En gang bestevenner tar Bulgaria et oppgjør med Russland

0
37

Russlands president Vladimir Putin (V) og Bulgarias statsminister Kiril Petkov. (Fil: AP/Twitter)

Skrevet av Andrew Higgins og Boryana Dzhambazova

En uke etter at Russland invaderte Ukraina, klatret Moskvas ambassadør i Bulgaria et snødekt fjellpass for å hedre russiske soldater fra tsartiden som døde der og kjempet for Bulgarsk uavhengighet på 1800-tallet.

Dagens bekymringer overskygget imidlertid raskt ambassadørens forsøk på å minne Bulgaria om gjelden det skyldte Russland. Samme dag utviste Bulgaria to av sine diplomatiske undermenn for spionasje og kunngjorde arrestasjonen av en senior militæroffiser anklaget for spionasje for Russland.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1. png

I ukene siden har Bulgaria, et land som Moskva lenge har regnet som sin ivrigste og mest pålitelige venn i Europa, sluttet seg til andre medlemmer av EU for å innføre stadig tøffere økonomiske sanksjoner mot Russland, og tilbudt å reparere ødelagte militærhelikoptre. og stridsvogner for Ukraina, og utviste enda flere russiske diplomater.

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE Key – 12. mai 2022: Hva du trenger å lese i dag Premium

Forklart: Hva forårsaker høy inflasjon, og hvor?

Premium

Hvor den inflasjonsdrevne krisen i Sri Lanka kan komme videre< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

Jeg prøvde Asus’ Zenbook 14X OLED Space Edition, og det er en av de kuleste … Flere Premium-historier >> Ikke gå glipp av |Europa er i ferd med å forby russisk olje: Hva er det neste?

“Tradisjonelt har Russland alltid hatt stor innflytelse her, men vi har vært en stor overraskelse for dem,” sa statsminister Kiril Petkov forrige uke i Sofia, den bulgarske hovedstaden. “De forstår ikke hva som skjedde,” la han til.

Den raske forringelsen av forholdet til Bulgaria, et fattig, men symbolsk viktig land på grunn av dets historisk nære bånd til Russland, understreker hvor langt utenfor skriptet invasjonen av Ukraina bestilt av president Vladimir Putin har gått, og ikke bare på slagmarken.

Russland, rasende over det de ser på som sin egensindige venns frekkhet, stanset forrige måned brått forsyningen av naturgass til Bulgaria fra Gazprom, noe som gjorde landets tidligere Balkan-allierte til det første landet sammen med Polen som ble målrettet av Moskvas energivåpen.

Samtidig, sa Petkov, startet Moskva nettangrep, angrep serveren til Bulgarias statlige energiselskap og lammende pensjonsutbetalinger fra posttjenesten. “Vi er under alvorlig angrep for øyeblikket,” sa han, og beskrev dette som et klart “forsøk på å avspore regjeringen vår” ved å fyre opp innenlandsk uro.

Forklart |Hva ligger bak Russlands naturgassavbrudd?

“De prøver å være et eksempel for oss,” sa Petkov, og beskrev Russlands energiklemme på landet sitt som rettet mot å skape en situasjon der “energiprisene vil gå gjennom taket og vår regjering vil falle.”

< p>Hvorvidt Petkovs allerede skjøre koalisjonsregjering, dannet etter ufullstendige valg i november, overlever, avhenger nå i stor grad av dens evne til å lappe sammen alternative energikilder med hjelp fra EU, som Bulgaria sluttet seg til i 2007, og USA. . Petkov besøkte denne uken Washington, hvor visepresident Kamala Harris lovet USA “solidaritet i møte med Russlands siste forsøk på å bruke energi som våpen.”

Assen Vassilev, Bulgarias finansminister og visestatsminister, insisterte på at Bulgaria allerede var godt i gang med å sikre erstatningsforsyninger av gass med rørledning fra Aserbajdsjan og gjennom leveranser sjøveien av flytende naturgass til terminaler i nabolandet Hellas for transport nordover til Bulgaria.

