CBI arresteert 6 MHA-functionarissen, 8 anderen in FCRA-corruptiezaak

0
53

Een CBI-woordvoerder zei dat de huiszoekingen werden uitgevoerd in onder meer Delhi, Rajasthan, Chennai, Hyderabad, Coimbatore en Mysuru “om vertegenwoordigers van NGO's, tussenpersonen en ambtenaren van FCRA divisie voor het plegen van schendingen van de FCRA-bepalingen en het faciliteren van illegale toestemmingen in plaats van steekpenningen”.

Een dag nadat het 40 locaties in het hele land binnenviel in een geval van vermeende corruptie bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken ( MHA), heeft het Central Bureau of Investigation (CBI) woensdag 14 mensen gearresteerd, waaronder zes functionarissen van de MHA's Foreigners Division, omdat ze NGO's zouden hebben geholpen om illegaal toestemming te krijgen voor de Foreign Contribution Regulation Act (FCRA).

“Het CBI heeft 14 beschuldigden gearresteerd, waaronder zes ambtenaren, en contant geld teruggevonden ter waarde van Rs 3.21 crore (ongeveer), verschillende belastende documenten, mobiele telefoons enz. Tijdens huiszoekingen in de gebouwen van beschuldigden op ongeveer 40 locaties, waaronder in Delhi, Haryana, Rajasthan , Jharkhand, Himachal Pradesh, Telangana, Andhra Pradesh, Tamil Nadu, Assam en Manipur enz.,” zei een CBI-woordvoerder.

Het bureau registreerde op 10 mei een FIR in de zaak op basis van een klacht van de MHA over corruptie in de FCRA-afdeling van de Foreigners Division. In de zaak werden 36 verdachten genoemd, waaronder zeven functionarissen van de FCRA-afdeling. Vertegenwoordigers van verschillende NGO's en tussenpersonen werden ook genoemd in de FIR.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Volgens het CBI wordt beweerd dat “sommige functionarissen van de FCRA-divisie in samenzwering met de promotors/vertegenwoordigers van verschillende NGO's, tussenpersonen, zich overgaven aan corrupte activiteiten om illegale FCRA-registratie/verlenging aan NGO's te verkrijgen met als doel het blijven ontvangen van donaties ondanks het niet voldoen aan de voorgeschreven normen”. De CBI FIR zei dat deze NGO's ook valse facturen genereerden om hun uitgaven voor de gedefinieerde oorzaak te rechtvaardigen.

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE Key – 12 mei 2022: Wat u vandaag moet lezen

Premium

Uitgelegd: wat veroorzaakt hoge inflatie, en waar?

Premium

Waar de door inflatie veroorzaakte crisis in Sri Lanka de volgende stap kan zijn

Premium

Ik heb Asus' Zenbook 14X OLED Space Edition geprobeerd en het is een van de coolste.. .Meer premiumverhalen >>

De CBI FIR beweerde verder dat sommige ambtenaren zich voordeden als officieren die in de FCRA-divisie waren gestationeerd en steekpenningen kregen van NGO's voor het vergemakkelijken van hun registratie/vernieuwing van registratie onder de FCRA en voor andere FCRA-gerelateerde werken. Het noemde MHA-functionaris Parmod Kumar Bhasin, die eerder in de FCRA-divisie werkte, in dit verband.

“Tijdens het onderzoek werden twee beschuldigden betrapt terwijl ze het smeergeld van Rs 4 lakh afleverden en aannamen namens een senior accountant van de MHA, New Delhi. Er werd beweerd dat de levering van steekpenningen werd gedaan via een hawala-operator en een naaste medewerker van de genoemde ambtenaar in Avadi (Tamil Nadu). De gearresteerde verdachten worden voorgeleid aan de bevoegde rechtbank”, aldus de CBI-woordvoerder.

De gearresteerde ambtenaren zijn geïdentificeerd als Parmod Kumar Bhasin, senior accountant bij de MHA die eerder in de FCRA-divisie was geplaatst; Alok Ranjan, senior AO, PAO, MHA, werkte eerder in de FCRA-divisie; Raj Kumar, accountant, FCRA; Md. Saheed Khan, adjunct-directeur, FCRA, Delhi; Md. Ghazanfar Ali, officier van de MHA, eerder geplaatst in de FCRA-divisie; en Tushar Kanti Roy, functionaris van de FCRA-divisie.

Allen zijn in de FIR geïdentificeerd als beschuldigd, behalve Uma Shankar, een functionaris die is gestationeerd bij het National Informatics Centre, die niet is gearresteerd.

In de FIR zijn ook ambtsdragers van verschillende NGO's genoemd. Deze NGO's omvatten het in Coimbatore gevestigde Ganga Medical Center en Hospital Pvt. Ltd; Vellore-gebaseerde The Social Project; Ranchi-gebaseerde Srijan Foundation; In Tamil Nadu gevestigde Ayries Multipurpose Social Service Society en Center for Tribal & Plattelandsontwikkelingsvertrouwen; De in Delhi gevestigde Jahangirabad Educational Trust; In Visakhapatnam gevestigde Christian Life Center Ministries; Op Vijayawada gebaseerde Harvest India; Manipur-gebaseerde Reformed Presbyterian Church Noordoost-India; De in Guwahati gevestigde NGO Nayi Roshni Foundation; en promotors van NGO Omidyar.

Afgezien hiervan zijn een adviesbureau M/s Shaurya Business Solutions Pvt Ltd gevestigd in Delhi en een ander bedrijf M/s Mansi International Pvt Ltd genoemd.

< p>Met name was Omidyar vorig jaar door de MHA onder de categorie voorafgaande toestemming geplaatst, zelfs toen de FCRA-registratie van Harvest India werd opgeschort wegens vermeende overtreding van de wet.

Anderen die door het bureau zijn gearresteerd, zijn geïdentificeerd als Pawan Kumar Sharma; Ramanand Pareek, hawala-operator gevestigd in Chennai; Robin Devadass van het sociale project; Ravi Shankar Ambastha, een inwoner van Delhi; Manoj Kumar BA, een inwoner van Hyderabad; Santosh Kumar Prasad en Amita Chandra, beide directeuren van Shaurya Business Solutions; en Vageesh, een registeraccountant die in een ziekenhuis werkt namens de Ganga Orthopaedic Research and Education Foundation.

De FIR legde in detail vast hoe verschillende NGO's steekpenningen aan ambtenaren aanboden om toestemming te krijgen en hoe de smeergeldbedragen werden onderhandeld en uitgewisseld.

De FIR identificeerde Pradeep Kumar Bhasin als de belangrijkste beschuldigde die regelmatig contact opnam met NGO's wiens registratieverlenging in behandeling was bij MHA en onderhandelde over steekpenningen tussen Rs 1-4 lakh om hen te helpen hun bestanden te wissen.

Volgens het CBI werkte een andere functionaris, Alok Ranjan, samen met Ravi Shankar Ambastha en nam contact op met Alfred Mohanty, beheerder van Christian Life Center Ministries, om hem te helpen klachten over religieuze bekering tegen zijn NGO AMG India International op te lossen. Ze zouden smeergeld hebben geëist van Rs 15 lakh.

“Er is informatie dat ze ook (een) paar bedrijven runnen in de naam en stijl van M/s Immaculate Global Consultants (IGC) en M/s .ASRA Foundation met gebruikmaking van (het) woonadres van Sh. Ravi Ambastha en telefoonnummers van zowel Ambastha als Alok Ranjan. Alok Ranjan kanaliseert zijn onrechtmatig verkregen geld naar M/s Mansi International Private Limited, dat gezamenlijk wordt beheerd door zijn vrouw Manisha Verma. Behalve dat ze zelf contant geld opnemen, nemen ze ook contante stortingen op de rekening van Kamlesh, hun in Delhi gevestigde werknemer, “zei de FIR.

De twee hadden naar verluidt op dezelfde manier contact opgenomen met NGO Harvest India en hadden onderhandeld over steekpenningen van Rs 8 lakh om hun licentie herstellen.