Daglig briefing: SC ställer in rättegång i uppviglingsfall; RBI kan behöva döda efterfrågan, höja räntan

0
47

Topnyheter den 12 maj 2022

God morgon,

The Big Story

The Big Story Högsta domstolen har väntat rättegången i alla uppviglingsärenden som väntar inför domstolar över hela landet tills regeringen slutför sin utlovade övning “att ompröva och ompröva bestämmelserna i paragraf 124A i den indiska strafflagen ” handlar om brottet uppvigling. Domstolen sa att det finns ett “krav på att balansera… säkerhetsintressen och statens integritet… och medborgarnas medborgerliga friheter”.

Chitranshul Sinha, Advocate-on-Record vid Indiens högsta domstol, skriver om högsta domstolens senaste dom om uppvigling: “Språket som används av domstolen är “rättegångar, överklaganden och förfaranden” , vilket då också skulle ställa till och med sådana överklaganden där fällande domar är ifrågasatta. Domstolen borde ha gett appellationsdomstolarna frihet att bevilja lämplig lättnad i fall där den anklagade sitter fängslad under pågående överklagande.”

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Andelen fällande domar i mål som lämnats in enligt uppviglingslagen har fluktuerat mellan 3 % och 33 % under åren, och anhängigheten av sådana fall i domstol nådde en topp på 95 % 2020. Sedan 2014, när National Crime Records Bureau (NCRB) ) började sammanställa data om uppvigling, 399 uppviglingsärenden har lämnats in över hela landet, inklusive en högsta av 93 år 2019 och 73 år 2020. För övrigt är 2019 också året med den lägsta fällande domen på 3,3 %. Vi bryter ner några av dessa siffror.

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE-nyckel – 13 maj 2022 : Vad du behöver läsa idag

Premium

De flesta kongressledare kommer att vara undantagna från ‘en familj, en biljett…

Premium

Förklarat: Orsaken och effekten av stigande inflation

Premium

PM Modis personliga ekvation med Xi löste många kriser: Ajit DovalFler premiumhistorier >>

Endast i Express

Valstrategen Prashant Kishor vid en nyligen genomförd Express e.Addatalade om hur polarisering i val är “mycket överhypad”, BJP som ett “formidabelt valparti” och vad oppositionen behöver göra. “För varje hindu som är imponerad av BJP:s berättelse om Hindutva, finns det en hindu som inte är det”, och oppositionen måste komma ihåg det, sa Kishor.

Från förstasidan

< p>Om framställningar som syftar till kriminalisering av våldtäkt i äktenskapet, gav Delhi High Court en delad dom. Medan domare Rajiv Shakdher slog ner undantag 2 som skyddar män, som har tvingat fram samlag utan samtycke med sina fruar, från åtal enligt Section 376 IPC, höll domare C Hari Shankar inte med. Den delade domen banar väg för bedömning av Högsta domstolen.

Med inflation som anses utgöra det “största hotet” mot ekonomin, tittar Indiens centralbank (RBI) på att vända allt åtgärder– likviditet och styrräntesänkningar – vidtagna under pandemin under de kommande 1-2 åren, sa en källa till The Indian Express. Konsumentprisindex eller KPI-baserad inflation väntas överskrida 7-procentstrecket i april. “Tre fjärdedelar av KPI beror på krigsrisker… Begränsningar på utbudssidan har förvärrats, och vi är tvungna att agera”, sa källan.

För nio år sedan ska Akol Rani Namasudhras son ha dött av självmord efter att ha delgivits ett meddelande för att bevisa sitt medborgarskap i Assam. För tre månader sedan fick hon ett liknande besked. På onsdagen förklarades hon äntligen “indisk”. Nyheten om hennes sons död hade lett till att Narendra Modi, medan hon kampanjade för valet i Lok Sabha 2014 i deras distrikt innan hon blev premiärminister, slog till mot kongressregeringen som hade makten då för att ha kränkt mänskliga rättigheter.

< h2>Måste läsa

Från de sex grupper som bildades för att komma med förslag som ska diskuteras på kongressens “Chintan Shivir” som börjar på fredagen, har ungdoms- och bemyndigandekommittén föreslagit att partiet “byter namn ” sig som en ”avsevärt ung organisation” och omorientera sitt tillvägagångssätt och kommunikationsstrategi för att tilltala ungdomar.

I en intervju med The Indian Express, Karnatakas chefsminister Basavaraj Bommai talade om den senaste hijab-kontroversen, halalbråk och användningen av högtalare i moskéer: “Vår administration har varit väldigt, väldigt rättvis. Även i azaanfrågan sa jag att högsta domstolens order kommer att följas. När det gäller halal eller azaan utfärdades orderna under kongressens styre, säger Bommai. “Men kongressfolket är inte redo att lyda sina egna order. På grund av politiska skäl är det nuvarande kongresspartiet inte redo att följa dem. Men jag följer rättsstatsprincipen.”

Och slutligen…

I onsdags kunde den 22-årige löparen Jyothi Yarraji äntligen skriva om det 20-åriga nationella märket som Anuradha Biswal satte 2002 med en guldvinnande insats på 13,23 sek vid Cyperns internationella möte . Trots att hon slog rekordet två gånger tidigare nekades hon nationellt rekord båda gångerna. Från att ge upp skräpmat, inklusive hennes favorit biriyani genom tiderna, till att offra familjelivet – Jyothi talar om den rigorösa träningsrutinensom hjälpte henne att sätta ett nytt nationellt rekord.

🤫 Delhi Confidential: Medan regeringen aldrig öppet har erkänt att demonetisering var ett misstag, gjorde vicepresident Venkaiah Naidu på onsdagen en sned referens till detta samtidigt som han berömde premiärminister Narendra Modi för hans kommunikationsförmåga. “På grund av sin kommunikationsförmåga, trots demonetisering, kunde han vinna valet”, sa han vid ett evenemang.

🎧 I dagens avsnitt av '3 Things'-podden

strong>, vi tittar på betydelsen av Delhi High Courts dom angående våldtäkt i äktenskapet, vad de senaste NFHS-data avslöjar om barns kost i Indien och hur rupiens fall påverkar dig.

Till imorgon ,
Rahel Philipose och Sonal Gupta

Business As Usual av EP:n Unny