“For oss er åpenbart Gazprom nå i fortiden,” sa Vassilev. Moskva, la han til, hadde overspilt hånden sin, og drev normalt stridende Balkan-nasjoner til raske felles aksjoner for å motvirke faren for at Russland plutselig skulle kutte forsyninger.

“Dette,” sa han, “gir meg mye av håper at gassvåpenet ikke bare vil være en papirtiger, men vil gi tilbakeslag.»

Les også |Frykten øker for at krigen i Ukraina vil spre seg over grensene

Allerede klart fra Russlands brudd med Bulgaria er at landets vaklende fremgang på slagmarken i Ukraina har vært ledsaget av ofte selvpåførte tilbakeslag på den diplomatiske fronten.

Moskva har holdt Kina inne og samlet støtte i Afrika og deler av Latin-Amerika, men andre steder har det vist en slående evne til å miste venner og fremmedgjøre mennesker.

Russlands utenriksminister, Sergey Lavrov, ble for eksempel nylig rasende mange mennesker i Israel, et land som stort sett hadde sittet på gjerdet over krigen i Ukraina, ved å hevde at jødene var «de største antisemittene» og at Hitler hadde jødisk opprinnelse. Putin ba senere Israel om unnskyldning for uttalelsene.

Den russiske ambassadøren i Sofia, Eleonora Mitrofanova, scoret et eget mål ved å beskrive Bulgaria som USAs «bedpan», en fornærmelse hennes ambassade senere skyldte på en feilaktig oversettelse.

Petkov, den bulgarske statsministeren. , sa at han hadde tilkalt ambassadøren for å protestere mot uttalelsen hennes, og fortalte henne at “det er mange gode ordbøker rundt,” og mottatt en unnskyldning.

Les også |Fire europeiske gasskjøpere betalte rubel til Russland: Rapport

Han la til at han fortsatt var misfornøyd med at Moskvas utsending “ikke oppførte seg som en diplomat, men en propagandamaskin.”

Bulgaria tilbakekalte i mars sin ambassadør fra Moskva som svar på det de beskrev som “udiplomatisk, skarp, og frekk» uttalelser av Mitrofanova. Det har latt den russiske ambassadøren bli i Sofia, men flere av hennes diplomater vil snart bli beordret hjem.

“Nå er det på tide å ta et sterkt standpunkt mot russiske spioner og agenter,” sa Petkov. “Nå er tiden inne for å rydde opp.”

Polen, selv om det aldri hadde vært en venn av Moskva som Bulgaria, har også blitt overrasket over Russlands ignorering av offentlige følelser. Russlands ambassade i Warszawa, en by oversvømmet med ukrainske flagg og fornærmende reklametavler rettet mot Putin, oppfordret forrige uke innbyggerne i den polske hovedstaden til å bli med russiske diplomater i «Victory Day»-arrangementer 9. mai for å feire nederlaget til Nazi-Tyskland i 1945, en russisk høytid. at Putin har forvandlet seg til en festival for nasjonalistisk bombast.

Lørdag, etter et offentlig ramaskrik over det mange i Polen så på som en grov innsats for å kapre minner fra andre verdenskrig, kansellerte ambassaden planene for felles offentlige arrangementer med polakker. I en uttalelse uttrykte ambassaden også beklagelse over Polens utakknemlighet overfor Moskva for dens rolle i å beseire nazistene, “takket være den polske staten eksisterer i dag!” Da den russiske ambassadøren dukket opp ved det sovjetiske krigsminnesmerket i Warszawa mandag, overøste en ukrainsk aktivist ham med en rød væske.

Forklart |Hvorfor har USA utplassert missilforsvarssystemer til Polen og deres rolle i krigen mellom Ukraina og Russland < p>Moskvas ambassade i Sofia gjorde et like mislykket forsøk på å co-optere Russlands tidligere militære ære i tjeneste for dets brutale angrep mot Ukraina. Mitrofanova, ambassadøren, gjorde selv tidligere pro-russiske bulgarere rasende med en påstand om at Russlands invasjon av Ukraina ikke er forskjellig fra dens militære intervensjon fra tsartiden mot Det osmanske riket på Balkan, som hjalp Bulgaria til å bli en uavhengig nasjon.

“Det var tider da Russland frigjorde Bulgaria, nå er det på tide for Russland å frigjøre Donetsk og Luhansk,” sa ambassadøren, med henvisning til to østlige regioner i Ukraina, i en tale i mars.

Denne sammenligningen, sa Daniela Koleva, en historiker ved Sofia-universitetet, «forårsaket en bølge av indignasjon» ved å presentere et ensidig historiesyn som, i likhet med Putins nedvurdering av Ukrainas historie og dets rett til å eksistere, forvrengte kompliserte tidligere hendelser i tjeneste for klønete propaganda.

Koleva sa at mange bulgarere erkjenner at landet deres hadde fordel av russisk hjelp på 1800-tallet og fortsatt føler en viss takknemlighet. Men, la hun til, landet har også bitre, nyere minner om russiske angrep på Svartehavskysten under første verdenskrig og sovjetisk okkupasjon etter andre verdenskrig.

«Det er mye mytologi om Russland,” sa hun og la til at mer enn fire tiår med sovjetisk pålagt kommunistisk styre hadde “systematisk slettet alt som kunne sette en skygge for Russland eller Sovjetunionen.”

Les også |Ukraina holder første krigsforbryterrettssak mot tatt russiske

Meningsmålinger viser at sympatien for Russland fortsatt er sterkere i Bulgaria enn andre steder i Europa. Men ifølge en undersøkelse bestilt av bulgarsk statlig fjernsyn i mars, går over 60 % inn for tøffere sanksjoner mot Moskva, mens godkjenningsvurderingen til Putin har mer enn halvert til rundt 25 % siden han invaderte Ukraina.

“Denne krigen er en stor spiker i kisten for vår fortryllelse med Russland,” sa Ruslan Stefanov, programdirektør for Center for the Study of Democracy, en forskningsorganisasjon i Sofia. “De har vært svært vellykket med å fullstendig slå folk av Russland.”

Da regjeringen la fram en resolusjon i parlamentet forrige uke som ga “militær-teknisk bistand” til Ukraina, til og med sosialistpartiet, som lenge var en trofast støttespiller. fra Russland, stemte for. Det eneste partiet som stemte mot var Revival, et nasjonalistisk antrekk som har arrangert regelmessige protester til støtte for Russlands invasjon.

Kostadin Kostadinov, lederen av Revival, insisterte på at de fleste bulgarere støtter Russland, men at de hadde blitt ignorert av en regjering som han anklaget for å gjøre landet om til en “helt avhengig koloni av USA.”

Stoppe gassleveranser til Bulgaria, erkjente han, “er ikke en vennlig handling” av Russland, men en som han sa han forsto fordi “vi startet denne krigen med Russland” ved å innføre sanksjoner og utvise diplomater.

Inntil Gazprom brått avbrøt Bulgaria i slutten av april stolte landet på Russland for omtrent 90 % av naturgassen det forbrukte.

Men ifølge Petkov, statsministeren, feilberegnet Russland alvorlig ved å gjøre Bulgaria til en test av sin evne. å påføre økonomisk skade og endre regjeringens politikk til støtte for Ukraina.

«Hvis det mest Russland-avhengige landet med det laveste BNP per innbygger i EU har råd til å stå opp mot Putin, bør alle kunne stå opp mot Putin,” sa han.

Denne artikkelen opprinnelig dukket opp i The New York Times.