Punjab promoot groenbemester groots: wat zijn de voordelen, productiviteit?

0
50

Als de boeren padie gaan zaaien, dat begint op 10 juni en duurt tot begin juli, dan kan groenbemester bij het pellen in de grond worden verwerkt. (Express File Photo)

Het landbouwdepartement van de staat promoot tegenwoordig de teelt van groenbemester, aangezien Punjab Agro subsidie ​​verstrekt op het zaad van Rs 2.000 per kwintal, wat Rs 6.300 per kwintal kost zonder subsidie. De boeren kunnen hun zaad gebruiken bij de kantoren op blokniveau van de landbouwafdeling, aangezien er een beperkte voorraad beschikbaar is bij de afdeling en boeren het kunnen gebruiken op basis van wie het eerst maalt. Wat zijn de voordelen van groenbemester voor boeren, de bodem en de gewasproductiviteit, ANJU AGNIHOTRI CHABAverklaart. Fragmenten:

Wat is groenbemester?

Groenbemesters zijn gewassen die specifiek worden geteeld voor het behoud van de bodemvruchtbaarheid en -structuur. Ze worden normaal gesproken terug in de grond opgenomen, hetzij direct, hetzij na verwijdering en compostering. Er zijn drie hoofdvariëteiten van groenbemester, waaronder Dhaincha, Cowpea, Sunhemp. Ook sommige gewassen zoals zomermaan, puree en guar werken als groenbemester. Ongeveer 11.000 kwintalen gesubsidieerd zaad, geleverd door Punjab Agro, is verkrijgbaar bij de afdeling. Groenbemestersoorten worden in de grond verwerkt als het gewas 42-56 dagen oud is. Peulvruchten worden na 60 dagen na het plukken van bonen in de grond verwerkt. Experts zeiden dat groenbemester peulvruchten van aard moet zijn, maximale knobbeltjes op zijn wortels moet hebben om grote hoeveelheden atmosferische stikstof in de bodem te fixeren. Experts hebben ook gezegd dat zaden van groenbemester gemakkelijk en tegen een lage prijs beschikbaar moeten zijn voor de boeren.

Best of Explained

Klik hier voor meer

Waarom is het zaaien van groenbemesters belangrijk in Punjab?

Het kunstmestverbruik van Punjab per hectare, dat rond de 244 kg ligt, is een van de hoogste in het land en ligt ook hoger dan het nationale gemiddelde. Het telen van groenbemester kan dit verbruik voor een groot deel met 25 tot 30% terugdringen en kan enorme inputkosten voor de boeren besparen.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Experts zeiden dat in Punjab zeer intensieve landbouwpraktijken gangbaar zijn, aangezien boeren twee tot drie gewassen per jaar nemen, wat veel chemische meststoffen vereist, zoals ureum, diammoniumfosfaat (DAP) enz. En dit leidt tot tekorten aan micronutriënten zoals ijzer en zink, vooral in de gronden waar rijst wordt verbouwd, waardoor de productiviteit wordt aangetast. In een dergelijke situatie helpt groenbemesting de bodemgezondheid en de productiviteit van de gewassen te verbeteren.

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE Key – 11 mei 2022: wat u vandaag moet lezen

Premium

De landgoden van het landelijke Delhi vieren in het dorp Khirki< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

Levensverzekeraars schikten 2.2 lakh Covid-overlijdensclaims: gegevens van toezichthouders

Premium

Uitgelegd: de wisselkoers begrijpenMeer Premium Stories >>

Ook is zelfs het PH-niveau van de bodem in verschillende delen van de staat meer dan 8,5 en 9 procent en groenbemesting is gunstig om deze op het vereiste niveau van 7 procent te houden.

Lees ook |Punjab-boeren lenen vijf keer meer dan hun tegenhangers in Maharashtra, vier keer meer dan die in UP: Studie

Wat is de zaaitijd?

Deze kunnen direct na het oogsten van de tarweoogst worden gezaaid. In Punjab kan gezaaid worden van 15 april tot de eerste week van mei. Experts zeiden dat na het oogsten van tarwe rauni-irrigatie wordt toegepast en dat vervolgens het voorgeweekte zaad in water gedurende 8 uur dhaincha wordt gezaaid. Per hectare is ongeveer 20 kg dhaincha-zaad nodig. De velden staan ​​45 tot 60 dagen na de tarweoogst leeg in de staat en dat is de beste periode om het te zaaien, omdat deze soorten groenbemester in de grond kunnen worden begraven als ze 42-56 dagen oud zijn.

Als de boeren bijvoorbeeld padie gaan zaaien, dat begint vanaf 10 juni en doorloopt tot begin juli, dan kan bij het plassen groenbemester in de grond worden verwerkt, wat nodig is voor het verplanten van padiekwekerij op het veld. “Door een dag voor het planten van padie 42 tot 56 dagen oude dhaincha/cowpea/sunhennep te begraven, kan 25 kg stikstof (55 kg ureum) per hectare worden bespaard. Evenzo zal het begraven van de resten van zomermaan die als groenbemester is gekweekt na het plukken van de bonen een dag voor het verplanten van rijst, een derde van stikstof (35 kg ureum) per hectare helpen besparen. Dhaincha verdient de voorkeur in kallar en recent teruggewonnen bodems. In Basmati is het niet nodig om stikstof toe te dienen als 45-55 dagen oude dhaincha of zonnehennep of resten van zomermung een dag voor het verplanten in de grond zijn begraven. Om een ​​hogere opbrengst van maïs te krijgen, begraaft u 50 dagen oud groenbemester 10 dagen voor het zaaien van maïs samen met de aanbevolen (50 kg stikstof/acre) dosis stikstof. Het zal ook helpen om de bodemgezondheid aanzienlijk te verbeteren”, zegt dr. RK Gupta, senior bodemchemicus, afdeling Bodemwetenschappen van PAU.

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen

Wat is het voordeel voor de bodem en het gewas?

Gezegden experts dat het helpt bij het verbeteren van de organische stof in de bodem, het tekort aan micronutriënten aanvult en het verbruik van de anorganische meststoffen enz. vermindert. “Het is een goed alternatief voor de organische mest en het behoudt de voedingsstoffen, voegt stikstof toe en stabiliseert de bodem structuur”, zei dr. RK Gupta, eraan toevoegend dat het snel ontleedt en grote hoeveelheden kooldioxide en zwakke zuren vrijmaakt, die inwerken op onoplosbare bodemmineralen om voedingsstoffen vrij te maken voor plantengroei. Het bevat ook 15 tot 18 kwintalen droge stof, die ook fosfor, kalium, zink, koper, ijzer en mangaan bevat, per hectare en 20 tot 40 kg per hectare stikstof, zei Dr. Gupta.