Your Daily Wrap: SC om uppviglingslagstiftning, Santoor-maestro Pandit Shivkumar avlider; och mer

0
29

(Medurs) En scen från Colombo, en antiintrångskampanj vid Jahangirpuri, Hitesh Solanki och Pandit Shivkumar Sharma.

En dag efter att centret sa att det har beslutat att återuppta -Undersöka och ompröva bestämmelserna i uppviglingslagen, försökte Högsta domstolen på tisdag veta om regeringen kan utfärda en anvisning till stater att hålla fall enligt bestämmelsen vilande tills övningen är avslutad. Högsta domstolen gav regeringen tid till onsdag för att klargöra sin ståndpunkt om detta.

Under tiden uttryckte en annan domstol i Högsta domstolen sitt missnöje över centrumets förändrade ståndpunkt om minoritetsstatus för hinduer. domstolen saintyget som lämnats in av den BJP-ledda unionsregeringen som svar på en bön som sökte minoritetsstatus för hinduer i vissa stater och unionens territorier “tycks i en utsträckning backa från vad som angavs” i en “tidigare” intygande och att domstolen inte jag “uppskattar” detta.

Santoor maestro Pandit Shivkumar Sharma gick borti tisdags vid 84 års ålder. Sharma gav santoor, en gång ett lite känt instrument från Jammu och Kashmir, en klassisk status och upphöjde den tillsammans med andra, mer traditionella och kända instrument som sitar och sarod. Premiärminister Narendra Modi sörjer den legendariske musikerns bortgång och sa “vår kulturella värld är fattig.”

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Timmar efter att en raketdriven granat (RPG) avfyrades mot Punjabpolisens underrättelsehögkvarter i Mohali, sade chefsminister Bhagwant Mannde som försöker störa statens fred kommer inte att sparas. Han informerade om att några arresteringar har gjorts och att utredningen pågår.

Best of Express Premium

Premium

Horoskop idag, 12 maj 2022: Tvillingarna, Väduren, Fiskarna och andra tecken — ch…

Premium

I husets panelmöte måste SEBI-flaggor trycka på telefoner under sond Premium

Slå inflationen: RBI kan behöva döda efterfrågan, höja räntan, suga likviditet

Premium

“Informellt tryck från RBI”: Dagar efter lanseringen avskaffade Coinbase UPI-tjänsterMer Premium Berättelser >>

Under tiden, i det angränsande ölandet, bröt det ut protester framför Trincomalee Naval Baseefter rapporter om att före detta premiärminister Mahinda Rajapaksa och några av hans familjemedlemmar var där efter att ha lämnat den officiella residenset i Colombo. Över 200 människor skadades i våld i måndags efter att Rajapaksas anhängare attackerade anti-regeringsdemonstranter som krävde att han skulle avsättas.

Politisk puls

Det är ett litet unionsterritorium utanför Gujaratkusten som är känt för sin liberala spritpolitik och turismindustri. Den 7 maj hoppade sju av de nio kongressledamöterna i Diu Municipal Council (DMC) av till BJP. Detta satte saffranspartiet i majoritet bara en månad innan DMC-valet ska hållas och avslutade kongressens 15-åriga styre i det civila organet. saffranspartiet förväntar sig att avhoppen kommer att hjälpa det i DMC:s allmänna val nästa månad.

Platsen för den omtvistade rivningskampanjen som genomfördes av North Delhi Municipal Corporation nyligen, Jahangirpuri, var föddes ironiskt nog ur en något liknande övning. Så här gör du.

Express Explained

Raketdrivna granatattack mot Punjabpolisens underrättelsehögkvarter i Mohali har tagit vapnet med sig i fokus. Vad exakt är en RPG, vad är dess ursprung och vilken skada kan den orsaka? Indian Express förklarar.

Den senaste omgången av utgrävningar på den 5 000 år gamla Harappan-platsen Rakhigarhi i Haryanas Hisar har avslöjat strukturen hos några hus, gränder och en dränering system, och vad som eventuellt skulle kunna vara en enhet för tillverkning av smycken, säger tjänstemän från Archaeological Survey of India. Vi tar en titt på dessa fynd och vad de betyder för vår kunskap om webbplatsen.