Domstolsbeslut om Kashi Vishwanath-templet-Gyanvapi-moskéns plats i Varanasi: historia och sammanhang

0
109

Gyanvapi-moskén, med Kashi-Vishwanath-templet i förgrunden. Renuka Puri

En domstol i Varanasi beordrade på torsdagen att videoundersökningen av Gyanvapi-moskén som ligger bredvid Kashi Vishwanath-templet återupptas och en rapport lämnas in senast den 17 maj. Domstolen hade beordrat inspektionen senast månad på en petition av fem hinduiska kvinnor som söker tillgång året runt till att be vid “en helgedom bakom moskékomplexets västra vägg”, men övningen hade stoppats efter att anklagelser om partiskhet framförts mot den ansvariga tjänstemannen.< /p>

Webbplatsen är för närvarande öppen för hinduiska böner en gång om året – på den fjärde dagen av chaitra navratri i april. Framställarna har också sökt tillstånd att be till andra “synliga och osynliga gudar inom det gamla tempelkomplexet”.

Politisk puls |Delhi till Varanasi, den osannolika gruppen av fem Gyanvapi-petitioner

Moskén

< p>Gyanvapi-moskén tros ha byggts 1669 under Mughal-kejsaren Aurangzebs regeringstid, som beordrade rivningen av det befintliga Vishweshwar-templet och dess ersättande av en moské. Detta nämns också i 1937 års bok History of Benares: From the Earliest Times Down to 1937 av AS Altekar, som var chef för institutionen för forntida indisk historia och kultur vid Banaras Hindu University.

https://images. indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Templets sockel lämnades orörd och fungerade som moskéns innergård. En av väggarna var också skonad, och det blev qibla-muren, den mest utsmyckade och viktiga väggen i en moské som vetter mot Mecka. Material från det förstörda templet användes för att bygga moskén.

Best of Express Premium

Premium

Jag provade HealthifyMe Pro och jag är inte säker på att alla behöver kontinuerlig gl…

Premium

Förklarat: Den ihärdiga teorin att Taj Mahal var ett hinduiskt tempel som kallas…

Premium

Förklarat: Varför Luna-kraschen har ökat frågor om stabilitet hos krypto …

Premium

Aviation Secy, fru får rabatterade Air India-biljetter till USA, uppgradera till Busi…Fler premiumhistorier >>

Moskéns namn sägs ha kommit från en angränsande brunn, Gyanvapi eller Kunskapens brunn.

En gammal skulptur av Nandi-tjuren inne i det nuvarande Kashi Vishwanath-templet vetter mot moskéns vägg istället för templets sanctum sanctorum. Man tror att Nandi faktiskt är vänd mot sanctum sanctorum i det ursprungliga Vishweshwar-templet.

Templet

I mer än 100 år efter att moskén byggdes fanns det inget tempel på sidan. Det nuvarande Kashi Vishwanath-templet byggdes på 1700-talet av Rani Ahilyabai Holkar från Indore, omedelbart söder om moskén. Under årtiondena växte det fram som ett av den hinduiska religionens mest framstående och vördade centra.

Många hinduer har länge trott att den ursprungliga lingamen från det dåvarande Vishweshwar-templet gömdes av prästerna inne i Gyanvapi-brunnen under Aurangzebs räd – vilket har avfyrat lusten att genomföra puja och ritualer på den heliga plats där moskén nu står.

Läs också |Gyanvapi-fallet: En av fem framställare att dra tillbaka, säger advokat

Anspråken

Då och då har framställare gjort anspråk på moskén och sagt att den fortfarande är den ursprungliga heliga platsen för hinduisk dyrkan. VHP:s Ram Temple-rörelse syftade till att “befria”, förutom Ramjanmabhoomi Temple-Babri Masjid-platsen i Ayodhya, Kashi-Vishwanath Temple-Gyanvapi-moskén och Shri Krishna Janmabhoomi i Mathura också.

Places of Worship (Special Provisions) Act, 1991 – som föreskriver att karaktären av alla platser för tillbedjan, utom den i Ayodhya som då var under rättstvist, ska bibehållas som den var den 15 augusti 1947, och att inget intrång i varje sådan plats före datumet kan ifrågasättas i domstol — gäller det omtvistade komplexet i Varanasi.

Best of Explained

Klicka här för mer

I april 2021, Fast Track Court Civil Judge (Senior Division) Ashutosh Tiwari beordrade generaldirektören för Archaeological Survey of India att “låta göra en omfattande arkeologisk fysisk undersökning” av Kashi Vishwanath Temple-Gyanvapi-moskékomplexet för att “ta reda på om den religiösa struktur som för närvarande står vid omtvistad plats är en överlagring, ändring eller tillägg eller det finns en strukturell överlappning av något slag, med eller över, någon religiös struktur.”

Moskén är inte en ASI-skyddad plats, och ASI har ingen roll i dess underhåll eller underhåll.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg