Sri Lanka economische crisis top 10 ontwikkelingen: VS, VK uiten bezorgdheid over onrust; demonstranten steken het voorouderlijk huis van Rajapaksas in brand

0
64

Aanhangers van de regeringspartij van Sri Lanka rennen terwijl de oproerpolitie traangas afvuurt tijdens een botsing met anti-regeringsdemonstranten, te midden van de economische crisis van het land, in Colombo . (Reuters)

Mahinda Rajapaksa trad af als premier van Sri Lanka na weken van protesten waarin werd geëist dat hij en zijn broer, de president van het land, Gotabaya Rajapaksa, aftreden vanwege de slechtste economische situatie van het land. crisis in decennia.

Mahinda Rajapaksa zei op Twitter dat hij zijn ontslag heeft ingediend bij president Gotabaya Rajapaksa, een stap die volgde op een gewelddadige aanval door aanhangers van de regering op de demonstranten, waarna gewapende troepen werden ingezet in Colombo. De inzet vond plaats nadat in veel delen van het land geweld was gemeld, waarbij tot woensdag een landelijke avondklok werd ingesteld, bovenop de noodtoestand die de president vorige week had uitgeroepen.

Hier zijn er de top 10 updates over de economische crisis in Sri Lanka van vandaag:

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

➡️ Het aftreden van Mahinda kwam uren nadat zijn aanhangers anti-regimedemonstranten buiten het kantoor van president Gotabaya aanvielen, waarbij ongeveer 173 mensen gewond raakten en wijdverbreid geweld tegen pro-Rajapaksa-politici werd veroorzaakt. Minstens negen mensen werden naar het National Hospital van Colombo gebracht voor behandeling in verband met verwondingen of het inademen van traangas, zei een ziekenhuisfunctionaris, die niet geïdentificeerd wilde worden. Maar liefst 200 mensen raakten gewond gedurende de dag. Minstens vijf mensen, waaronder een parlementslid van de regeringspartij Amarakeerthi Athukorale, werden gedood bij het daaropvolgende geweld in verschillende delen van het land.

Best of Express Premium

< figuur>Premium

Hoe Rusland en China de geschiedenis uitbuiten om hun belangen te behartigen

Premium

Het oordeel van het Hooggerechtshof over opruiing is een kleine overwinning

Premium

UPSC CSE-sleutel – 11 mei 2022: wat u vandaag moet lezenPremium

Het vieren van de landgoden van het landelijke Delhi in het dorp KhirkiMore Premium Stories >>

➡️ Aanhangers van Mahinda Rajapaksa vielen maandag demonstranten aan die wekenlang demonstreerden buiten de ambtswoning van de premier en sloegen hen met houten en ijzeren palen. Vervolgens marcheerden ze naar het kantoor van de president, waar ze ook demonstranten aanvielen en hun kampen in brand staken. De politie vuurde traangas en een waterkanon af, maar niet krachtig genoeg om de menigte onder controle te krijgen. Sri Lankaanse media meldden ook dat er brand was uitgebroken bij de achterpoort van Temple Trees, de officiële residentie van de Sri Lankaanse premier.

➡️ Athukorale en zijn lijfwacht werden gedood in Nittambuwa, zo'n 30 kilometer (20 mijl) ten noorden van Colombo, nadat de auto waarin ze reden was onderschept door een woedende menigte, zei een politiewoordvoerder. Athukorale of zijn lijfwacht hadden schoten gelost op de demonstranten, die hen achtervolgden en hen opsloten in een gebouw waar hun zwaar geslagen lichamen enkele uren later door de politie werden teruggevonden, zei de woordvoerder. Drie mensen werden in het ziekenhuis opgenomen met schotwonden van de schoten die werden afgevuurd vanuit het voertuig van de wetgever, zei hij.

➡️ Het voorouderlijk huis van de Rajapaksas in Hambantota werd uren na het aftreden van Mahinda in brand gestoken door een groep anti-regeringsdemonstranten. Op videobeelden is te zien hoe het hele huis van Mahinda Rajapaksa en zijn jongere broer en president Gotabaya Rajapaksa in Medamulana in de stad Hambantota in brand staat terwijl demonstranten weg joelen, meldde de Daily Mirror.

➡️ Verschillende eigendommen van ministers en wetgevers van de regerende coalitie werden ook vernietigd door de demonstranten. Demonstranten vielen ook het huis van Badulla District parlementariër Tissa Kuttiarachch aan en staken het later in brand. Het huis van Puttalam MP Santha Nishantha werd volledig verwoest door een brandstichting. De kantoren van voormalig minister Johnston Fernando werden aangevallen door woedende menigten in Kurunegala en Lillie Street. Een taverne die zijn eigendom was, werd in brand gestoken.

➡️ De menigte stak het huis van voormalig minister Nimal Lanza in Negombo in brand, de Moratuwa-residentie van burgemeester Saman Lal Fernando, het huis van wetgever Arundika Fernando in Kochchikade, een winkel van wetgever Thissa Kuttiarachchi in Bandarawela en wetgever Mahipala Herath& #8217;s woning in Kegalle. De menigte viel ook de woning van de handelsleider Mahinda Kahandagamagage aan in Vauxhall Street, Colombo.

➡️ Twee mensen werden gedood en negen anderen raakten gewond bij een schietpartij in de woning van de voorzitter van de Weeraketiya Pradeshiya Sabha.

➡️ De VS veroordeelden het geweld en uitten ook hun bezorgdheid over de noodverklaring, die volgens hen kan worden gebruikt om afwijkende meningen te beteugelen. “We dringen er bij de regering op aan snel te werken aan het identificeren en implementeren van oplossingen om economische stabiliteit op lange termijn te bereiken en om de onvrede van het Sri Lankaanse volk over de verslechterende economische omstandigheden, waaronder ook stroom-, voedsel- en medicijntekorten, aan te pakken”, #8221; Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, tegen verslaggevers in Washington. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken drong er bij Sri Lankanen ook op aan zich te concentreren op het vinden van “langetermijnoplossingen voor de economische en politieke uitdagingen van het land”.

➡️ De Europese Unie en de Britse minister Lord Tariq Ahmad van Wimbledon veroordeelde het geweld van maandag en riep de regering op om degenen die aanzetten tot het geweld voor de rechter te brengen.

➡️ De invoer van alles, van melk tot brandstof, is gedaald, waardoor er ernstige voedseltekorten ontstaan ​​en stroomuitval. Mensen moeten urenlang in de rij staan ​​om essentiële spullen te kopen. Artsen hebben gewaarschuwd voor verlammende tekorten aan levensreddende medicijnen in ziekenhuizen, en de regering heeft betalingen opgeschort voor alleen al dit jaar $ 7 miljard aan buitenlandse schulden.

(Met input van instanties)