Uitgelegd: de wisselkoers begrijpen

0
55

Als de wisselkoers van de roepie “valt”, betekent dit dat het kopen van Amerikaanse goederen duurder zou worden. Tegelijkertijd kunnen Indiase exporteurs profiteren omdat hun goederen nu aantrekkelijker (lees goedkoper) zijn voor de Amerikaanse klanten.

Op maandag, tijdens intra-day handel, bereikte de Indiase roepie een historisch dieptepunt< /strong> wisselkoers van 77,6 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Op het moment van ter perse gaan was het 77,20 dollar voor een dollar. Het vorige laagste was 76,9. Het was een scherpe daling in een kwestie van dagen: de roepie stond op 5 mei op 76 tot een dollar, toen de Amerikaanse Federal Reserve de rente verhoogde.

Lees ook |Re daalt tot recorddiepte onder 77: invoer duurder worden

Wat betekent wisselkoers?

De wisselkoers van de roepie ten opzichte van een bepaalde valuta, bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar, vertelt ons hoeveel roepies er nodig zijn om een ​​Amerikaanse dollar te kopen. Om een ​​Amerikaans product of dienst te kopen (importeren), moeten Indiërs eerst de dollars kopen en die dollars vervolgens gebruiken om het product te kopen. Hetzelfde geldt voor Amerikanen die iets uit India kopen.

Als de wisselkoers van de roepie “valt”, betekent dit dat het kopen van Amerikaanse goederen duurder zou worden. Tegelijkertijd kunnen Indiase exporteurs profiteren omdat hun goederen nu aantrekkelijker (lees goedkoper) zijn voor de Amerikaanse klanten.

Hoe wordt het bepaald?

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Best of Express Premium

Premium

Hoe Rusland en China de geschiedenis uitbuiten om hun belangen te behartigen

Premium

Het oordeel van het Hooggerechtshof over opruiing is een kleine overwinning< figuur>Premium

UPSC CSE-sleutel – 11 mei 2022: wat u vandaag moet lezen

Premium

Het vieren van de landgoden van het landelijke Delhi in het dorp KhirkiMore Premium Stories > >

In een vrijemarkteconomie wordt de wisselkoers bepaald door vraag en aanbod van roepies en dollars.

Stel je voor dat in het begin één roepie gelijk was aan één dollar. Na een jaar eisen Indiërs meer dollars in vergelijking met Amerikanen die de roepie eisen. In een dergelijk geval zal de wisselkoers “dalen” of “verzwakken” voor de roepie en “stijgen” of “versterken” voor de dollar.

In India wordt de wisselkoers echter niet volledig bepaald door de markt. Van tijd tot tijd grijpt de RBI in op de valutamarkt (forex) om ervoor te zorgen dat de “prijs” van de roepie niet te veel fluctueert of dat deze niet in één keer te veel stijgt of daalt.

De roepie versus de Amerikaanse dollar

Wat bepaalt de vraag van de roepie en aanbod ten opzichte van andere valuta's?

Dit wordt het best begrepen door te kijken naar de betalingsbalans (BoP) van India. De BoP is in wezen het algemene grootboek van hoeveel roepie werd gevraagd door de rest van de wereld en hoeveel buitenlandse valuta (dat wil zeggen valuta van alle landen) werd gevraagd door Indiërs.

De tabel toont de BoP voor de periode april-december van het laatste boekjaar.

De BoP is verdeeld in twee “rekeningen” – lopende en kapitaal. Zie ze als twee emmers voor twee verschillende soorten transacties tussen Indiërs en buitenlanders. Zichtrekening verwijst naar alle transacties die verband houden met het huidige verbruik; kapitaalrekening verwijst naar transacties voor beleggingsdoeleinden.

Elke emmer is onderverdeeld in kleinere emmers. Hierdoor kunnen beleidsmakers en analisten de dynamiek van de relatieve vraag naar roepies (door buitenlanders) en forex (onder Indiërs) beter begrijpen.

In elk jaar kunnen Indiërs (en/of Indiase entiteiten zoals bedrijven en overheden ) en buitenlanders (en/of entiteiten) handelen op verschillende manieren af. Al dergelijke transacties genereren vraag naar roepies (bij buitenlanders) en forex (bij Indiërs).

Alle transacties met export of import van goederen (auto's, gadgets, enz.) account.

