Hoe u het CMOS van uw computer wist om de BIOS-instellingen te resetten

0
51
Sam72/Shutterstock.com

Je computer slaat instellingen op een laag niveau op, zoals de systeemtijd en hardware-instellingen in zijn CMOS. Deze instellingen worden geconfigureerd in het BIOS- of UEFI-setupmenu. Als u een hardwarecompatibiliteitsprobleem of een ander probleem ondervindt, kunt u proberen de CMOS te wissen.

Als u de CMOS wist, worden uw BIOS- of UEFI-instellingen teruggezet naar de fabrieksinstellingen. In de meeste gevallen kunt u de CMOS wissen vanuit het BIOS-menu of door op de CMOS-knop op de achterkant te drukken. In sommige gevallen moet u mogelijk de behuizing van uw computer openen.

Inhoudsopgave

Gebruik het BIOS- of UEFI-menu
Druk op de Clear CMOS-knop
Gebruik de CLEAR CMOS-moederbordjumper
Plaats de CMOS-batterij opnieuw

Gebruik het BIOS of het UEFI-menu

De gemakkelijkste manier om de CMOS te wissen is van het BIOS of het UEFI-setupmenu van uw computer. Om toegang te krijgen tot het instellingenmenu, start u uw computer opnieuw op en drukt u op de toets die op uw scherm verschijnt — vaak Verwijderen of F2 — om het instellingenmenu te openen.

GERELATEERD: Wat is UEFI en hoe verschilt het van BIOS?

Als u geen toets op uw scherm ziet, raadpleeg dan de handleiding van uw computer. Verschillende computers gebruiken verschillende sleutels. (Als je je eigen computer hebt gebouwd, raadpleeg dan de handleiding van je moederbord.)

Als je Windows 8, Windows 10 of Windows 11 gebruikt, heb je waarschijnlijk toegang tot het BIOS of UEFI vanuit Windows zelf.

Advertentie

Zoek in het BIOS naar de optie Reset. Het kan de naam “Reset naar standaard,” “Laad fabrieksinstellingen,” “Wis BIOS-instellingen,” “Standaardinstellingen laden,” of iets dergelijks.

Selecteer het met je pijltjestoetsen, druk op Enter en bevestig de handeling. Als u een computer gebruikt met een UEFI in plaats van een BIOS, kunt u waarschijnlijk uw muis gebruiken.

Uw BIOS of UEFI gebruikt nu de standaardinstellingen &#8212 ; als u in het verleden instellingen heeft gewijzigd, moet u deze opnieuw wijzigen.

Druk op de Clear CMOS-knop< /h2>

Nieuwere moederborden, vooral duurdere die voor liefhebbers zijn ontworpen, hebben vaak een speciale knop die de CMOS wist.

De knop kan zich aan de achterkant van het moederbord bevinden, in de buurt van alle poorten, of op het moederbord zelf, in de behuizing. De handleiding die bij uw computer of moederbord is geleverd, zal u specifiek vertellen waar u deze kunt vinden.

Opmerking: Verwar de CMOS-wisknop niet met een BIOS-knop . Met BIOS-knoppen kun je het BIOS flashen zonder dat er een CPU op het moederbord is geïnstalleerd, teruggaan naar een eerdere versie van het BIOS als een BIOS-update mislukt, of beide.

Zodra u de CMOS-wisknop hebt gevonden, drukt u deze ongeveer 10 seconden in. Mogelijk hebt u hiervoor een paperclip nodig — Duidelijke CMOS-knoppen bij de poorten aan de achterkant zijn meestal verzonken, zodat ze niet per ongeluk worden ingedrukt.

Advertentie

CMOS-knoppen op het moederbord zijn meestal vrij duidelijk gemarkeerd en zijn meestal niet verzonken. Je moet het nog een paar seconden ingedrukt houden om een ​​reset te activeren.

myphotobank.com.au/Shutterstock.com

Gebruik de CLEAR CMOS-moederbordjumper

Veel moederborden bevatten een jumper die kan worden gebruikt om de CMOS-instellingen te wissen als uw BIOS niet toegankelijk is. Dit is met name handig als het BIOS met een wachtwoord is beveiligd en u het wachtwoord niet weet, of als u wijzigingen hebt aangebracht waardoor u geen normale toegang tot het BIOS kunt krijgen.

De exacte locatie van de jumper is te vinden in de handleiding van het moederbord (of computer). Raadpleeg de handleiding voor meer gedetailleerde instructies als u de moederbordjumper wilt gebruiken.

Het basisproces is echter op alle computers redelijk gelijkaardig. Zet de aan/uit-schakelaar van de computer in de uit-stand om er zeker van te zijn dat deze geen stroom krijgt. Open de behuizing van de computer en zoek de jumper met de naam CLEAR CMOS, CLEAR, CLR CMOS, PASSWORD of CLR PWD — deze bevindt zich vaak in de buurt van de hieronder vermelde CMOS-batterij.

Tip: De doorzichtige CMOS-jumper heeft bijna altijd drie pinnen.

Zorg ervoor dat je geaard bent, zodat je je moederbord met statische elektriciteit voordat u het aanraakt. Zet de jumper op de “clear” positie, zet je computer aan, zet hem weer uit, zet de jumper in de originele positie — en je bent klaar.

suthiphong yina/Shutterstock.com

Plaats de CMOS-batterij opnieuw

Als uw moederbord geen CLEAR CMOS-jumper of -knop heeft, kunt u de CMOS-instellingen vaak wissen door de CMOS-batterij te verwijderen en te vervangen. De CMOS-batterij levert stroom die wordt gebruikt om de BIOS-instellingen op te slaan — dit is hoe uw computer weet hoeveel tijd er is verstreken, zelfs als deze een tijdje is uitgeschakeld — dus het verwijderen van de batterij zal de stroombron verwijderen en de instellingen wissen.

Opmerking: Niet alle moederborden hebben verwijderbare CMOS-batterijen. Als de batterij niet losraakt, forceer hem dan niet.

Advertentie

Zorg er eerst voor dat de computer is uitgeschakeld en dat u geaard bent, zodat u het moederbord niet beschadigt door statische elektriciteit. Zoek de ronde, platte, zilveren batterij op het moederbord en verwijder deze voorzichtig. Wacht vijf minuten voordat u de batterij opnieuw plaatst.

Maryia_K/Shutterstock.com

Het wissen van de CMOS moet altijd worden uitgevoerd om een ​​reden — zoals het oplossen van een computerprobleem of het wissen van een vergeten BIOS-wachtwoord. Er is geen reden om je CMOS te wissen als alles goed werkt.

LEES VOLGENDE

  • › Hoe u uw computer kunt beveiligen met een BIOS- of UEFI-wachtwoord
  • › Het BIOS openen op Windows 10
  • › Hoe u het RAM-geheugen van uw computer kunt overklokken
  • › Wat is een moederbord?
  • › 5 vervelende functies die u kunt uitschakelen op Samsung-telefoons
  • › Wi-Fi voor alles gebruiken? Dit is waarom je niet
  • › Google's Pixel 6a en Pixel 7 zien eruit als de beste telefoons tot nu toe
  • › Review MSI Clutch GM41 lichtgewicht draadloze muis: veelzijdig vedergewicht