wetenschapper bij The Climate Service, die klimaatrisico's voor bedrijven analyseert , en een auteur van de studie uit 2020, zei dat Murakami's onderzoek consistent was met andere onderzoeken die aantonen dat “opwarming door regionale vermindering van vervuiling een veel diepgaander effect heeft op orkaanactiviteit” dan opwarming van de oceaan door toenemende broeikasgassen. De nieuwe studie “probeert een meer mondiale context te bieden waarin de regionale klimaatveranderingen plaatsvinden”, zei hij.

De studie is woensdag gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances.

Murakami, een natuurkundige bij het Geophysical Fluid Dynamics Laboratory van de National Oceanic and Atmospheric Administration in Princeton, New Jersey, gebruikte computersimulaties om iets te doen dat in de echte wereld praktisch onmogelijk zou zijn: de effecten isoleren van verontreinigende stoffen zoals zwaveldioxide. Deze vormen aerosolen, kleine deeltjes waarvan is aangetoond dat ze als bestanddeel van luchtverontreiniging schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid. Ze kunnen ook voorkomen dat wat zonlicht het aardoppervlak bereikt.

In de afgelopen decennia is de vervuiling door aerosolen in Noord-Amerika en Europa met misschien wel 50% afgenomen als gevolg van wetten en voorschriften die de uitstoot verminderen. van bronnen zoals voertuigen en energiecentrales. De orkaanseizoenen in de Noord-Atlantische Oceaan over ongeveer dezelfde periode waren actiever, met een groter aantal stormen, dan in voorgaande decennia.

In de Noord-Atlantische Oceaan, ontdekte Murakami, leidde de afname van aerosolen tot opwarming die twee effecten had op tropische cyclonen. Ten eerste resulteerde minder vervuiling in meer opwarming van de oceaan, wat betekende dat er meer energie was om stormen te vormen.

De afname van de vervuiling leidde ook tot opwarming van het land, en de gecombineerde opwarming beïnvloedde de atmosferische circulatie, waardoor de wind in de bovenste atmosfeer verzwakte. Dat leidde op zijn beurt tot minder windschering, de veranderingen in windsnelheid en -richting die van invloed kunnen zijn op hoe cyclonale stormen zich ontwikkelen. Minder windschering betekende dat stormen zich gemakkelijker vormden.

Murakami's simulaties toonden aan dat een ander mechanisme aan het werk was in de Stille Oceaan. Daar ontdekte hij dat toenemende vervuiling door aerosolen, grotendeels uit China en India, leidde tot afkoeling van het landoppervlak. Dit verminderde het temperatuurverschil tussen het land en de oceaan en verzwakte de moessonwinden die zich daar ontwikkelen. Dat leidde op zijn beurt tot minder tropische cyclonen, waaronder tyfoons, het Pacifische equivalent van orkanen.

Adam Sobel, een klimaatwetenschapper aan de Columbia University, zei dat de nieuwe studie aantoonde wat andere studies hebben aangetoond, dat in de westelijke noordelijke Stille Oceaan, “heeft aërosolkoeling de opwarming van de broeikasgassen gecompenseerd.” Net als in Noord-Amerika en Europa, zal dat waarschijnlijk veranderen naarmate regeringen in Azië maatregelen nemen om de vervuiling te verminderen vanwege de effecten op de gezondheid.

Murakami zei dat zijn werk wijst op de moeilijkheden waarmee die regeringen zullen worden geconfronteerd als ze verhuizen om de vervuiling te verminderen, aangezien dat waarschijnlijk zal leiden tot een groter aantal stormen.