Uitgelegd: achter lage tarwe-inkoop

0
50

Tarwekorrels worden op een groothandelsmarkt in Amritsar van de schil gescheiden. (Express Foto: Rana Simranjit Singh, bestand)

De inkoop van tarwe door overheidsinstanties zal in het huidige marketingseizoen naar een dieptepunt in 15 jaar dalen, vergeleken met een recordhoogte ooit van vorig jaar.

De waarschijnlijke aankoop van 18,5 miljoen ton deze keer – boeren verkopen meestal van april tot half mei, hoewel de aankoop van tarwe door de overheid technisch tot juni en het verkoopseizoen tot maart volgend jaar loopt – zal de laagste zijn sinds de 11,1 miljoen ton die in 2007 werd gekocht. -08.

Bovendien zou dit de eerste keer zijn dat tarwe uit de nieuwe oogst (18,5 miljoen ton) minder is dan de openbare voorraden aan het begin van het verkoopseizoen (19 miljoen ton). Zoals de tabel laat zien, heeft de verse inkoop altijd de openingsbalansvoorraad overschreden. Zo was het zelfs tijdens de vorige twee lage inkoopjaren 2006-07 en 2007-08.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Tarwe inkoop & afname

Dit jaar zou een uitzondering zijn en in schril contrast met 2021-22, met ongekende niveaus van zowel openingsvoorraden (27,3 mt) als inkoop (43,3 mt).

Best of Express Premium

Premium

De landgoden van het landelijke Delhi vieren in het dorp Khirki< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

Levensverzekeraars schikten 2.2 lakh Covid-overlijdensclaims: gegevens van toezichthouders

Premium

Uitgelegd: de wisselkoers begrijpen

Premium

Uitgelegd: wanneer gebeden zijn toegestaan, niet toegestaan ​​bij beschermde archeologi… Meer Premium Stories >>

Waarom het is gevallen

Er zijn twee hoofdredenen waarom inkoop deze keer naar het laagste niveau in 15 jaar zakt.

Ook in Explained |Hoe de overheid tarwe inkoopt, waarom en voor wie, en tegen welke prijs

De eerste is de exportvraag.

In 2021-22 exporteerde India een record van 7,8 miljoen ton tarwe. Verstoringen van het aanbod door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne – de twee landen zijn goed voor meer dan 28% van de wereldwijde tarwe-export – hebben geleid tot torenhoge prijzen en een verdere toename van de vraag naar Indiaas graan. Vrijdag sloten de tarwefuturesprijzen op de Chicago Board of Trade-beurs op $ 407,30 per ton, tegen $ 276,77 een jaar geleden. Met Indiase tarwe die wordt geëxporteerd voor ongeveer $ 350 of Rs 27.000 per ton vrij aan boord (d.w.z. op het punt van verzending), realiseren boeren zich ruim boven de minimumondersteuningsprijs (MSP) van Rs 20.150/ton waartegen de overheid inkoopt. Dit is zelfs na aftrek van verschillende kosten – van inzakken en laden op het aankooppunt tot transport en behandeling in de haven. Deze zouden oplopen tot Rs 4.500-6.000 per ton, afhankelijk van de afstand van de groothandelsmandi tot de haven.

De tweede reden is een lagere productie.

Medio februari schatte het ministerie van Landbouw van de Unie de omvang van de Indiase oogst voor 2021-22 (verkocht in 2022-23) op 111,32 mt, wat zelfs het hoogste punt van vorig jaar van 109,59 mt overtrof. Maar de plotselinge temperatuurstijging vanaf de tweede helft van maart – toen het gewas zich in de graanvullende fase bevond en de korrels nog steeds zetmeel, eiwit en andere droge stof verzamelen – heeft een negatieve invloed gehad op de opbrengsten. In de meeste tarwegebieden – met uitzondering van Madhya Pradesh, waar de oogst half maart gereed is voor de oogst – hebben boeren een daling van 15-20% van de opbrengst per hectare gemeld.

Een kleinere oogst, in combinatie met de exportvraag, heeft geresulteerd in openmarktprijzen voor tarwe die de MSP in veel delen van India overschrijden. Hoe korter de afstand tot de havens, hoe hoger de premie die exporteur/handelaren over de MSP hebben betaald. Zelfs in Punjab en Haryana – waar de deelstaatregeringen tot 6% marktheffingen in rekening brengen, vergeleken met 0,5-1,6% in MP, Uttar Pradesh en Rajasthan – hebben meelfabrieken boeren 50-100 roepies betaald boven de MSP van Rs 20.150 per ton. Handelaren en molenaars zijn niet de enigen die inslaan in afwachting van verdere prijsstijgingen. Ook veel boeren, vooral de meer ondernemende/bedeelde groepen onder hen, houden hun oogst tegen. Dergelijke “hamsteren” door boeren werd in het recente verleden ook gezien in sojabonen en katoen, opnieuw gedreven door stijgende internationale prijzen.

Lees |Vraag omhoog, output omlaag: Atta-prijzen op recordhoogte

Het eindresultaat van een door de hittegolf getroffen oogst en openmarktprijzen die dichter bij de exportpariteitsniveaus stijgen, is dat de inkoop door overheidsinstanties in Punjab is gedaald tot 9,6 miljoen ton (van 13,2 mt vorig jaar), en zelfs meer in MP (12,8 mt tot 4 mt), Haryana (8,5 mt tot 4,1 mt) en andere staten (8,8 mt tot niet meer dan 0,8 mt).

Impact op beschikbaarheid

Met openingsvoorraden van 19 miljoen ton en verwachte inkoop van 18,5 miljoen ton, zouden overheidsinstanties voor 2022-23 over 37,5 miljoen ton tarwe beschikken. Dit alles kan echter niet worden verkocht, aangezien er een minimale operationele voorraad annex strategische reserve moet worden aangehouden. De normatieve buffer- of eindvoorraadvereiste voor 31 maart is 7,5 miljoen ton. Als we daarin voorzien, blijft er dit fiscale jaar 30 miljoen ton beschikbaar voor verkoop van overheidsgoederen.

Die hoeveelheid zou voldoende moeten zijn voor het openbare distributiesysteem, de middagmaaltijden en andere reguliere welzijnsregelingen, waarvan de jaarlijkse behoefte aan tarwe ongeveer 26 miljoen ton bedraagt. Maar de afgelopen twee jaar was er ook een aanzienlijke afname in het kader van het Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana-plan (10,3 miljoen ton in 2020-21 en 19,9 miljoen ton in 2021-22) en open-marktverkoop aan meelfabrieken (respectievelijk 2,5 miljoen ton en 7,1 miljoen ton). . Er is duidelijk niet genoeg tarwe voor, wat de recente beslissing van het Centrum verklaart om de toewijzing onder de PMGKAY te verlagen van 10,9 miljoen ton naar 5,4 miljoen ton voor april-september 2022. Zelfs aan deze eis kan niet eenvoudig worden voldaan, laat staan ​​de levering aan molenaars en andere grootverbruikers om de openmarktprijzen te matigen tijdens de magere maanden na oktober.

Best of Explained

Klik hier voor meer informatie

Simpel gezegd, een kan verwachten dat de tarweprijzen zullen stijgen en een herhaling van wat er in 2006-07 en 2007-08 is gebeurd. Ook in die periode was er sprake van een wereldwijde stijging van de prijzen van landbouwgrondstoffen en van productietekorten, wat leidde tot verminderde inkoop en uitputting van de voorraden.

Het relatief krappe aanbod van tarwe wordt deze keer echter gecompenseerd door de comfortabele openbare voorraden van rijst. Met ruim 55 ton was dat op 1 april ruim vier keer de benodigde buffer van 13,6 ton. En een goede moesson zou de beschikbaarheid van de daaropvolgende kharif-oogst verder moeten vergroten en de tekorten aan tarwe moeten overbruggen.

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen