Förklarad: För femte gången Sri Lankas premiärminister Ranil Wickremesinghe, politisk och ekonomisk utmaning som ingen annan

0
37

Ranil Wickremesinghe vid ett buddhistiskt tempel i Colombo efter att han svors in som premiärminister i torsdags. Reuters

För en månad sedan sa Ranil Wickremesinghe i en intervju till The Indian Express att han skulle “hålla sig utanför” om han blev ombedd att bli premiärminister i Sri Lanka igen, eftersom han inte hade siffrorna för att bilda en regering. Wickremesinghe är den enda medlemmen av sitt United National Party (UNP) i parlamentet.

“Jag har inte blivit tillfrågad (att bli premiärminister) och även om jag var det skulle jag stanna utanför. För vad kan jag göra? Jag är ett parti av en, hur kan du driva en administration med en? Parlamentet betyder att du måste ha stöd. Och siffror. Endast partiet med flest antal bildar [regeringen]. Det har jag inte, sa han.

President Gotabaya Rajapaksa (höger) hälsar Ranil Wickremesinghe under den senares edsceremoni som ny premiärminister, i Colombo på torsdag. (AP Photo)

I torsdags svors Wickremesinghe in som premiärminister, bevisar att om en vecka är en lång tid i politiken är en månad en era.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Snart efteråt svarade jag på en fråga från en brittisk journalist om hur han kunde göra anspråk på ett mandat att styra landet med sin enda parlamentsplats, sköt han tillbaka: “1939 hade (Winston) Churchill bara fyra medlemmar som stödde honom. Hur blev han statsminister då? Jag har gjort detsamma. Känn din historia.”

Best of Express Premium

Premium

Jag provade HealthifyMe Pro och jag är inte säker på att alla behöver kontinuerlig gl…

< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

Förklarad: Den ihärdiga teorin att Taj Mahal var ett hinduiskt tempel som kallas…

Premium

Förklarat: Varför Luna-krasch har väckt frågor om kryptostabilitet …

Premium

Aviation Secy, fru får rabatterade Air India-biljetter till USA, uppgradera till Busi…Fler premiumhistorier >>

Detta är Wickremesinghes femte gång på kontoret. Var och en av hans tidigare mandatperioder trunkerades, och vid två av dessa tillfällen avsattes han av presidenten — av Chandrika Kumaratunga 2004 och av Maithripala Sirisena 2018. Som premiärminister för en interimsregering kommer hans femte mandatperiod sannolikt också att bli kort.

2002 förhandlade Wickremesinghe fram ett avtal om vapenvila med Liberation Tigers of Tamil Eelam. Kriget var den största utmaningen för Sri Lankas existens som nation då. Han överlevde inte på kontoret tillräckligt länge för att se vapenvilan kollapsa. Men den nuvarande ekonomisk-politiska krisen kan visa sig vara hans största utmaning hittills.

Best of Explained

Klicka här för mer

Hans utnämning har välkomnats med lättnad av dem som ser honom som ett säkert par händer för att ge politisk stabilitet, vilket banar väg för en lösning på den ekonomiska krisen. Som premiärminister från 2015 till 2018 förhandlade han fram en räddningsaktion på 1,5 miljarder dollar från IMF för att avvärja en betalningsbalanskris. Wickremesinghe, en brorson till den avlidne presidenten J R Jayewardene, som gjorde Sri Lanka till en fri marknadsekonomi, delar sin farbrors ekonomiska åsikter, vilket inspirerar förtroende bland internationella partners och de gamla affärs- och politiska eliterna i Colombo.

Bland de första att gratulera honom var USA:s ambassadör på Sri Lanka Julie Chang. ”Ser fram emot att arbeta med Ranil Wickremesinghe. Hans utnämning till premiärminister och det snabba bildandet av en inkluderande regering är första steg för att ta itu med krisen och främja stabilitet. Vi uppmuntrar meningsfulla framsteg hos IMF och långsiktiga lösningar som möter behoven hos alla lankeser”, twittrade hon.

