Uitgelegd: waarom staat de Nrupathunga University in Bengaluru bol van controverse?

0
65

Een zicht op het Government Arts and Science College aan de Nrupathunga-weg in Bengaluru.

De Nrupathunga University, die eerder deze maand werd ingehuldigd door de minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah van de Unie, heeft niet voldaan aan de vereisten om de universitaire status te krijgen, beweerde studenten. Ondertussen zei de vice-kanselier van de universiteit, die in 2020 werd gesplitst van het Government Arts and Science College door een wijziging in de Karnataka State Universities Act, 2000, dat het voldoen aan vereisten zoals land, academische raad, syndicaat en onderzoekscommissie is work in progress.

Ook in Explained |Wat de regularisatie van eigendommen in Bengaluru zou betekenen voor het maatschappelijke lichaam

Hier is een overzicht van waar de controverse over gaat.

Hoe ging dat? het college de universitaire status krijgt?

Het Government Arts and Science College aan de Nrupathunga-weg is een van de oudste en meest prestigieuze hogescholen in Bengaluru. Het ligt niet ver van Maharani Cluster University en Bengaluru City University (vroeger Central College). In 2020 werd het Government Science College, dat was gesplitst naast het Government Arts College, opgewaardeerd tot een unitaire universiteit en Nrupathunga University genoemd, na de goedkeuring van gouverneur Vajubhai Vala via de Karnataka State Universities and Certain Other Law (Second Amendment) Act , 2020. Het kreeg de universitaire status nadat de deelstaatregering haar bijdrage aan de samenleving gedurende 94 jaar, institutionele waarden, academische excellentie, onderzoekspublicaties, NAAC-accreditatie (National Assessment and Accreditation Council) en de prestaties van studenten onder andere erkende.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Best of Express Premium

Premium

Horoscoop Vandaag, 13 mei 2022: Tweelingen, Ram, Vissen en andere tekens — ch…

Premium

De persoonlijke vergelijking van PM Modi met Xi loste veel crises op: Ajit Doval

Premium

Uitgelegd: voor de 5e premier van Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, politiek en …

Premium

Inflatie, renteverhoging, dalende markten: wat nuMeer Premium Stories >>

Wat is de controverse?

Studenten beweerden dat het college veel schendingen had begaan, waaronder die van de landregel van de University Grants Commission (UGC). Narendra N, in 2020 afgestudeerd aan het Government Science College, beweert dat het niet voldoet aan de wettelijke vereisten om de universitaire status te krijgen. “Door RTI-antwoorden zijn we erachter gekomen dat de universiteit geen hostel heeft binnen een straal van 2 km, geen academische raad, geen onderzoekscommissie, geen syndicaat en bovendien in strijd is met de UGC-landregel die ten minste 25 hectare eigen grond vereist. land om een ​​universiteit op te richten. Het Science College heeft volgens de enquête nauwelijks 5 hectare, maar het heeft een nepdocument ingediend met daarop 10 hectare om de universiteitsstatus te krijgen. Als het college niet aan een van deze vereisten voldoet, op welke gronden heeft de deelstaatregering dan de universiteit opgericht?” vraagt ​​Narendra, een nationale student’ Union of India (NSUI) -lid dat wil dat het college wordt ontdaan van de universitaire status. Hij leidde ook een studentenprotest tegen de verhoging van de toegangsprijzen voor bachelors in de informatica van Rs 10.000 naar Rs 21.000 en die voor bachelors in de wetenschap van Rs 4.000 naar Rs 10.000 voor het huidige academische jaar.

Best of Explained

Klik hier voor meer

Wat zegt de universiteit?

Volgens vice-kanselier Srinivas Balli werkt de universiteit nu aan het opzetten van een academische raad, onderzoekscommissie, syndicaat en hostelfaciliteiten om aan de universitaire eisen te voldoen. “De werken voor de oprichting van academische instellingen en andere faciliteiten zijn aan de gang. We hebben de deelstaatregering geschreven om het proces te versnellen en genomineerden te benoemen die aan de universitaire criteria voldoen. In feite ondergaan alle hogescholen hetzelfde proces zodra ze de universitaire status hebben gekregen en wij zijn niet anders. De Covid-19-pandemie heeft echter bepaalde besluitvorming vertraagd. Bovendien hebben we na het behalen van de universitaire status geen subsidies van de overheid gekregen. Daarom hebben we de toegangsprijzen verhoogd om de laboratoriumkosten, medische controles en voedseldistributie te ondersteunen”, zegt Balli, die eraan toevoegt dat er gesprekken gaande zijn met de overheid om ook een hostel in de buurt van de universiteit op te zetten om studenten te huisvesten.

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen

Wat zegt de wet?

Volgens de staat Karnataka Universities and Certain Other Law (Second Amendment) Act, 2020, moet de vice-kanselier binnen zes maanden na de oprichtingsdatum of een periode van maximaal een jaar regelingen treffen voor het vormen van het syndicaat, de academische raad en andere autoriteiten van de nieuw opgerichte universiteit .