Verkiezingen voor lokale instanties binnen 2 weken bekendmaken: Hooggerechtshof aan parlementsverkiezingspanel

0
123

De rechtbank zei ook dat haar bevelen voor Maharashtra en Madhya Pradesh van toepassing zijn op alle staten en Union Territories waar een vergelijkbare situatie heerst.

DAGEN NA het geven van een soortgelijk bevel voor Maharashtra, sprak het Hooggerechtshof dinsdag zijn bezorgdheid uit over het feit dat meer dan 23.000 lokale instanties in Madhya Pradesh meer dan twee jaar zonder gekozen vertegenwoordigers hebben gefunctioneerd, en heeft het de staatsverkiezingscommissie opgedragen om de verkiezingen binnen twee weken aan te kondigen.

Het verwierp het argument dat de verkiezingen niet konden worden gehouden omdat het afbakeningsproces nog moet worden voltooid en ook de deelstaatregering de drievoudige test nog moet voltooien – zoals uiteengezet door de rechtbank – om reserveringen te maken voor OBC's .

Lees ook |BJP om OBC's in 27% van de Maharashtra lokale lichaamsstoelen te plaatsen, zegt Fadnavis

De rechtbank zei ook dat haar bevelen voor Maharashtra en Madhya Pradesh van toepassing zijn op alle staten en gebieden van de Unie waar zich een vergelijkbare situatie voordoet.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

“Deze rechtbank had ruimschoots duidelijk gemaakt dat het houden van verkiezingen om het nieuw gekozen orgaan in het betrokken lokale zelfbestuur te installeren geen uitstel kan dulden, vanwege het grondwettelijke mandaat… het opnemen van de bepalingen in de betreffende staatswetgeving in dat opzicht. Dit grondwettelijke mandaat is onschendbaar', zei een bank van rechters A M Khanwilkar, Abhay S Oka en C T Ravikumar in een tussentijds bevel. “Noch de staatsverkiezingscommissie, noch de deelstaatregering of wat dat betreft de wetgevende macht van de staat, met inbegrip van deze rechtbank in uitoefening van bevoegdheden op grond van artikel 142 van de grondwet van India, kan een dispensatie van het tegendeel aanvaarden.”

Best of Express Premium

Premium

Horoscoop vandaag, 12 mei 2022: Tweelingen, Ram, Vissen en andere tekens — ch…Premium

In House panelmeeting, SEBI-vlaggen moeten telefoons tikken tijdens sonde

Premium

Inflatie verslaan: RBI moet mogelijk vraag naar beneden halen, rente verhogen , zuig liquiditeitPremium

'Informele druk van RBI': dagen na de lancering stopte Coinbase met UPI-servicesMore Premium Stories >>

Rechter Khanwilkar schreef voor de bank en wees erop dat “ondanks zo'n grondwettelijk mandaat, de realiteit in de staat Madhya Pradesh vanaf nu is dat meer dan 23.263 lokale instanties de afgelopen twee jaar zonder gekozen vertegenwoordigers functioneren”. Dit grenst aan de ineenstorting van de rechtsstaat en meer nog, een voelbare schending van het grondwettelijk mandaat qua bestaan ​​en functioneren van een dergelijk lokaal zelfbestuur, wat niet kan worden getolereerd.”

 

Op 4 mei, in een zaak met betrekking tot verkiezingen voor lokale organen in Maharashtra, had de rechtbank de staatsverkiezingscommissie opgedragen om binnen twee weken kennis te geven van peilingen op basis van de vorige afbakeningsoefening. Het had het standpunt verworpen dat de verkiezingen alleen kunnen worden gehouden nadat de deelstaatregering een nieuwe afbakening heeft gedaan.

Dinsdag zei de rechtbank: “We maken ook duidelijk dat dit bevel en de gegeven instructies niet beperkt zijn tot de Madhya Pradesh State Election Commission/State of Madhya Pradesh; en Maharashtra State Election Commission/State of Maharashtra in termen van een soortgelijk bevel uitgevaardigd op 04.05.2022, maar aan alle staten/Union Territories en de respectieve Election Commission om zich hieraan te houden zonder nalaten het grondwettelijke mandaat te handhaven”.

De rechtbank hoorde verzoekschriften aan die de grondwettelijke geldigheid aanvechten van de wijzigingen aangebracht in de MP Municipal Act, 1956, MP Panchayat Raj Avam Gram Swaraj Adhiniyam, 1993 en MP Municipalities Act, 1961.

< /p>

Het argument verwierp het argument dat de vertraging was omdat de drievoudige test- en afbakeningsprocessen nog niet zijn voltooid. Het vroeg de staatsverkiezingscommissie om door te gaan “op basis van de afdelingen volgens de afbakening die is gedaan in de betrokken lokale instanties wanneer de verkiezingen moesten plaatsvinden als gevolg van het verstrijken van de termijn van 5 jaar van het vertrekkende gekozen orgaan of voordat het van kracht werd van de betwiste wijzigingswet(ten) welke later is”.

Het zei dat de commissie niet hoeft te wachten tot de drievoudige test is voltooid. Als die oefening niet kan worden voltooid vóór de uitgifte van het verkiezingsprogramma door de staatsverkiezingscommissie, moeten de stoelen (behalve die gereserveerd voor SC's en ST's) als algemene categorie worden gemeld, zei het. De drievoudige testvereiste is een drieledig criterium dat is vastgesteld door de rechtbank en waaraan moet worden voldaan voordat OBC-reservering kan worden gegeven.