Bhagwant Manns MSP-löfte för risalternativ: vägen framåt, ekonomin

0
37

Bearbetad majs har en enorm marknad. (File)

Efter att ha tillkännagivit incitament för att anta Direct Seed of Rice (DSR), har nu Punjabs regering, för att uppmuntra diversifiering, sagt att den kommer att tillhandahålla minimistödpris (MSP) för grödor som majs, bajra och moong om bönder odlar dem i stället för ris.

Punjab har försökt diversifiera areal under rismark till andra alternativa grödor under de senaste över tre decennierna, men det slutade med att bara öka arean under denna vattenslukande gröda. Indian Express förklarar vägen framåt och hur ekonomin fungerar för bönderna.

Vilka grödor sås under Kharif-säsongen i Punjab och vad är området under dessa?

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Punjab har cirka 41,18 lakh hektar (lh) jordbruksmässigt odlingsbar mark, inklusive nästan 38 lh under jordbruksgrödor och över tre lakh hektar under trädgårdsgrödor. Under Kharif-säsongen odlas risgrödor, inklusive paddy och Basmati (aromatisk ris av god kvalitet), på cirka 82,7 procent (cirka 3,1 miljoner hektar) av den totala jordbruksmarken. Bara cirka 18 procent yta, eller runt 6,55 lh, finns kvar för andra grödor, inklusive Kharif-majs, bomull och baljväxter (moong, arhar och svart mäsk [Urad], oljefrön (sesamum och jordnötter) och sockerrör.

Best of Express Premium

Premium

Förklarat: Varför Luna crash har väckt frågor om stabilitet av krypto …

Premium

Aviation Secy, fru får rabatterade Air India-biljetter till USA, uppgradera till Busi…

Premium

Horoskop idag, 14 maj 2022: Tvillingarna, Väduren, Fiskarna och andra tecken — ch…< figur>Premium

Järn i Tamil Nadu för 4 200 år sedan: en ny dejting och dess betydelseFler premiumhistorier >>

Hur mycket yta under riset behöver diversifieras, vad är vägen framåt?

Enligt experterna måste Punjab begränsa ytan under ris från 3 miljoner hektar (30 lh) till under 2 miljoner hektar (20 lh), vilket bör omfatta cirka 7 till 8 lh under Basmati och förbli under ris. Det betyder att en yta på cirka 11 lh under vattenslukande gröda måste avledas för alternativa grödor.

För närvarande odlar Punjab sex Kharif-grödor förutom paddy och basmati. Förra Kharif-säsongen var majsarealen 1,26 lh medan bomull såddes i 3,25 lh. Omkring 30 000 hektar låg under baljväxter och oljefrön och nästan 95 000 hektar under sockerrör. Ett mycket litet område var under bajra och agro-skogsbruk. Tillsammans täckte dessa grödor cirka 6,55 lh och experter föreslår att denna yta måste ökas till nästan 18 lh.

Punjabs jordbrukshistoria avslöjar att dessa alternativa grödor tidigare såddes i ett enormt område – 5,77 lh under majs 1975-76; 7 lh under bomull 1988-89; 1,73 lh under sockerrör 1996-97; 1,40 lh under pulser 1985-86; 2,22 lh under jordnöt 1967-68; 25 600 hektar under sesam 1974-75; och 2,13 lh under bajra 1969-70. Om staten följer denna trend, kan alternativa grödor odlas på mer än 19 lh.

De olika strategierna för diversifiering av de på varandra följande regeringarna under de senaste två decennierna föreslog också att man skulle få omkring 5 lh under majs, 7 lh. under bomull, 2 lh under sockerrör och cirka 2 lh under baljväxter och oljefrön under Kharif-säsongen.

Bortsett från bomull, som sås mellan mitten av april och början av maj i Punjab – dess tre plockningar varar till november när vetesådden börjar – varaktigheten för dessa Kharif-grödor är nästan samma som ris. Pulver tar 80 till 135 dagar för majs, cykeln för majs är fyra månader och dessa grödor kräver mycket mindre vatten och gödningsmedel jämfört med ris.

Best of Explained

Klicka här för mer

Vad är MSP för ris och alternativa grödor?

Även om regeringen ännu inte har tillkännagett MSP för Kharifs säsongsgrödor för i år. Förra året var det dock 1960 Rs per kvintal för paddy; 1870 Rs för majs, 7275 Rs för moong, 6300 Rs för urad och arhar, 5 550 Rs för jordnötter, 7307 Rs för sesamum; Rs 2250 för bajra och Rs 5850 för bomull. Basmati såldes mellan Rs 1800 och Rs 4 000 per kvintal.

