Wat is Starlink Internet en moet u het gebruiken?

0
43
Starlink

Als u in een landelijk of afgelegen gebied woont met een onbetrouwbare of niet-bestaande internetverbinding, wordt Starlink vaak aangeprezen als een oplossing voor al uw breedbandproblemen. Maar wat is het, en is het zelfs zinvol voor u?

Serving the Underserved

Starlink is een satelliet-internetprovider die is een onderdeel van SpaceX, een raketfabrikant. Het biedt high-speed breedbandconnectiviteit. Hoewel het begon met het verstrekken van internettoegang aan mensen in de Verenigde Staten, heeft het bedrijf zijn beschikbaarheid sindsdien uitgebreid naar meer dan een dozijn markten over de hele wereld. Na verloop van tijd hoopt Starlink zijn diensten over de hele wereld aan te bieden.

GERELATEERDWat is satellietinternet?

Het bedrijf richt zich voornamelijk op consumenten die in achtergestelde of afgelegen gebieden wonen. Maar uiteindelijk zou het ook in stedelijke centra aanwezig kunnen zijn.

Hoe werkt Starlink Internet?

Starlink

Satelliet-internetdiensten bestaan ​​al jaren. Je hebt misschien gehoord van HughesNet of Viasat. Alle satelliet-internetproviders werken in wezen op dezelfde manier om internetconnectiviteit naar u toe te brengen. Meestal gaat het om een ​​satelliet, een grondstation en een satellietschotel. Wanneer u probeert toegang te krijgen tot een website, wordt een verzoek van uw computer van uw router naar uw satellietschotel gestuurd, die het vervolgens naar een satelliet straalt. De satelliet geeft dat verzoek door aan een grondstation dat de websiteserver lokaliseert, de relevante gegevens oppikt en terugstuurt naar de satelliet, die het via je schotel en router naar je straalt.

Hoewel dit lijkt een heel lang proces, het verschilt niet zo veel van hoe je bekabelde internet werkt. Alleen de route en media zijn anders, het werkingsprincipe blijft hetzelfde.

GERELATEERDHoe werkt internet?

Wat Starlink Internet echter onderscheidt van de bestaande satellietinternetproviders, is de satellietbaan. Mensen als HughesNet en Viasat gebruiken satellieten in een geostationaire baan, meestal ongeveer 35.000 km van u verwijderd. Deze satellieten hebben een brede dekking, maar hun internetverbinding is traag en de latentie is hoog.

Advertentie

Aan de andere kant gebruikt Starlink een constellatie van satellieten in een lage baan om de aarde (LEO) op ongeveer 550 km. Deze satellieten hebben een relatief kleiner dekkingsgebied. Maar omdat ze zich in een lage baan om de aarde bevinden, is de reistijd van en naar de gebruiker veel korter dan bij typische satelliet-internetdiensten. Hierdoor is de latency veel lager. Starlink biedt ook hogere internetsnelheden dan andere satelliet-ISP's.

Sinds april 2022 heeft Starlink meer dan 2.000 satellieten gelanceerd. Maar het bedrijf hoopt uiteindelijk maar liefst 42.000 satellieten in een baan om de aarde te hebben, die internet naar alle uithoeken van de wereld zullen leveren.

Wie moet Starlink-internet krijgen?

Starlink

Starlink Internet is bedoeld voor mensen die in gebieden wonen waar de internetconnectiviteit laag, beperkt of niet bestaat. Als je snel internet nodig hebt en bereid bent er een meerprijs voor te betalen, kan Starlink een goede optie zijn.

Omdat het geen infrastructuur op de grond vereist, kunt u het vrijwel overal gebruiken. Dit geeft je de vrijheid en flexibiliteit die bij andere soorten internetdiensten gewoonweg niet mogelijk is. Dat gezegd hebbende, garandeert het bedrijf de service voorlopig alleen op uw geregistreerde adres. Je kunt dus niet zomaar je kit ophalen en naar een andere stad of staat verhuizen. Maar roaming-ondersteuning is in de maak en kan in de toekomst komen.

GERELATEERDDe snelste ISP in uw regio vinden

Omdat dit echter nog te vroeg is voor het bedrijf en Starlink nog steeds bezig is met het bouwen van zijn satellietconstellatie, vormen storingen en dekkingsproblemen een probleem. Een snelle blik op Down Detector, een service die netwerk- en websitestoringen opspoort, laat zien dat intermitterende connectiviteit en serviceonderbrekingen veel voorkomen. Deze problemen zullen afnemen naarmate Starlink meer satellieten aan zijn constellatie toevoegt. Maar dat kan jaren duren, aangezien het bedrijf vanaf begin 2022 slechts ongeveer 100-150 satellieten per maand lanceert.

