Adhir skriver till Shah: Se till att Pak-hinduerna inte trakasseras

0
47

Adhir Ranjan Chowdhury (File)

Dagar efter att det kom fram att nästan 800 pakistanska hinduer i Rajasthan återvände till det landet förra året, kongressledare i Lok Sabha Adhir Ranjan Chowdhury skrev på onsdagen till unionens inrikesminister Amit Shah och bad om omedelbara åtgärder från regeringen för att säkerställa att “våra hinduiska bröder” inte utsätts för “trakasserier” och inte behöver återvända till Pakistan “av frustration”.

Dessa människor hade kommit till Indien för att söka medborgarskap på grundval av religiös förföljelse i Pakistan.

Chowdhury uppmärksammade Shah på “den allvarliga situationen för den pakistanska hinduiska återvändaren till Indien” och skrev att “ett stort antal pakistanska hinduer som hade kommit till Indien för att undkomma religiös förföljelse var tvungna att återvända eftersom de inte kunde säkert indiskt medborgarskap.”

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

“Inrikesministeriet 2018 och igen 2021 hade meddelat att hinduer, kirister, sikher, parsier, jainer och budhister från Pakistan, Afghanistan och Bangladesh kan ansöka om indisk medborgarskap online. Tusentals och åter tusentals hinduer från Pakistan kom till Indien och ansökte om indiskt medborgarskap. Men på grund av den långsamma och besvärliga processen görs små framsteg och de har blivit så frustrerade att de ska åka tillbaka till Pakistan”, skrev han.

Best of Express Premium< /h3>

Premium

Horoskop idag, 13 maj 2022: Tvillingarna, Väduren, Fiskarna och andra tecken — ch…Premium

PM Modis personliga ekvation med Xi löste många kriser: Ajit Doval

Premium

Förklarat: För 5:e gången Sri Lankas premiärminister Ranil Wickremesinghe, politisk och …

Premium

Inflation, räntesänkningar, fallande marknader : vad nu Fler premiumberättelser >>

I ett andra brev bad Chowdhury Shah att dra tillbaka lagen om ändring av medborgarskap.

“Det är mer än två år nu som ni har antagit den ogenomtänkta lagstiftningen som kallas CAA, skrev han. “Men fortfarande kan du inte implementera det på grund av dess inneboende och uppenbara grundlagsstridighet. Det är därför pakistanska hinduiska återvändande återvänder till Pakistan av ren frustration och hopplöshet. Denna drakoniska lagstiftning kan inte implementeras eftersom det är en lagstiftning som riktar sig till en viss gemenskap. Det strider mot de grundläggande principerna och grunderna i vårt konstitutionella etos.”

Kongressledaren nämnde att det underliggande värdet av den indiska konstitutionen är “att leva och låta leva”. “Och därför är jag säker på att denna riktade lagstiftning mot en viss gemenskap inte kommer att stå emot rättslig granskning,” sade han. “Kanske du vet det väl och det är därför, trots att lagen har antagits på mer än två år, har du inte ens kunnat utforma CAA:s rudimentära regler.”

Understryker att “världen tittar på oss och de har taggat oss som ett land av särskild oro när det gäller religionsfrihet,” Chowdhury skrev, “det är viktigt att vi bevarar grunderna för vårt styre, det vill säga sekularism och social rättvisa. Annars kommer vår stora civilisation inbäddad med sekulära och toleranta värderingar att bli fläckad utöver reparation…. Jag vädjar till er att dra tillbaka CAA-lagstiftningen i parlamentets förestående monsunsession, som de tre kontroversiella jordbrukslagarna.”

Chowdhury uppgav i sitt första brev att Pakistans regering tvingar många av dem som återvänt att säga att de blivit illa behandlade i Indien. “Det värsta är att efter att de (pakistanska hinduer) återvänt, användes de av pakistanska myndigheter för att förtala Indien. De paraderas inför media och får säga att de är illa behandlade i Indien”, skrev han.

Han påpekade brister i systemet och sa: ”Även om hela processen är online, är portalen accepterar inte pakistanska pass som har gått ut, vilket tvingar människor som söker skydd att skynda sig till Pakistans högkommission i Delhi för att få sina pass förnyade för en rejäl summa.”

Chowdhury skrev: “Dessa människor kommer till Indien mitt i stora ekonomiska svårigheter och att hosta upp en orimlig summa för att förnya sitt pakistanska pass är verkligen svårt för dem. Tillståndet för dessa pakistanska hinduiska återvändare i Indien är bedrövligt, fruktansvärt och patetiskt. De är varken här eller där. Jag vädjar till er att vidta omedelbara och lämpliga åtgärder så att våra hinduiska bröder inte utsätts för trakasserier och att de inte behöver åka tillbaka till Pakistan av frustration.”