Belangrijkste ontwikkelingen crisis Sri Lanka: president benoemt deze week nieuwe premier; Guv centrale bank dreigt op te stappen

0
58

Graffiti geschreven door anti-regeringsfactie is afgebeeld in een huis van de familie van de voormalige premier Mahinda Rajapaksa in Weeraketiya, Sri Lanka 11, 2022. (Reuters)

Terwijl wijdverbreide protesten tegen de regering voortduren over de economische crisis die het land overspoelde, heeft de Sri Lankaanse president Gotabaya Rajapaksa geweigerd te stoppen en heeft hij gezworen een nieuw kabinet te benoemen na het aftreden van zijn broer Mahinda Rajapaksa als premier.

Te midden van de onrust heeft de gouverneur van de centrale bank, P Nandalal Weerasinghe, gedreigd binnen twee weken te stoppen, en zegt dat er zonder politieke stabiliteit "geen manier zal zijn om de economische achteruitgang te stoppen".

Economische crisis in Sri Lanka |Volg de laatste updates

Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de economische crisis van Sri Lanka:

🔴 In een televisietoespraak woensdag zei president Rajapaksa: “Ik onderneem stappen om binnen deze week een nieuwe premier te benoemen die het vertrouwen heeft van een meerderheid in het Parlement, die het vertrouwen van de mensen kan winnen en een nieuwe Kabinet om de huidige situatie onder controle te krijgen, om te voorkomen dat het land in anarchie vervalt en om de overheidsfuncties die stil staan ​​voort te zetten. Hij voegde eraan toe: “Ik zal een jong kabinet aanstellen zonder een van de Rajapaksa's.”

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Een beschadigde buste van D.A. Rajapaksa, de vader van de voormalige Sri Lankaanse premier Mahinda Rajapaksa, is afgebeeld in een museum, na gewelddadige botsingen tussen pro- en anti-regeringsfacties en politie, in Weeraketiya, Sri Lanka, 11 mei 2022. (Reuters)

🔴 De president sprak ook over het ongekende geweld dat maandag werd waargenomen na het aftreden van de premier. “De moorden, aanslagen, intimidatie, vernieling van eigendommen en de reeks gruwelijke daden die daarop volgden, kunnen in het geheel niet worden gerechtvaardigd,” hij zei. Hij voegde eraan toe dat de politie en de drie strijdkrachten de opdracht hebben gekregen om “strikt de wet te handhaven tegen degenen die geweld veroorzaken”. Ze zullen maandag onderzoek doen om erachter te komen wie achter de gebeurtenissen zit.

Best of Express Premium

Premium

Horoscoop Vandaag, 13 mei 2022: Tweelingen, Ram, Vissen en andere tekens — ch…Premium

PM Modi's persoonlijke vergelijking met Xi loste veel crises op: Ajit Doval

Premium

Uitgelegd: voor de 5e keer Sri Lanka PM Ranil Wickremesinghe, politieke en …Premium

Inflatie, renteverhoging, dalende markten: wat nuMeer Premium Stories >>

🔴 De voormalige premier, Mahinda Rajapaksa, en zijn gezin zijn geëvacueerd naar de marinebasis Trincomalee, waar ze onder bescherming worden gehouden nadat hun privéwoning maandag tijdens gewelddadige confrontaties in brand werd gestoken. Minister van Defensie generaal (bd.) Kamal Guneratne zei: “Hij zal daar niet voor altijd leven. Nadat de situatie weer normaal is geworden, wordt hij overgeplaatst naar een woning of locatie naar keuze.”

🔴 Terwijl troepen werden ingezet in de straten van Colombo en bij verschillende controleposten in het hele land, ontkende de minister van Defensie ook speculaties over een militaire overname. “Geen van onze officieren heeft de wens om de regering over te nemen. Het is in ons land nog nooit gebeurd, en het is niet gemakkelijk om het hier te doen,” zei Gunaratne op een persconferentie.

Een legerlid stopt voertuigen bij een controlepost op een hoofdweg nadat de avondklok met nog een dag was verlengd in Colombo, Sri Lanka, 11 mei 2022. (Reuters)

🔴 P Nandalal Weerasinghe, vorige maand aangesteld als hoofd van de Centrale Bank, zei woensdag: “Ik heb de president en andere leiders van de politieke partijen duidelijk verteld dat ik zal aftreden, tenzij er in de komende twee weken politieke stabiliteit wordt bereikt. ” Hij voegde eraan toe: “Zonder politieke stabiliteit maakt het niet uit wie de centrale bank leidt… Er zal geen manier zijn om de economische achteruitgang te stoppen.”

🔴 In navolging van soortgelijke aanwijzingen aan de Sri Lankaanse strijdkrachten, zei de politie dat ze bevel hebben gekregen om te schieten als levens worden bedreigd en om plunderingen en schade aan openbare eigendommen te voorkomen.

🔴 Paus Franciscus deed woensdag ook een beroep op de mensen van Sri Lanka om de vrede te bewaren. “Ik richt een speciale gedachte tot de mensen van Sri Lanka, vooral de jongeren. Ik dring er bij iedereen op aan om een ​​vreedzame benadering te handhaven, zonder toe te geven aan geweld. Ik doe een beroep op iedereen die verantwoordelijk is om te luisteren naar de aspiraties van de mensen, met respect voor de mensenrechten en de mensenrechten”.

🔴 China zei in een verklaring: "We hopen dat de Sri Lankaanse regering, evenals de oppositiepartijen in het land, zullen de fundamentele belangen van hun land voor ogen houden, verenigd blijven en in een vroeg stadium de economische en politieke stabiliteit in dat land veiligstellen.” Het ging echter niet rechtstreeks in op het aftreden van de premier. De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, verklaarde: “We hebben kennis genomen van de laatste ontwikkelingen in Sri Lanka”.

— met agentschappen’ ingangen