Advertentie

Dus als je toegang hebt tot een fatsoenlijke breedbandprovider, is het 8217; het is beter om bij hen te blijven totdat Starlink volwassen is. Maar als je gewoon geen andere optie hebt, zorgt Starlink ervoor dat je verbonden bent, hoewel je misschien te maken krijgt met enkele van de groeipijnen.

Hoe snel is Starlink-internet en wat kunt u ermee doen?

Ookla

Starlink zegt dat zijn klanten downloadsnelheden tussen 100 Mbps en 200 Mbps en een latentie van ongeveer 20 kunnen verwachten ms op de meeste servicelocaties, wat voldoende is voor wat een gewone gebruiker nodig heeft, waaronder streaming, online games spelen, videoconferenties en algemeen surfen op het web.

En het bedrijf is er gewoon in geslaagd om die belofte na te komen. Volgens gegevens die zijn gedeeld door Ookla, een dienst voor het volgen van internetsnelheden, was de mediane downloadsnelheid van Starlink 105 Mbps in het vierde kwartaal van 2021, terwijl de uploadsnelheid 13,5 Mbps was en de latentie 40 ms. Dat is nog steeds niet helemaal de snelheid van je gemiddelde “vaste” breedbandprovider, maar het is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van andere satellietinternetproviders.

GERELATEERD: Internetproblemen? Hier leest u hoe u kunt zien of het de schuld van uw internetprovider is

Hoeveel moet u ervoor betalen?

De Starlink-internetkosten variëren van land tot land. Maar als u in de Verenigde Staten woont, moet u $ 599 betalen voor de Starlink Kit, exclusief belastingen en verzendkosten, en $ 110 per maand voor service. De kit heeft echter alles wat je nodig hebt om je internet aan de praat te krijgen.

Omdat het bedrijf geen installatieservice aanbiedt, moet je misschien ook wat uitgeven, afhankelijk van hoe handig je bent. geld om de schotel op een geschikte plaats op uw dak te laten installeren.

GERELATEERD: Wat is glasvezelinternet (en hoe is het anders)?

Hoe krijg je het?

Je kunt bestel Starlink Internet-service op de bedrijfswebsite. Je moet het serviceadres invoeren waar je internet gaat gebruiken, en als de locatie bruikbaar is en niet volledig is volgeboekt, kun je je gegevens invoeren en Starlink bestellen. Advertentie

Als het beperkte aantal beschikbare slots op uw locatie echter al bezet is, moet u mogelijk maanden wachten voordat u deze in handen krijgt. In de tussentijd heb je de mogelijkheid om Starlink vooraf te bestellen door boekingskosten te betalen en een plaats in de wachtrij te krijgen.

Vanaf november 2021 stonden meer dan 750.000 mensen die zich voor Starlink Internet hadden geregistreerd, te wachten om toegang te krijgen tot de service.

Wat is Starlink Business?

Starlink

Starlink Business, voorheen Starlink Premium genoemd, is een serviceniveau gericht op kleine bedrijven. Het hoopt te voldoen aan de eisen van kleine bedrijven door een snellere internetverbinding aan te bieden dan het reguliere abonnement. De gebruikers van het businessplan kunnen internetsnelheden verwachten in het bereik van 150 Mbps tot 500 Mbps.

GERELATEERDMoet u meer betalen voor een snellere internetverbinding?

Zoals je kunt verwachten, is het businessplan aanzienlijk duurder dan het reguliere plan. De Starlink-kit voor het businessplan kost $ 2.500 in de Verenigde Staten en de maandelijkse service is $ 500.

Een van de redenen waarom het businessplan zo duur is, is dat het gerecht anders is dan het normale abonnement gebruikers krijgen. De schotel heeft een grotere scanreeks om snellere internetsnelheden te ondersteunen en verbeterde prestaties in het geval van kleine obstakels.

Veelbelovende optie

Hoewel Starlink nog een lange weg te gaan heeft, heeft de satelliet-internetprovider een groot potentieel getoond. Mensen in landelijke en afgelegen gebieden kunnen voor het eerst hopen op snelle connectiviteit. De populariteit van Starlink zal ook andere bedrijven ertoe aanzetten soortgelijke diensten te bouwen, en we zien al enige actie van Amazon's Project Kuiper, OneWeb en zelfs Boeing. Starlink zal hopelijk ook bestaande satelliet-internetproviders dwingen hun diensten te verbeteren.

LEES VOLGENDE

  • › Nomad Base One Max Review: de MagSafe-oplader die Apple had moeten maken
  • › Google's Pixel 6a en Pixel 7 zien eruit als de beste telefoons tot nu toe
  • › Wat is een goede interne pc-temperatuur?
  • › Review MSI Clutch GM41 lichtgewicht draadloze muis: veelzijdig vedergewicht
  • › Wi-Fi voor alles gebruiken? Dit is waarom je niet
  • › Wat betekent de schedel-emoji?