Dagelijkse briefing: SC schort proces op in opruiingszaken; RBI moet mogelijk de vraag dempen, de rente verhogen

0
111

Topnieuws op 12 mei 2022

Goedemorgen,

Het grote verhaal

De Hooggerechtshof heeft het proces in alle opruiingszaken opgeschort in afwachting van rechtbanken in het hele land totdat de regering haar beloofde oefening “om de bepalingen van sectie 124A van het Indiase wetboek van strafrecht opnieuw te onderzoeken en in overweging te nemen” heeft voltooid. ” omgaan met het misdrijf opruiing. De rechtbank zei dat er een “vereiste is om een ​​evenwicht te vinden tussen… veiligheidsbelangen en integriteit van de staat… en de burgerlijke vrijheden van burgers”.

Chitranshul Sinha, advocaat-on-record van het Hooggerechtshof van India, schrijft over de laatste uitspraak van de hoogste rechtbank over opruiing: “De taal die door het Hof wordt gebruikt is “processen, beroep en procedures” , die dan ook dergelijke beroepen zou opschorten waar veroordelingen worden aangevochten. Het Hof had de hoven van beroep de vrijheid moeten geven om passende voorzieningen te treffen in gevallen waarin de beschuldigde vastzit tijdens de hangende van hun beroep.”

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Het veroordelingspercentage in zaken die op grond van de opruiingswet zijn ingediend, schommelde in de loop der jaren tussen 3% en 33%, en de afhankelijkheid van dergelijke zaken voor de rechtbank bereikte in 2020 een hoogtepunt van 95%. Sinds 2014, toen het National Crime Records Bureau (NCRB ) begonnen met het verzamelen van gegevens over opruiing, zijn er in het hele land 399 opruiingszaken ingediend, waaronder een maximum van 93 in 2019 en 73 in 2020. Overigens is 2019 ook het jaar met het laagste veroordelingspercentage van 3,3%. We splitsen enkele van deze cijfers op.

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE-sleutel – 13 mei 2022 : Wat u vandaag moet lezenPremium

De meeste congresleiders worden vrijgesteld van 'één familie, één ticket…Premium

Uitgelegd: de oorzaak en het gevolg van stijgende inflatie

Premium

PM Modi's persoonlijke vergelijking met Xi heeft veel opgelost crises: Ajit DovalMeer Premium Stories >>

Alleen in de Express

Verkiezingsstrateeg Prashant Kishor op een recente Express e.Addasprak over hoe polarisatie bij verkiezingen “veel overhyped” is, de BJP als een “formidabele verkiezingspartij”, en wat de oppositie moet doen. “Voor elke hindoe die onder de indruk is van het verhaal van de BJP over Hindutva, is er één hindoe die dat niet is”, en de oppositie moet dat onthouden, zei Kishor.

Van de voorpagina

< p>Over petities om verkrachting binnen het huwelijk strafbaar te stellen, heeft het Hooggerechtshof van Delhi een gesplitst vonnis gewezen. Terwijl rechter Rajiv Shakdher de uitzondering 2 vernietigde die mannen, die ongeoorloofde omgang met hun vrouw hebben afgedwongen, beschermt tegen strafrechtelijke vervolging op grond van artikel 376 IPC, was rechter C Hari Shankar het daar niet mee eens. Het gesplitste vonnis maakt de weg vrij voor berechting door het Hooggerechtshof.

Omdat inflatie wordt gezien als de “grootste bedreiging” voor de economie, probeert de Reserve Bank of India (RBI) alles terug te draaien. maatregelen– doorgedreven liquiditeit en renteverlagingen – genomen tijdens de pandemie in de komende 1-2 jaar, vertelde een bron aan The Indian Express. Verwacht wordt dat de consumentenprijsindex of de op de CPI gebaseerde inflatie in april de grens van 7 procent zal overschrijden. “Drievierde van de CPI is te wijten aan oorlogsrisico… De beperkingen aan de aanbodzijde zijn verslechterd en we zijn gedwongen te handelen”, zei de bron.

Negen jaar geleden stierf de zoon van Akol Rani Namasudhra naar verluidt door zelfmoord nadat hij een kennisgeving had gekregen om zijn burgerschap in Assam te bewijzen. Drie maanden geleden ontving ze een soortgelijk bericht. Op woensdag werd ze eindelijk “Indiaas” verklaard. Het nieuws van de dood van haar zoon had Narendra Modi ertoe gebracht, terwijl ze campagne voerde voor de Lok Sabha-verkiezingen van 2014 in hun district voordat ze premier werd, om de regering van het Congres, die toen aan de macht was, uit te halen wegens schending van de mensenrechten.

< h2>Must Read

Van de zes groepen die zijn gevormd om met suggesties te komen die op het congres “Chintan Shivir” vanaf vrijdag zullen worden besproken, heeft de commissie voor jongeren en empowerment gesuggereerd dat de partij “rebrand ” zichzelf als een “aanzienlijk jonge organisatie” en heroriënteert haar aanpak en communicatiestrategie om jongeren aan te spreken.

In een interview met The Indian Express, Karnataka Chief Minister Basavaraj Bommai sprak over de recente hijab controverse, halal rij en het gebruik van luidsprekers in moskeeën: “Onze regering is heel, heel eerlijk geweest. Zelfs over de azaan-kwestie zei ik dat het bevel van het Hooggerechtshof zal worden opgevolgd. In het geval van halal of azaan werden de bevelen uitgevaardigd tijdens de regel van het Congres”, zei Bommai. “Maar de mensen van het congres zijn niet klaar om hun eigen bevelen op te volgen. Om politieke redenen is de huidige congrespartij niet bereid om hen te volgen. Maar ik volg de rechtsstaat.”

En tot slot…

Woensdag was de 22-jarige hardloper Jyothi Yarraji eindelijk in staat om het 20-jarige nationale cijfer van Anuradha Biswal in 2002 te herschrijven met een 13.23s gouden poging op de Cyprus International Meet . Ondanks dat ze het record in het verleden twee keer had verbroken, werd ze beide keren een nationaal record geweigerd. Van het opgeven van junkfood, inclusief haar favoriete biriyani aller tijden, tot het opofferen van het gezinsleven – Jyothi spreekt over de rigoureuze trainingsroutinedat hielp haar een nieuw nationaal record te vestigen.

🤫 Delhi Confidential: Hoewel de regering nooit openlijk heeft toegegeven dat demonetisering een vergissing was, maakte vice-president Venkaiah Naidu op woensdag een schuine verwijzing dit terwijl hij premier Narendra Modi prees voor zijn communicatieve vaardigheden. “Dankzij zijn communicatieve vaardigheden kon hij, ondanks demonetisering, de verkiezingen winnen”, zei hij tijdens een evenement.

🎧 In de aflevering van vandaag van de '3 Things'-podcast

strong>, kijken we naar de betekenis van de uitspraak van het Hooggerechtshof van Delhi met betrekking tot verkrachting binnen het huwelijk, wat de laatste NFHS-gegevens onthullen over het dieet van kinderen in India, en hoe de val van de roepie u beïnvloedt.

Tot morgen ,
Rahel Philipose en Sonal Gupta

Business As Usual door EP Unny