Vad är avkastningen av paddy och dess alternativa grödor?

Paddys genomsnittliga avkastning är 28-30 kvintals per tunnland medan den för Basmati är 18-20 kvintals. Å andra sidan är det genomsnittliga utbytet av pulser 5-6 quintals per acre, jordnöt är 8 quintals, sesamum är 1,5 quintals; bajra är 6 quintals, och bomull är 8-10 quintals per acre. Skörden av sockerrör ligger runt 340 till 350 quintals per acre. Det statliga garanterade priset (SAP) för sockerrör är 345 till 360 Rs per kvintal beroende på tidiga, mitten och senare sorter.

Hur fungerar ekonomin för dessa alternativa grödor för jordbrukare?

stark>

Om MSP för paddy denna säsong höjs till Rs 2000 per kvintal, kommer bönderna att kunna tjäna Rs 41 000 – Rs 45 000 per tunnland (säljer grödan till MSP för Rs 56 000 till Rs 60 000 per acre och dra av insatskostnaderna Rs 14 000 till 15 000 per hektar från det). Paddy har en säker marknad eftersom staten upphandlar den.

För sockerrör, med en genomsnittlig avkastning på 340 till 350 kvint per tunnland, tjänar en bonde 90 000 till 95 000 Rs) per tunnland (efter avdrag för Rs 30 000 till Rs 31 000 ingående barnsängar från SAP på 1 lakh till Rs 1,20 per acre). Flera bönder går för samodling i sockerrörsfält tills grödan når höjd, vilket ökar deras inkomster.

Bomull kan ge bönder i genomsnitt Rs 28 000 till Rs 38 000 per hektar (efter avdrag för insatskostnader på Rs 18 000 till 20 000 från Rs 46 000 till Rs 58 000 per acre säkrad vid MSP). Förra Kharif-säsongen sålde bönder bomull till dubbelt så mycket MSP på grund av hög efterfrågan på den internationella marknaden och tjänade Rs. 60 000 till 80 000 Rs per tunnland efter möteskostnader.

Från pulser och jordnötter är avkastningen runt 25 000 till 38 000 Rs per tunnland efter att ha klarat kostnaderna, sa experter. Avkastningen från Kharif-majs ligger på mellan 20 000 och 22 000 Rs per tunnland, men om grön majs säljs ökar intäkterna till 25 000 till 30 000 Rs per tunnland, säger bönder.

Experter säger att konsumtionen av vatten och gödningsmedel är mycket låg i alternativa grödor jämfört med vattenslukande ris. Dessutom förbättrar pulser markens bördighet genom att fixera luftkväve i jorden. Att upprepade gånger välja paddy gör den också sårbar för sjukdomar och skadedjursattacker.

I Punjab kan odlingsmönster ställas in både region- och jordmässigt, säger experter och tillägger att bönder, som väljer alternativa grödor, kan vara ges ytterligare incitament på bland annat utsäde och gödningsmedel så att deras inkomst ska vara i nivå med eller mer än den från ris.

Var finns marknaden för alternativa grödor, och har regeringen råd att köpa alternativ grödor för MSP?

Sesam och jordnöt har en stor efterfrågan i Europa och östasiatiska länder. Förra året exporterade Indien sesamumolja värd 3500 crore Rs och jordnötsolja värd Rs 4000 crore. Även Indien möter 60 till 65 % av sin efterfrågan på ätliga oljor från utlandet. Oljeväxter som odlas i Punjab utgör endast 4 procent av den totala matoljan som konsumeras i delstaten. När det gäller pulser tillgodoser Punjab 85
procent av efterfrågan från andra stater.

Det finns en stor marknad och befintlig industri för bearbetning av majs. Basmati har en enorm marknad offshore. I sockerrörsfabriker kan kraft- och etananläggningar sättas upp.

För bomull ser Cotton Corporation of India till att när priserna sjunker på marknaden, plockar den upp produkterna till MSP-hastigheten.< /p>

Också i år är andelen moong och oljeväxter höga och bönder sålde det mestadels på den öppna marknaden. Basmati säljs också till ett mycket högre pris på den internationella marknaden

”Regeringen är bara skyldig att ingripa om priserna går under MSP. Regeringen kan sedan betala skillnaden mellan MSP och den rådande marknadsräntan, på det sätt som flera delstatsregeringar som Haryana och Madhya Pradesh har gjort för flera grödor. Dessutom kan staten enkelt hitta marknader både i landet och utomlands för grödorna så att bönder kan få ett lönsamt pris för sina produkter, säger en jordbruksexpert.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg