'Schaken een stimulerend middel, perfecte remedie tegen depressie'

0
54

12 september: Voor de kost zet hij je tanden goed. Maar daag hem uit voor een potje schaken, hij zal je waarschijnlijk opeten.

Hij is geen gewone schaker. Dr. Aspi B Surveyor heeft tien keer de nationale titel in correspondentieschaak gewonnen (70-86, 89-91).

Het correspondentieschaak Nationals wordt gedurende 18 maanden gespeeld met één zet om de drie dagen. Zoals de naam al doet vermoeden, wisselen spelers zetten uit door middel van ansichtkaarten. Om ervoor te zorgen dat de competitie op tijd eindigt, neemt elke speler het tegelijkertijd op tegen de andere 15. Dat betekent het ontvangen en verzenden van antwoorden op 15 ansichtkaarten in drie dagen.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Dr. Surveyor, die behalve adviseur mondelinge diagnostiek ook auteur is van 12 toneelstukken, gedichten en boeken, gelooft dat schaken meer is dan alleen slimme zetten.

Beste van Express Premium

Premium

Horoscoop vandaag, 12 mei 2022: Tweelingen, Ram, Vissen en andere tekens — ch…Premium

In House panelmeeting, SEBI-vlaggen moeten telefoons tikken tijdens probe

Premium

Inflatie verslaan: RBI moet mogelijk de vraag dempen, de rente verhogen, de liquiditeit opzuigenPremium

'Informele druk van RBI': dagen na de lancering stopte Coinbase met UPI-servicesMore Premium Stories >>

Hij citeert twee grote schakers Tarrasch en Alekhine om zijn geloof te bekrachtigen

.“Een persoon is een dwaas als hij totaal onwetend is over schaken, zoals de geneugten van liefde,” Dr Surveyor citeert Tarrasch. “Alekhine zei: Schaken is een van de meest intellectueel stimulerende activiteiten, zo niet de meest.”

Hoewel de dokter niet meer speelt, bestudeert hij het spel regelmatig. “Zelfs het bestuderen van het spel stimuleert me,” zegt hij.

Aangezien de Nationale Correspondentiekampioenschappen al een aantal jaren niet worden gehouden, is Dr. Surveyor bezig met het opzetten van een nieuwe instantie, de All-India Correspondence Chess Federation of India. Hij had de titel gewonnen toen de kampioenschappen werden gehouden door de vroegere instantie, de Correspondence Chess Association of India.

Hij herinnert zich zijn speeldagen. “Naarmate het toernooi vorderde, namen mijn slaapuren af. Op sommige dagen lukte het me amper twee uur van 4.00 uur tot 6.00 uur voordat ik naar het ziekenhuis ging. Sommige nachten sliep ik niet, terwijl ik de hele nacht spelletjes analyseerde!”

De triomfen door de jaren heen hebben hem opnieuw de titel van beste analysator van een bepaalde positie opgeleverd. En zijn analyse brengt hem diep in het spel. Zoals de tijd die hij 40 uur besteedde aan een enkele beweging. “De tegenstander was Ramanathan uit Mysore. Een andere speler, HJSamtani, en ik waren nek aan nek in de race om de titel. Ik had een overwinning nodig tegen Ramanathan en de zet die hij me gaf was gelijkspel. Dus ik zat op een zaterdagmiddag, de hele dag, de volgende dag (zondag) voordat ik laat in de nacht een overwinning vond.”

Maar zijn passie heeft één gevaar. Het spel wordt geschorst als het niet binnen de gestelde termijn wordt gespeeld. “Het spel gaat dan naar de expert en hij begrijpt misschien niet altijd de positie en geeft je tegenstander een overwinning als een gelijkspel een zeker resultaat is. Om dit te voorkomen heb ik soms niet het beste alternatief gekozen omdat dit de uitkomst kan verlengen. Ik heb een compromis gesloten over de beste zet, zodat het resultaat sneller is.”

Hoewel correspondentieschaak, zoals de lopende Garry Kasparov vs World-wedstrijd op het net onpersoonlijk is, slagen sommige deelnemers erin er een persoonlijk element aan toe te voegen. “Naast hun zetten schrijven sommige spelers misbruiken, sommige poëzie. Velen onthullen hun ontgoocheling, sommigen praten over zelfmoordpogingen,” hij zegt. Dr. Surveyor heeft een advies voor iedereen die overweegt zelfmoord te schaken. “Je leert de vallen te ontwijken. Je vindt een uitweg uit je problemen.”

Correspondentieschaak — Het formaat

Zestien spelers kwalificeren zich voor de Nationals. Om zich te kwalificeren, moet een speler strijden in de Nationale B waar de vier beste spelers van de drie groepen zich kwalificeren en zij voegen zich bij de vier zaden van de vorige Nationale kampioenschappen.

Een speler moet binnen drie dagen een zet doen . Er wordt een dag geteld als u 's middags een brief ontvangt en de volgende dag zijn verhuizing voor 16.00 uur verstuurt. Als hij het antwoord nog dezelfde middag verstuurt, spaart hij al zijn drie dagen.

In feite moet een speler elke maand tien brieven van één speler verzenden en ontvangen. Natuurlijk speelt hij gedurende meerdere maanden tegelijkertijd met 15 spelers! Eén toernooi duurt 18 maanden.