Efter mardrömmen – nu rullar tågen till Borodjanka

0
44

Den här veckan har pendeltåget mellan centrala Kyiv och förorterna Borodjanka, Butja och Irpin återigen börjat rulla, skriver The Guardian. Förorterna drabbades hårt av de ryska styrkornas framfart under krigets inledningsskede och många civila dödades i vad som tycks ha varit brutala krigsbrott. Att tågen nu åter går är ett tecken på att någon form av normalitet är på väg att återvända. Bland de första passagerarna fanns Oleksandr Pylypenko, 68, och hustrun, Galyna, 64. De Bor i Borodjanka men flydde in till centrala Kyiv när ryssarna närmade sig. Nu ska de för första gången titta till sitt hus. – Jag har hört att taket är skadat så vi ska städa upp lite, säger Oleksandr. – Vi kan inte flytta tillbaka än men de lokala myndigheterna har lovat att bygga upp Borodjanka igen till vintern, och jag hoppas att de lyckas, säger Galyna.