Maar mensen handelen ook in “onzichtbare dingen”. In wezen verwijst dit naar de export en import van diensten (zoals een Indiaas bedrijf dat software verkoopt aan een Amerikaans bedrijf, of een Europese bank die financiële diensten verleent aan sommige Indiërs, of gewoon Indiërs die in het buitenland werken en geld terugsturen naar hun families in India).< /p>

De kapitaalrekening daarentegen omvat investeringen (zoals een Indiaas die land koopt in de VS, of een Japans bedrijf dat investeert in de Indiase effectenbeurs) evenals de uitwisseling van leningen tussen India en andere landen.

Best of Explained

Klik hier voor meer informatie

Hoe fluctueert de wisselkoers van de roepie?

< p>De trigger kan uit verschillende richtingen komen. Overweeg voor de eenvoud twee scenario's die zich tegenwoordig voordoen.

Ten eerste gaan de prijzen van ruwe olie fors omhoog. Voor India, dat 80% van zijn olie importeert, zou het resultaat zijn dat het meer dollars nodig zou hebben om ruwe olie op de internationale markt te kopen. Dat zou op zijn beurt de roepie verzwakken, omdat de vraag van India naar dollars zou zijn gestegen, terwijl de vraag van de wereld naar de roepie gelijk bleef. Dit zou verschijnen als een handelstekort, evenals het tekort op de lopende rekening in de BoP-tabel. Wanneer er meer roepies/dollars uit een BoP-categorie gaan dan er binnenkomen, wordt dit weergegeven met een minteken.

Ten tweede verhoogt de Amerikaanse centrale bank haar rentetarieven en het ziet ernaar uit dat ze deze in de toekomst verder zullen verhogen. Wereldwijde investeerders die hun geld in India hadden gestoken (waarvoor ze roepies eisten) zouden overwegen om het uit te geven en in de VS te investeren (waarvoor ze in plaats daarvan dollars zouden vragen). Nogmaals, de roepie zou verzwakken. Een dergelijke transactie zou worden geregistreerd op de kapitaalrekening.

Telling Numbers |Meer dan de helft van de Indiase bevolking is nog steeds jonger dan 30 jaar, een lichte daling in de afgelopen 5 jaar

Wat is de rol van de RBI hierin?

Het belangrijkste van de BoP is dat de betalingsbalans altijd in evenwicht is. Met andere woorden, een tekort op de lopende rekening moet worden gecompenseerd door een overschot op de kapitaalrekening, of omgekeerd.

Als er geen RBI was om in te grijpen, dan zou de wisselkoers van de roepie, toen het geld uit India begon te stromen vanwege de olie- en Amerikaanse rentetarieven, zijn gedaald en dit blijven doen totdat kopen uit India en investeren hier weer aantrekkelijk werd. Dit proces kan enorme schommelingen met zich meebrengen.

Dit is waar de RBI van pas komt. Om de daling van de roepie te verzachten, zou de RBI een deel van de dollars die hij in zijn forexreserves heeft op de markt verkopen. Dit zal veel roepies van de markt opslokken, waardoor de vraag-aanbodkloof tussen roepies en dollars wordt verkleind. Dit is de reden waarom de forexreserves van de RBI sterk zijn gedaald sinds de oorlog in Oekraïne in februari begon.

Tussen april en december was de situatie omgekeerd. Er was een overschot van $ 90 miljard op de kapitaalrekening – wat betekent dat er netto $ 90 miljard het land binnenkwam bij dergelijke transacties – en een tekort van $ 26,6 miljard op de lopende rekening – wat betekent dat er netto $ 26,6 het land uitging bij dergelijke transacties.< /p>

Als er niets aan werd gedaan, zou de meer dan $ 63,5 miljard hebben geleid tot een stijging van de wisselkoers van de roepie. Om te matigen, kocht de RBI dit overtollige bedrag aan dollars (door roepies in de markt te betalen) en voegde het toe aan zijn forexreserves.

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen

Is een daling van de wisselkoers noodzakelijkerwijs een slechte zaak?

De wisselkoers wordt inderdaad vaak gezien als een maatstaf voor de relatieve sterkte van een economie. De meeste opkomende economieën hebben de neiging om tekorten op hun handels- en lopende rekeningen te hebben.

De uiteindelijke impact van een daling hangt af van verschillende factoren. Een val kan bijvoorbeeld de Indiase exporteurs helpen, tenzij ze grondstoffen importeren, wat duurder zou worden.