Men även när han börjar jobba med ekonomin kommer Wickremesinghe förväntas ta itu med den politiska krisen kretsade kring den folkliga ilskan mot familjen Rajapaksa och kravet på att president Gotabaya Rajapaksa måste avgå — annars riskerar han att ses som en kollaboratör med en regim som har tagit slut på politiskt kapital. “GoGotaGo” kan lätt bli “GoRanilGo”.

En srilankesisk handlare håller ett plakat som kräver president Gotabaya Rajapaksas avgång under en landsomfattande strejk i Colombo, Sri Lanka, torsdagen den 28 april 2022. (AP Foto/fil)

Det fanns en misstro bland GoGotaGo-demonstranterna på torsdagen att en ledare vars parti inte hade lyckats vinna en enda mandat i valet 2020 och som hade tagit sig till parlamentet som nominerad medlem (varje parti får nominera medlemmar på grundval av sin röst). andel — UNP fick nominera en medlem med sina 2,15 %), hade blivit premiärminister.

UNP utplånades på grund av kollapsen av Wickremesinghes mandatperiod 2015-18 tillsammans med president Sirisena, dödläget mellan dem bidrog till misslyckandet med att förhindra terroristbombningarna i påsken 2019. Wickremesinghe anklagas också för att ha misslyckats med att straffa en nyckelmedlem av hans regering i ett fall av finansiellt bedrägeri som kallas för centralbanksobligationer.

Faktum är att Wickremesinghes stöd i parlamentet kommer från den misskrediterade Sri Lanka Podujana Peramuna, Rajapaksa politiska fordon. SLPP-medlemmar som är skyldiga Mahinda Rajapaksa trohet bildar hans kabinett. Som för att understryka detta, inom några minuter efter Wickremesinghes utnämning, Rajapaksa, som avgick som premiärminister på måndagen — och gömmer sig för arga demonstranter vid Trincomalee flottbas, och har av en domstol hindrats från att lämna landet — skickade sina gratulationer. “Grattis till Sri Lankas nyutnämnde premiärminister. Jag önskar dig all lycka när du navigerar i dessa oroliga tider.”

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

När han lämnade Gangaramaya-templet i Colombo dit han hade åkt för att be böner strax efter att han svurits in, vimlades Wickremesinghe av frågor om varför han stödde president Gotabaya Rajapaksa.

“Ni röstade alla på honom, och nu vill du att han ska gå hem. Jag har heller inget emot om han går hem, men mitt jobb är att se till att alla i landet har tillräckligt att äta, att det inte råder brist på bränsle eller kraft i landet. Vad vill du?” Wickremesinghe studsade tillbaka frågan till medias scrum.

Men frågan återkommer på tisdag, då en misstroendeförklaring mot presidenten ska tas upp i parlamentet. Även om det inte finns någon bestämmelse i konstitutionen för en sådan motion – presidenten kan avsättas endast genom riksrätt – tillät talmannen att den skulle läggas fram som en “motion om missnöje”.

Måste läsas |Där Sri Lankas inflationsdrivna Krisen kan komma nästa

Samagi Jana Balewegaya, ett parti som huvudsakligen består av före detta UNP-medlemmar som gjorde uppror mot Wickremesinghe under ledning av Sajith Premadasa, står i spetsen för misstroendeförklaringen. Med 52 medlemmar är Premadasa ledare för oppositionen i kammaren.

Premadasa hade vägrat att ta över premiärministerposten i en interimsregering tills president Rajapaksa åtog sig att avgå. Premadasa vill att ordförandeskapet avskaffas. Rajapaksa-avtalet med Wickremesinghe kan ha störtat hans planer.

President Rajapaksa har antytt i ett tal till nationen att han är redo att dra tillbaka några av sina presidentbefogenheter för att ge den interimistiska administrationen fria händer. Kraven på hans avgång fortsätter dock oförminskat på Colombos gator.