Uitgelegd: wat de advertentiecontrolewet van Chandigarh zegt over posters, banners in de stad

0
56

Amrinder Singh Raja Warring kreeg een boete voor het ophangen van posters zonder toestemming in Chandigarh. (Express Photo)

De Chandigarh Municipal Corporation had op 22 april een boete van Rs 29.390 opgelegd aan de nieuwe Punjab Congress-chef, Amrinder Singh Raja Warring, voor het naar verluidt illegaal ophangen van posters en spandoeken in de stad , zonder toestemming.

Het ophangen van posters is in Chandigarh geregeld onder de Wet op de advertentiecontrole. Op grond van de genoemde wet mag niemand zonder toestemming spandoeken en posters ophangen. Hina Rohtaki neemt de advertentiecontrolewet en de verschillende bepalingen ervan onder de loep.

Wat zegt de Chandigarh-advertentiecontroleverordening over reclameborden en borden?

Volgens de Chandigarh Advertisement Control Order, 1954, mag niemand in Chandigarh een bord of spandoek installeren of ophangen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de bevoegde autoriteit. De toestemmingen worden in dergelijke gevallen ook slechts voor een bepaald aantal plaatsen verleend.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Clausule 4 van de Chandigarh-advertentiecontrolebevel stelt expliciet: “Niemand mag zonder de schriftelijke toestemming van de hoofdbeheerder advertenties plaatsen, tentoonstellen, repareren of behouden, ongeacht of deze nu bestaan ​​of niet, op een land, gebouw, muur of structuur”.

Best of Express Premium

Premium

Hoe Rusland en China de geschiedenis uitbuiten om hun interesses te bevorderen

Premium

Het oordeel van het Hooggerechtshof over opruiing is een kleine overwinning< figuur>Premium

UPSC CSE-sleutel – 11 mei 2022: wat u vandaag moet lezen

Premium

Het vieren van de landgoden van het landelijke Delhi in het dorp KhirkiMore Premium Stories > >

Er staat ook dat het bord of het aanplakken is toegestaan ​​op voorwaarde dat het wordt tentoongesteld in de etalage van een commercieel gebouw of dat het betrekking heeft op de handel van zaken die wordt uitgeoefend in het gebouw waarop een dergelijke advertentie wordt getoond en op voorwaarde dat het wordt tentoongesteld op dat deel van het gebouw dat specifiek voor dit doel is voorzien in het bouwplan dat is goedgekeurd door de hoofdadministrateur of dat betrekking heeft op de verkoop of verhuur van een land of gebouw waarop een dergelijke advertentie wordt getoond of wordt tentoongesteld op een omheind terrein of een gebouw dat niet zichtbaar is vanaf buiten het land of gebouw.

De clausule luidt verder: “…niemand mag enige reclame en luchtteken in een straat, weg, een openbare ruimte oprichten, tentoonstellen, repareren, behouden of laten oprichten, tentoonstellen, bevestigen, behouden of vertonen. park of een deel daarvan op een openbare plaats.”

Waar zijn reclameborden en borden niet toegestaan ​​in Chandigarh?

Chandigarh staat geen reclameborden of borden of spandoeken of elke vorm van reclame op het Sukhna-meer, alle rotondes, Madhya Marg, Jan Marg en alle andere hoofdstraten. Op andere plaatsen dan deze kunnen reclameborden alleen worden toegestaan ​​na betaling van een specifieke advertentievergoeding.

Best of Explained

Klik hier voor meer informatie

Hoe zit het met advertenties die het zicht van bestuurders belemmeren?

De wet verbiedt elke advertentie die het zicht van chauffeurs belemmert.

Volgens clausule 17: “Er mag geen reclame worden geplaatst of weergegeven om het zicht van bestuurders van voertuigverkeer te belemmeren of om de gemakkelijke interpretatie van verkeersborden, spoorwegen of luchtsignalen te belemmeren.” Dergelijke geïnstalleerde advertenties moeten onmiddellijk worden verwijderd en er kan zelfs een boete worden opgelegd.

In het geval van toegestane advertenties, hoe wordt de vergoeding berekend?

Volgens de Chandigarh Advertisement Control Order, in het geval van een advertentie, reclame op de muur of post of in de vorm van niet-verlichte luchtborden, voor een ruimte tot 10 vierkante voet, moet Rs 1200 in rekening worden gebracht voor een ruimte meer dan 10 vierkante voet en maximaal 25 vierkante voet, wordt een bedrag van Rs 2400 in rekening gebracht en voor elke extra 25 vierkante voet wordt Rs 3000 in rekening gebracht.

Zelfs in het geval van reclameborden (niet- verlicht) op voertuigen zoals bussen, voor ruimte tot 50 vierkante voet moet Rs 3920 in rekening worden gebracht en dan zou voor elke extra 50 vierkante voet Rs 3840 jaarlijks in rekening worden gebracht. Als de borden verlicht zijn, wordt respectievelijk Rs 7840 en Rs 11.520 op jaarbasis in rekening gebracht.

In het geval van banners op gebouwen of open ruimten of langs de weg, behalve voor hoofdwegen, wordt Rs 100 per vierkante voet per dag tot een periode van een week en Rs 120 per vierkante voet voor de volgende dag in rekening gebracht, en in het geval dat de advertentie wordt gedaan door middel van ballonnen, wordt Rs 200 per vierkante voet per dag tot een periode van een week en Rs 250 voor de daaropvolgende dagen in rekening gebracht.

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen

Hoeveel bedraagt ​​de boete als men de advertentievergoeding niet betaalt?

Volgens de bestelling, als de advertentievergoeding niet binnen de gestelde termijn wordt betaald, een bedrag gelijk aan 25 procent van de verschuldigde vergoeding moet als boete worden betaald, daarnaast kunnen ook andere acties tegen de wanbetaler worden ondernomen krachtens de bepalingen van de Capital of Punjab (Development and Regulation) Act, 1952.

In het geval van de reclameborden van president Amrinder Raja Warring van het Punjab-congres, werd een boete van 25 procent van de vergoeding opgelegd, samen met GST, omdat er geen toestemming was verkregen van het openbare bedrijf.

Wat als een persoon de genoemde vergoeding en boete niet betaalt?

Als de overtreder de vergoeding, boete en rente niet betaalt, actie op grond van de artikelen 69, 70 en 71 van het Wetboek van Strafvordering tegen hen kan worden gestart naast het terugvorderen van de openstaande contributie.

Hoeveel politieke partijen zijn er in het verleden aangeklaagd?

Er zijn verschillende gevallen waarin verschillende politieke partijen reclameborden, vlaggen en spandoeken hebben opgehangen om nationale leiders in Chandigarh te verwelkomen. Maar tot nu toe is er door het bedrijf geen serieuze actie tegen hen ondernomen. congres’ De president van Punjab, Amrinder Warring, was de eerste die vorige maand daadwerkelijk een boete kreeg opgelegd door het burgerbedrijf op grond van de genoemde wet.

Volgens de details zijn er in de afgelopen drie jaar maar liefst vijf aanmaningen uitgevaardigd. jaar, maar geen van hen is bij een politieke partij geweest.