Abortuswet faalt in de Amerikaanse Senaat terwijl het Hooggerechtshof de vernietiging van Roe v. Wade . weegt

0
54

De Amerikaanse vice-president Kamala Harris zit de Amerikaanse senaat voor, aangezien de senaat met 51-49 stemmen afwijst om door te gaan met de behandeling van de Women's Health Protection Act van 2022 in deze framegrab van video-uitzending vanuit de Senaatskamer in het Capitool in Washington, 11 mei 2022. (Reuters)

Wetgeving om abortus legaal te maken in de Verenigde Staten werd verslagen in de Amerikaanse Senaat op woensdag, te midden van stevige Republikeinse oppositie.

Democraten hadden geprobeerd een op handen zijnde mening van het Hooggerechtshof te voorkomen die naar verwachting de bijna 50-jarige Roe v. Wade-beslissing die het nationale recht op abortus vestigde, ongedaan zal maken. De poging van woensdag was een protestgebaar dat nooit veel kans van slagen had.

Met 49 stemmen voor en 51 tegen heeft de “Women’s Health Protection Act” was 11 minder van de 60 stemmen die nodig waren om volledig te worden gedebatteerd in de 100 leden tellende Senaat.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Alle 50 Republikeinen stemden om de rekening. Ze werden vergezeld door een democraat, senator Joe Manchin.

Best of Express Premium

Premium

Waar de door inflatie veroorzaakte crisis in Sri Lanka de volgende keer zou kunnen toeslaan

Premium
Ik heb Asus' Zenbook 14X OLED Space Edition geprobeerd, en het is een van de coolste…Premium

In House-panelvergadering, SEBI-vlaggen moeten telefoons tikken tijdens sonde

Premium De inflatie verslaan: RBI moet mogelijk de vraag dempen, de rente verhogen, de liquiditeit opzuigenMore Premium Stories >>

Vóór de stemming marcheerden meer dan twee dozijn Huisdemocraten, voornamelijk vrouwen, van het Huis van Afgevaardigden naar de Senaat terwijl ze 'Mijn lichaam, mijn beslissing' scandeerden. Ze gingen toen de Senaatskamer binnen en zaten stil langs een achtermuur terwijl senatoren debatteerden over abortusrechten.

Afgelopen september stemde het Huis met 218-211 om een ​​abortuswet goed te keuren die bijna identiek was aan de wet van de Senaat.

Hoewel de nederlaag van de Senaat algemeen werd verwacht, hopen de Democraten dat de stemming meer van hun kandidaten naar de overwinning zal stuwen bij de tussentijdse verkiezingen van 8 november, aangezien opiniepeilingen diepe steun tonen onder kiezers voor abortusrechten.

Dat , zou op zijn beurt toekomstige pogingen om abortus via wetgeving te legaliseren kunnen versterken.

De decennia-oude strijd in Amerika over abortusrechten explodeerde vorige week opnieuw toen het Hooggerechtshof de authenticiteit bevestigde van een ontwerp-advies dat signaleerde het zal Roe v. Wade spoedig ten val brengen.

Een dergelijk besluit zou het aan individuele staten overlaten om hun abortusbeleid te bepalen.

De uitspraak van het hooggerechtshof wordt verwacht tegen het einde van de huidige termijn, die normaal gesproken eind juni afloopt.

Ten minste 26 staten zijn er zeker van of zullen abortus waarschijnlijk verbieden als het hoogste gerechtshof Roe neerslaat, aldus de verklaring. het Guttmacher Institute, dat pleit voor seksuele en reproductieve gezondheidsrechten.

Na de stemming zei vice-president Kamala Harris tegen verslaggevers in het Capitool: “Helaas heeft de Senaat het recht van een vrouw om beslissingen te nemen over haar eigen lichaam niet te verdedigen… wat we in dit land zien, zijn extremistische Republikeinse leiders die vrouwen willen criminaliseren en straffen voor het nemen van beslissingen over hun eigen lichaam.”

De republikeinse senator John Cornyn noemde de wetgeving “een radicale abortus” -factuur op aanvraag” dat gaat verder dan Roe v. Wade en maakt abortus in wezen on-demand beschikbaar vanaf het moment van conceptie tot het moment van bevalling. mogelijke compromiswet voor abortusrechten, hoewel het onduidelijk was of de Democratische en Republikeinse onderhandelaars tot een akkoord zouden kunnen komen, laat staan ​​de 60 stemmen die nodig zijn voor een dergelijke maatregel zouden lokken.

Opiniepeilingen hebben het recht aangetoond om abortus breed populair te maken. Uit een peiling van Reuters/Ipsos vorige week bleek dat 63% van de respondenten, waaronder 78% van de Democraten en 49% van de Republikeinen, bij de verkiezingen van november eerder kandidaten zou steunen die abortusrechten steunen.