Fra Vinod Dua til Disha Ravi: En titt på tidligere oppviglersaker

0
54

Ingen nye FIR-er vil bli arkivert for oppvigleri og verserende saker vil alle bli satt på vent, slo toppretten fast.

Høyesterett onsdag avgjorde at oppviglerrettssakene vil settes på pause mens regjeringen vurderer det på nytt. Den historiske dommen vil sannsynligvis påvirke hundrevis siktet i henhold til den kontroversielle kolonitidens lov.

Ingen nye FIR-er vil bli arkivert for oppvigleri og pågående saker vil alle bli satt på vent, slo toppretten fast. «Det vil være hensiktsmessig å ikke bruke denne lovbestemmelsen før videre ny undersøkelse er over. Vi håper og forventer at senteret og staten vil avstå fra å registrere noen FIR under 124 A (sedisjonslov) eller sette i gang en prosedyre under samme inntil ny undersøkelse er over,” Chief Justice of India NV Ramana sa.

Vi tar en titt på noen av oppviglersakene som skilte seg ut i den siste tiden

Vinod Dua vs Union of India

https://images .indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE Key – 12. mai 2022: Hva du trenger å lese i dag

Premium

Forklart: Hva forårsaker høy inflasjon, og hvor?

Premium

Hvor den inflasjonsdrevne krisen i Sri Lanka kan føre til nestePremium

Jeg prøvde Asus' Zenbook 14X OLED Space Edition, og det er en av de kuleste…Flere Premium-historier >>

I juni i fjor opphevet Høyesterett en FIR anlagt mot seniorjournalist Vinod Dua i Shimla, Himachal Pradesh, over et år etter at en FIR ble anlagt mot ham av en lokal BJP-leder på grunn av kritiske kommentarer han hadde gitt mot statsminister Narendra Modi og senteret på YouTube-programmet hans.

I oktober 2020 har toppretten reservert dommen om begjæringen etter å ha hørt argumenter for Dua, Himachal Pradesh-regjeringen og klageren i saken. Når det gjelder spørsmålet om beskyttelse av ytringsfrihet og ytringsfrihet for mediepersonell, heter det: «Enhver journalist har rett til beskyttelse under Kedar Nath Singh-dommen (den berømte dommen fra 1962 om omfanget og omfanget av forbrytelsen av oppvigleri i IPC) .”

Disha Ravi-verktøysettkoffert

Under bøndedemonstrasjonene tidlig i 2021 ble den Bengaluru-baserte klimaaktivisten Disha Ravi arrestert av Delhi-politiet i forbindelse med med en verktøykasse på bondeprotestene. Hun ble booket under IPC-seksjoner knyttet til oppvigleri, fremme av fiendskap og kriminell konspirasjon.

Litt over en uke etter arrestasjonen hennes, ga en domstol i Delhi kausjon, og observerte at “forbrytelsen av oppvigleri ikke kan påberopes for å tjene regjeringenes sårede forfengelighet.” For å innvilge henne kausjon, avviste tingretten Delhi-politiets anklage om at hun var del av en “større konspirasjon” for å oppfordre til vold i den nasjonale hovedstaden 26. januar.

«Jeg er klar over det faktum at det er svært vanskelig å samle bevis for konspirasjonsforbrytelsen, men jeg er like bevisst på det faktum at det som er vanskelig å bevise for påtalemyndigheten er praktisk talt umulig for forsvaret å bevise i det negative», heter det i ordren.

Rajat Sharma v Union of India

I 2021 anla Rajat Sharma og Neh Srivastava en rettssak av offentlig interesse mot tidligere Sjefsminister i Jammu og Kashmir, Farooq Abdullah, angående hans kommentarer om senterets trekk for å stryke artikkel 370. Bønnen uttalte at Abdullah hadde kommentert «gjenoppretting av artikkel 370» med «hjelp fra Kina».

Da vi hørte saken i mars, sa Høyesterett at det var «ikke opprørende å ha andre synspunkter enn regjeringen». Etter å ha avvist påstanden, ila toppretten en bot på Rs 50 000 til saksøkerne, og observerte at de ikke hadde klart å underbygge påstandene.

JNU-oppvigelsessak 

Ti personer, inkludert studentlederne Umar Khalid og Kanhaiya Kumar, ble anklaget i Jawaharlal Nehru University-oppvigelsessaken i 2016. I følge siktelsen i saken påsto politiet at Kumar hadde ledet en prosesjon og støttet – sammen med andre navngitt som siktede – opprørske slagord som ble reist på JNU-campus 9. februar 2016, under en begivenhet for å markere hengingen av parlamentets angrep. dømme Afzal Guru.

Den siktede står overfor siktelser i henhold til IPC-seksjonene 124A (oppvigleri), 323 (frivillig forårsaker skade), 465 (forfalskning), 471 (bruker som ekte et forfalsket dokument eller elektronisk journal), 143, 149 (å være medlem av en ulovlig forsamling), 147 (opptøyer) og 120B (kriminell konspirasjon).

Elgar Parishad-saken

Saken er basert på en FIR arkivert i Pune som påsto at forbudte naxalittgrupper hadde organisert Elgaar Parishad 31. desember 2017, på tampen av 200-årsjubileet for slaget ved Bhima Koregaon. Politiet hevder at taler holdt i Elgaar Parishad i det minste delvis var ansvarlige for å anstifte vold dagen etter.

Saken ble fremtredende på grunn av arrestasjonen av flere høyt profilerte aktivister og advokater, hvorav flere sitter i fengsel til og med i dag. Blant de siktede var jesuittpresten og aktivisten Stan Swami, som døde i fengselet i fjor.