Delhi HC krijgt een Chief Justice, vijf High Courts om ook CJ's te krijgen

0
112

CJI N V Ramana staat aan het hoofd van het college van het Hooggerechtshof.

Het college van het Hooggerechtshof onder leiding van de opperrechter van India NV Ramana heeft aanbevelingen gedaan aan vijf nieuwe opperrechters van hoge rechtbanken en aanbevolen overdracht van een opperrechter van het Hooggerechtshof, zo heeft The Indian Express vernomen.

Een belangrijke daarvan is de overdracht van Rechter Satish Chandra Sharma, opperrechter van Telangana HC, als opperrechter van het Hooggerechtshof van Delhi.

Een belangrijke daarvan is de overdracht van rechter Satish Chandra Sharma, opperrechter van Telangana HC, als opperrechter van het Hooggerechtshof van Delhi. p>

Justitie Sharma, wiens ouder HC het Madhya Pradesh High Court is, zal tot november 2023 een ambtstermijn hebben als HC-rechter.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Het college van het Hooggerechtshof heeft zijn aanbevelingen nog niet formeel meegedeeld.

Best of Express Premium

Premium

PM Modi's persoonlijke vergelijking met Xi loste veel crises op: Ajit Doval

Premium

Uitgelegd: voor de 5e keer dat Lanka premier wordt, politieke en economische uitdaging zoals n…

Premium

Inflatie, renteverlagingen, dalende markten: wat nuPremium

Laten we de economieën van Nepal en Sri Lanka niet vergelijkenMeer Premium Stories >>

Bronnen vertelden The Indian Express dat Delhi HC een eigenaardig probleem heeft, aangezien de senior rechters – Justices Siddharth Mridul, Manmohan en Rajiv Shakdher – hoog scoren op de all-India anciënniteitslijst en de keuzes voor het kiezen van Chief Justice voor de HC zeer weinig waren. “Uiteindelijk moest het college kiezen tussen rechter Pankaj Mithal (Jammu en Kashmir HC CJ) en rechter Sharma, die de juiste anciënniteit heeft om de Delhi HC CJ te worden. De andere optie was om door te gaan met een waarnemend CJ, wat op de lange termijn onhoudbaar is', zegt een bron die op de hoogte is van de ontwikkelingen.

Delhi High Court heeft geen opperrechter gehad sinds de laatste CJ, Justice DN Patel, met pensioen ging. Justice Vipin Sanghi, de hoogste rechter van de HC, is de waarnemend CJ sinds 13 maart. Het is vernomen dat het college heeft besloten om Justice Sanghi te benoemen tot Chief Justice van het Hooggerechtshof van Uttarakhand. Hij heeft een ambtstermijn tot oktober volgend jaar. Justitie Sanghi leidde de bank over Covid-19-management in Delhi.

Justitie Ujjal Bhuyan, momenteel de op één na hoogste rechter van het Telangana High Court, zal naar verwachting worden aangesteld als opperrechter van de HC wanneer de post wordt ontruimd door de overdracht van Justitie Satish Sharma. Rechter Bhuyan, wiens ouder HC het Gauhati High Court is, werd aanvankelijk overgebracht naar Bombay HC en vervolgens naar Telangana HC.

Bronnen vertelden The Indian Express dat het college aanvankelijk verdeeld was over de benoeming van rechter Bhuyan, omdat het zou hebben betekend dat hij rechter Nongmeikapam Kotishwar Singh zou vervangen, die momenteel de waarnemend CJ van Gauhati HC is en senior is van rechter Bhuyan.

“Rechters Singh en Bhuyan werden op 17 oktober 2011 op dezelfde dag als rechters van het Gauhati High Court benoemd, hoewel Justice Singh een hogere rang heeft dan Justice Bhuyan. Maar toen het Hooggerechtshof uit elkaar ging, ging Justitie Singh naar Manipur HC, zijn thuisstaat”, aldus de bron. “Sommige leden van het collegium hebben de kwestie ter sprake gebracht dat hij niet moet worden vervangen. Uiteindelijk was het standpunt om rechter Bhuyan in Telangana te benoemen de overhand.”

Bovendien waren sommige leden van het collegium, zo is vernomen, van mening dat Gauhati HC voldoende vertegenwoordigd is – zowel voor CJ van een hooggerechtshof als in het Hooggerechtshof. Terwijl rechter Arup Kumar Goswami, de opperrechter van Chhattisgarh, oorspronkelijk uit Gauhati HC komt, is rechter Hrishikesh Roy, wiens ouder HC Gauhati HC is, een rechter van het Hooggerechtshof.

Justitie A A Syed, tweede senior -de meeste rechter van Bombay HC, zal worden benoemd tot opperrechter van Himachal Pradesh HC. De rechter zal in januari volgend jaar met pensioen gaan, als hij niet wordt verheven tot het Hooggerechtshof.

Justitie R M Chhaya, rechter van het Hooggerechtshof van Gujarat, zal waarschijnlijk de functie van opperrechter van het Hooggerechtshof van Gauhati overnemen. Ook hij gaat in januari volgend jaar met pensioen.

Justitie Jaswant Singh, momenteel rechter van Orissa HC, wordt benoemd tot opperrechter van Karnataka HC. Rechter Ritu Raj Awasthi, de huidige CJ van het Hooggerechtshof van Karnataka, zal naar verwachting op 2 juli met pensioen gaan.