Na 36 jaar is een Marcos weer op weg naar macht

0
56

Campagneposters in Manilla. Filippino's gingen maandag naar de stembus in een fel omstreden verkiezing die is beschreven als de meest ingrijpende in decennia, een die de richting van de fragiele democratie van het land zal bepalen. (Jes Aznar/The New York Times)

Ferdinand Marcos Jr., de zoon en naamgenoot van de voormalige Filippijnse dictator, leek er zeker van te zijn de presidentsverkiezingen van maandag te winnen, met een indrukwekkende stemmarge die een opmerkelijke opleving inluidde voor een gezin dat ooit in ballingschap was gedwongen, maar dat ook diepgaande vragen opriep over de toekomst van de oudste democratie van Zuidoost-Azië.

De familie Marcos werd in 1986 uit zijn ambt verdreven door de opstand 'People Power', waarbij miljoenen Filippino's zich verenigden om dodelijke misstanden en ongebreidelde corruptie die miljarden dollars van de schat in de persoonlijke bankroll van de familie.

Maar vijf jaar later waren de jongere Marcos en zijn moeder terug in de Filippijnen. Hij begon te werken aan het rehabiliteren van de naam van zijn familie en het in kaart brengen van zijn eigen opkomst tot politieke invloed, waarbij hij belangrijke leiderschapsrollen op staatsniveau verwierf voordat hij in 2010 de nationale politiek inging als senator.

https://images.indianexpress.com/2020 /08/1×1.png

Op maandag hebben die inspanningen hun vruchten afgeworpen, met Marcos op weg om de grootste overwinningsmarge te behalen in een presidentiële race in de Filippijnen sinds Corazon Aquino werd gekozen in de nasleep van de afzetting van Marcos' vader.

Best of Express Premium

Premium

Hoe Rusland en China de geschiedenis uitbuiten om hun belangen te behartigen

Premium
Uitspraak van het Hooggerechtshof over opruiing is een kleine overwinningPremium

UPSC CSE-sleutel – 11 mei 2022: wat u vandaag moet lezen

PremiumViering van de landgoden van het landelijke Delhi in het dorp KhirkiMeer Premium Stories >> Aanhangers van Ferdinand Marcos Jr. buiten Marcos’ nationaal campagnehoofdkwartier in Manilla op maandag 9 mei 2022, viert zijn voorsprong de eerste stemmentelling. (Jes Aznar/The New York Times)

Begin dinsdag toonden voorlopige resultaten met meer dan 90% van de stemmen geteld Marcos met 28,8 miljoen stemmen, meer dan het dubbele van die van zijn naaste rivaal, Leni Robredo, de vice-president.

Marcos, 64, won de prijs steun van miljoenen kiezers die gedesillusioneerd zijn geraakt door de vorm van democratie van hun land en het onvermogen om in de basisbehoeften van zijn burgers te voorzien. Armoede is wijdverbreid, de ongelijkheid is toegenomen en corruptie blijft alomtegenwoordig.

Zijn tegenstanders vrezen dat Marcos als president alleen maar de cultuur van straffeloosheid zal verdiepen die is vastgelegd door de vertrekkende leider, Rodrigo Duterte, die tijdens zijn machtsjaren aan een comeback van Marcos werkte.

Marcos heeft gezegd dat hij het zou proberen. om Duterte te beschermen tegen internationale rechtszaken. En velen verwachten dat Marcos zal proberen de onderzoeken en vervolgingen die nog tegen zijn familie zijn ingesteld, te ontmantelen.

Volgens opiniepeilingen hield de steun voor Marcos, die algemeen bekend staat onder zijn jongensbijnaam Bongbong, rechtstreeks verband met de basis van Duterte. De supporters van Marcos zien in hem een ​​glimp van Duterte, wiens sterke heerschappij grotendeels populair blijft in de Filippijnen.

Kiezers op een stembureau in Manilla. (Jes Aznar/The New York Times)

Velen van hen steunden Marcos omdat Sara Duterte, de dochter van Duterte, op zijn ticket kandidaat was voor vice-president. Ze leek klaar om het vice-presidentschap te behalen, met bijna 29 miljoen stemmen, meer dan het drievoudige van die van senator Francis Pangilinan, die nummer 2 was en Robredo steunde.

Maar tegen de tijd dat de peilingen sloten om 19.00 uur waren er in het hele land meldingen van alarmerende onregelmatigheden: defecte stemmachines, onvoldoende back-upmachines, klachten dat kiezers van de registratielijsten waren weggelaten en dat er met hun stembiljetten was geknoeid.

Toch was de voorsprong van Marcos dinsdag zo sterk dat zijn overwinning bijna onvermijdelijk leek. De officiële telling begint dinsdag en zal naar verwachting een paar dagen duren.

Begin dinsdag gaf Robredo zijn nederlaag niet toe, maar hij erkende een “gevoel van echte ontzetting onder onze gelederen”.

“We hebben niet gefaald”, verzekerde ze haar aanhangers, sprekend vanuit haar geboorteplaats in de regio Bicol. “We beginnen net. Er is een weg geopend en die zal niet worden afgesloten. Een beweging is geboren en zal niet sterven aan het einde van de telling.”

Een overwinning voor Marcos zal waarschijnlijk leiden tot verdere erosie van de democratie in de Filippijnen, waar instellingen zijn uitgewist of verzwakt onder Rodrigo Duterte. Zijn belofte om Duterte te beschermen tegen een onderzoek door het Internationaal Strafhof naar een gewelddadige drugsoorlog die duizenden levens heeft geëist, heeft velen doen vrezen dat de straffeloosheid voor de machtigen alleen maar zal toenemen.

Kiezers staan ​​in de rij bij een stembureau in Manilla. (Jes Aznar/The New York Times)

“Persoonlijk ben ik er kapot van”, zegt Sol Iglesias, een assistent-professor politieke wetenschappen aan de Universiteit van de Filipijnen Diliman. “Dit is een verbrijzeling van de hoop dat er een ommekeer zal komen van de terugval naar autoritair bewind dat door president Duterte is begonnen.”

Eind maandag braken spontane vieringen uit buiten het campagnehoofdkwartier van Marcos, waar meer dan drie decennia geleden enorme menigten Filippino's zich hadden verzameld in vreedzaam protest tegen zijn vader. Supporters zongen een volkslied van de staat van beleg, zwaaiden met de Filipijnse vlag en scandeerden: “Bongbong, Sara!”

“Dit maakt een einde aan ons 36-jarige lijden sinds 1986″, zei Jean Diaz, een 66-jarige supporter . “Ik ben meer dan gelukkig. Hier hebben we op gewacht.”

In een toespraak tot zijn aanhangers maandagavond, met de officiële stemmen voor de boeg, drong Marcos aan op geduld.

“Het is nog niet voorbij”, zei hij. “Laten we waken over onze stemmen. En als ik geluk heb, hoop ik op uw oneindige hulp en vertrouwen.'

Marcos heeft herhaaldelijk gezegd dat hij zich niet zou verontschuldigen voor de erfenis van zijn vader, die in 1989 in ballingschap op Hawaï stierf, en hij voert al jaren campagne om de dictatuur van Marcos om te vormen tot een tijdperk van ontwikkeling.

Maar de naam van Marcos blijft bezoedeld onder veel Filippino's. Velen van hen zien het gezin als een symbool van hebzucht en buitensporigheid, door de regering ervan beschuldigd maar liefst 10 miljard dollar uit de schatkist te hebben geplunderd. De opstand van de “Volksmacht” werd gezien als een model voor veel andere landen met jonge democratiebewegingen.

“Het is buitengewoon teleurstellend om te zien waar we in dit stadium van het spel staan”, zei Cleo Anne A. Calimbahin , universitair hoofddocent politieke wetenschappen aan de De La Salle University-Manila.

Marcos zal met een reeks uitdagingen worden geconfronteerd wanneer hij begint te presideren over een verdeeld land. Hij heeft campagne gevoerd op een platform van eenheid en beloofde Filippino's dat hij 'hen zou helpen weer op te staan'. Maar veel van zijn beleidsvoorstellen blijven mager, en hij heeft de meeste nieuwsmedia gemeden en bijna alle debatten vermeden.

Aan de kant van Robredo voerden honderdduizenden mensen, veel van hen jonge, campagne van deur tot deur voor haar, omdat ze in haar een leider zagen die verandering teweeg kon brengen.

Uiteindelijk streden ze tegen een machtige politieke familie die bedreven was in het bouwen van allianties en het vermijden van elke schijn van verantwoordelijkheid.

Nadat de Marcoses in 1991 waren teruggekeerd, bouwden ze verder aan hun leengoed in de noordelijke provincie Ilocos Norte, het bolwerk van de familie. Imelda Marcos, de 92-jarige moeder van Ferdinand Marcos Jr., was twee keer tevergeefs kandidaat voor het presidentschap.

De jongere Marcos was vice-gouverneur, gouverneur en congreslid in Ilocos Norte. In 2010 betrad hij het nationale politieke toneel toen hij tot senator werd gekozen. Hij stelde zich kandidaat voor het vice-presidentschap in 2016 en verloor nipt van Robredo met iets meer dan 260.000 stemmen.

Marcos kreeg veel steun van de jongeren, die zeggen dat ze het leuk vinden om naar zijn YouTube-video's te kijken waarin hij als een coole ouder in spelshows met zijn gezin wordt geportretteerd. Uit een onderzoek blijkt dat 7 op de 10 Filippino's van 18 tot 24 jaar hem als president willen. De schoolboeken van het land verdoezelen de gruweldaden van het Marcos-tijdperk.

“Ik denk dat hij alles kan oplossen”, zegt Chereen Nicole Rivera, een 21-jarige studente die de overwinning van Marcos vierde. “Het gestolen geld was niet door hem, maar door zijn vader. Hij zou niet beoordeeld moeten worden op de zonden van zijn vader.”

Critici vrezen dat Marcos bij de rechtbanken zal aandringen om de strafrechtelijke veroordelingen tegen hemzelf en zijn moeder en de lopende zaken tegen zijn familie ongedaan te maken. Marcos werd in 1995 veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens belastingkwesties, maar zijn straf werd twee jaar later in hoger beroep ongedaan gemaakt, hoewel zijn veroordeling nog steeds in de boeken staat. In 2018 werd zijn moeder veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf voor het oprichten van particuliere stichtingen om haar onverklaarbare rijkdom te verbergen. Ze betaalde borgtocht en het Hooggerechtshof beoordeelt haar beroep nog steeds.

Afzonderlijk eist de regering nog steeds dat de Marcoses een vermogensbelasting betalen van ten minste $ 3,9 miljard, die de jongere Marcos heeft afgedaan als “nep nieuws.”

Duterte, een bondgenoot van de Marcoses, had de weg vrijgemaakt voor een volledige rehabilitatie van de naam Marcos. In 2016 stond hij toe dat het lichaam van de vader, ondanks protesten, werd verplaatst naar het Filipijnse equivalent van Arlington National Cemetery. En pas toen Sara Duterte de verrassende aankondiging deed dat ze zich kandidaat zou stellen voor vice-president in plaats van president, kreeg Marcos zijn grote voorsprong in de peilingen.

De alliantie van de Marcoses en de Dutertes “is effectief gevormd een dynastiekartel', zegt Aries Arugay, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit van de Filipijnen Diliman.

'De Filippijnen stevenen steeds meer af op een electorale autocratie', zei hij, een systeem dat kies “een andere Duterte, een andere Marcos voor de komende decennia en decennia.”