Inflation, räntehöjning, fallande marknader: vad nu

0
37

En ränteuppgång kommer att skada inte bara konsumtionen i ekonomin utan också marginalerna för börsnoterade enheter.

Det kraftiga utflödet av pengar från utländska portföljinvesterare (FPI) från Indiska marknader, mitt i oro över den globala tillväxten, stigande inflation och penningpolitisk åtstramning från centralbanker, har accelererat nedgången på aktiemarknaderna.

Förutse en topp i inflationen i april, som kom på 7,8 %,Sensex på Bombay-börsen föll med 1 158 poäng eller 2,1 % på torsdagen för att stänga på 52 930 – den lägsta nivån sedan 7 mars när den stängde på 52 842. Sensex har tappat 4 045 punkter, eller 7 %, under de senaste sju handelssessionerna då FPI:er drog ut ett netto på 23 670 crore Rs sedan Reserve Bank of India tillkännagav en överraskningshöjning på 40 räntepunkter i reporäntorna den 4 maj. Sedan oktober, FPI:er har dragit ut ett netto på 1 86 089 crore Rs.

Läs |Slog inflation: RBI kan behöva döda efterfrågan, höja räntan, suga likviditet

Under samma period som Sensex har tappat 7 %, Även Dow Jones Industrial i USA har tappat 7 % sedan Federal Reserve höjde räntorna med 50 punkter den 4 maj. Hang Seng i Hongkong har tappat 8,2 %, Nikkei i Japan 4 % och Dax i Tyskland 3,4 %.

Bekymmer

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Best of Express Premium

Premium

Förklarat: Varför Luna-krasch har väckt frågor om stabilitet hos krypto …

Premium

Aviation Secy, fru får rabatterade Air India-biljetter till USA, uppgradera till Busi…

Premium

Horoskop idag, 14 maj 2022: Tvillingarna, Vädur, fisk och andra tecken — ch…

Premium

Järn i Tamil Nadu för 4 200 år sedan: en ny dejting och dess betydelseMer Premiumberättelser >>

Marknadssentimenten har varit negativa för tillfället mitt i farhågor om att RBI skulle kunna gå på en rad räntehöjningar för att hålla inflationen under kontroll. Fed har redan höjt räntorna två gånger under de senaste två månaderna, med 25 punkter i mars och med 50 punkter förra veckan.

En topp i räntorna kommer att skada inte bara konsumtionen i ekonomin utan också marginalerna för börsnoterade enheter. Om högre kostnader för råvaror kommer att påverka marginalerna, kommer högre räntor att höja kostnaderna för fonderna för företag, vilket skadar deras lönsamhet under kommande kvartal.

När KPI-inflationen i april nådde en åttaårshögsta nivå på 7,8 %, sa kreditvärderingsinstitutet CRISIL i sin rapport, “Vi förväntar oss att RBI kommer att höja reporäntan med ytterligare 75-100 räntepunkter under resten av denna budgetperiod. Detta drag kan inte få ner mat eller driva på inflationen, men kan hjälpa till att kontrollera dess generalisering genom att dämpa effekterna av andra omgången.”

En rapport från Kotak Institutional equities sa att 2022, från och med nu, skulle RBI kunna höja repo ränta med 90-110 punkter. Så tillväxtförväntningarna kommer sannolikt att dämpas i linje med räntehöjningarna, som noga kommer att följa inflationsbanan.

Vart marknaderna är på väg

Eftersom centralbankerna förväntar sig att inflationen kommer att förbli hög under en tid, kommer de sannolikt att fortsätta med åtgärder för att hålla den under kontroll. Utan något slut i sikte för Rysslands krig mot Ukraina, kommer den geopolitiska situationen att fortsätta att skada globala ekonomier och aktiemarknader. Ytterligare räntehöjningar kommer att driva FPI:er att flytta ut ur tillväxtekonomier, vilket kommer att ha betydelse för dessa marknader och deras valutor. Så, med marknaderna som sannolikt kommer att förbli under press, kommer investerare att behöva vänta och se hur inflationssituationen ser ut under de närmaste månaderna.

Best of Explained

Klicka här för mer

Men även när marknaderna faller bör investerare ta ledningen av vad inhemska institutionella investerare (DII) har gjort. I maj, medan FPI:er har dragit ut ett netto på cirka 25 000 crore Rs från indiska aktier, har DII:er investerat ett netto på Rs 23,565 crore. Och sedan oktober 2021, mot ett nettoutflöde av FPI på 1,86 lakh crore Rs, har DII:er investerat 2,24 lakh crore.

Så privatinvesterare kan satsa på långsiktiga värdeinvesteringar eftersom nettotillgångsvärdet har sjunkit och flera Blue-chip-aktier handlas till en betydande rabatt. Investerare måste vara försiktiga och satsa på högkvalitativa företag, och bör bara lägga in sina pengar om de kan förbli investerade i 3-5 år.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg