Sri Lanka beveelt shoot-on-sight aan iedereen die openbaar eigendom beschadigt

0
52

Aanhangers van de regeringspartij van Sri Lanka rennen terwijl de oproerpolitie traangas afvuurt tijdens een botsing met anti-regeringsdemonstranten, te midden van de economische crisis van het land, in Colombo . (Reuters)

Het ministerie van Defensie van Sri Lanka heeft dinsdag het leger, de luchtmacht en het marinepersoneel bevolen het vuur te openen op iedereen die openbare eigendommen plundert of anderen schade berokkent tijdens gewelddadige protesten op het eiland over de ongekende economische en politieke crisis.

Het bevel kwam nadat de strijdende president Gotabaya Rajapaksa er bij de mensen op aandrong om te stoppen met 'geweld en wraakacties'. tegen medeburgers en zwoer de politieke en economische crisis waarmee de natie wordt geconfronteerd, aan te pakken.

Sri Lanka's minister van Defensie Kamal Gunaratne drong er dinsdag bij de demonstranten op aan kalm te blijven en geen geweld te gebruiken. Hij waarschuwde dat als de plunderingen en materiële schade aanhouden, het ministerie van Defensie zal worden gedwongen om de wet tegen de overtreders strikt te handhaven.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Lees |Sri Lanka : Met het ontslag van broer Mahinda wordt de weg alleen maar moeilijker voor Gotabaya

“Ik doe een beroep op jonge mannen en vrouwen om af te zien van geweld. Steek geen openbare en particuliere eigendommen in brand en neem deel aan uw strijd in de democratische & vreedzame manier,” zei hij.

Best of Express Premium

Premium

Horoscoop Vandaag, 12 mei 2022: Tweelingen, Ram, Vissen en andere tekens — ch…

Premium

In House-panelvergadering, SEBI-vlaggen moeten telefoons tikken tijdens sonde

Premium

Inflatie verslaan: RBI moet mogelijk de vraag dempen, de rente verhogen, de liquiditeit opzuigen

Premium'Informele druk van RBI': dagen na de lancering stopte Coinbase met UPI-servicesMeer Premium Stories >> Ondanks een landelijke avondklok in Sri Lanka, bleven enkele honderden demonstranten leuzen tegen de regering scanderen dinsdag, een dag nadat bij gewelddadige botsingen het ontslag werd gezien van de premier die, samen met zijn broer, de president, wordt beschuldigd van het leiden van het land in zijn ergste economische crisis in decennia. (AP)

De minister van Defensie waarschuwde dat plunderaars de gelegenheid hebben aangegrepen om misdaden te plegen onder het mom van de vreedzame protesten, eraan toevoegend dat het een zeer ongelukkige situatie is.

Zijn strenge waarschuwing kwam te midden van berichten dat anti-regeringsdemonstranten demonstreerden buiten de marinebasis Trincomalee, waar naar verluidt voormalig premier Mahinda Rajapaksa en zijn familie hun toevlucht hebben gezocht.

Sri Lanka Economische crisis |Volg hier onze live verslaggeving

Gunaratne deed ook een beroep op religieuze leiders om de jongeren advies te geven over vreedzaam gedrag.

Een Sri Lankaanse man loopt een dag langs verbrande voertuigen na botsingen tussen regeringsaanhangers en anti-regeringsdemonstranten in Colombo, Sri Lanka, dinsdag 10 mei 2022. (AP)

Ondertussen liep het dodental op tot acht door het ongekende geweld dat uitbrak nadat aanhangers van toenmalig premier Mahinda Rajapaksa hier maandag anti-regeringsdemonstranten aanvielen. Hoewel Mahinda Rajapaksa, 76, ontslag heeft genomen als premier, heeft dit geen rust gebracht. De anti-regeringsdemonstranten eisen ook het ontslag van president Gotabaya Rajapaksa, de jongere broer van Mahinda Rajapaksa.

Bij het geweld in Colombo en andere delen van het land zijn bijna 250 mensen gewond geraakt.

Eerder zei het Ministerie van Defensie dat het de tri-troepen opdracht heeft gegeven het vuur te openen op iedereen die openbare eigendommen plundert of anderen schade toebrengt.

Er is een avondklok van kracht op het hele eiland na bendes brandde het ouderlijk huis van de regerende Rajapaksa-familie af te midden van toenemende woede over de ergste economische crisis.

Anti-regeringsdemonstranten hebben ook een controlepost opgezet op de weg die leidt naar de Bandaranaike International Airport in Colombo om te voorkomen dat de loyalisten van de familie Rajapaksa het land ontvluchten.

Sri Lanka wordt geconfronteerd met de ergste economische crisis sinds de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1948.

De crisis wordt gedeeltelijk veroorzaakt door een gebrek aan buitenlandse munteenheid, waardoor het land het zich niet kan veroorloven om betalen voor de invoer van basisvoedsel en brandstof, wat leidt tot acute tekorten en zeer hoge prijzen.