Minoritetsstatus for hinduer: Vidtrekkende konsekvenser, trenger tid, sier Center

0
55

Retten ba ham henvende seg til NCM, som sa at den “ikke har jurisdiksjon til å håndtere bønnen …” og at under paragraf 2(c) i NCM Act, bare Senteret kan erklære et samfunn som “minoritet”. Upadhyay sendte inn en ny bønn i august 2020. (Express File Photo)

MER ENN fire år etter at det først ble reist et krav for Høyesterett om å gi hinduer minoritetsstatus i stater der antallet deres har gått under andre samfunn – ved å implementere dommen i den landemerke TM A Pai-saken som sier at minoriteter må identifiseres ved staten- nivå – Senteret fortsatte mandag å by på mer tid fra retten til å ta stilling til saken. Den sa at problemet har “vidtgående konsekvenser” og trengte flere diskusjoner med “statlige myndigheter og andre interessenter”.

“Det påstås at spørsmålet involvert i denne stevningsbegjæringen har vidtrekkende konsekvenser over hele landet, og derfor kan ethvert standpunkt uten detaljerte drøftelser med interessentene føre til en utilsiktet komplikasjon for landet,” sa Minoritetsdepartementet. i en erklæring inngitt som svar på en bønn fra advokat Ashwini Kumar Upadhyay.

Selv om Upadhyays nåværende begjæring ble inngitt i 2020, hadde han først henvendt seg til toppretten med kravet om minoritetsstatus for hinduer i 2017, bare sendes til National Commission for Minorities, som sa at bare senteret kunne gi den lettelsen han søkte.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Den ferske tre-siders erklæringen fra en sekretær i departementet for minoritetssaker sa at “selv om makten tilligger sentralregjeringen til å varsle minoriteter, vil holdningen som skal formuleres av sentralregjeringen med hensyn til spørsmål som tas opp i” begjæringen “bli ferdigstilt etter en bred konsultasjon med delstatsmyndighetene og andre interessenter.

Best of Express Premium

Premium

Vi feirer landgudene i landlige Delhi i landsbyen Khirki

Premium< /figur>Livsforsikringsselskaper avgjorde 2,2 lakh dødsfallskrav på Covid: RegulatordataPremium

Forklart: Å forstå valutakursen

Premium

Forklart: Når bønner er tillatt, er det ikke tillatt ved beskyttet arkeologi…Flere premiumhistorier >> Sjekk ut Express Premium

Klikk her for mer

“Dette vil sikre at sentralregjeringen er i stand til å fremlegge et veloverveid syn for denne ærede domstolen og tar hensyn til flere sosiologiske og andre aspekter som unngår eventuelle utilsiktede komplikasjoner i fremtiden med hensyn til et så viktig spørsmål.”

I sin forrige erklæring, inngitt 25. mars etter gjentatt oppfordring fra domstolen som ba regjeringen ta stilling til saken og til og med påla den en kostnad på 7500 Rs for forsinkelser i etterlevelsen. stater, og sier at de også har makt til å erklære en gruppe som en minoritet. Den søkte også avvisning av Upadhyays påstand, og sa at “lettelsene som innklageren søkte er ikke i større offentlig eller nasjonal interesse”.

Men da denne erklæringen ble tatt opp til høring 28. mars, sa generaladvokat Tushar Mehta at han ikke hadde undersøkt den og søkte tid fra en benk ledet av justitiarius S K Kaul til å sende inn en ny. Retten ga fire uker og sa: “Vi har gjort den lærde SG bevisst på det faktum at fire uker betyr 28 dager.” Det ga også klageren to uker til å sende inn replikk på senterets erklæring og fastsatte 10. mai for saken igjen. Senteret sendte imidlertid ikke inn svaret innen 28 dager og sendte det inn først på mandag, en dag før den planlagte høringsdatoen.

Forklart |Hvem er en “minoritet” i India? Hva Grunnloven sier, hvordan Høyesterett har dømt

Upadhyays bønn er basert på folketellingen for 2011, ifølge at hinduer er en minoritet i Lakshadweep, Mizoram, Nagaland, Meghalaya, J&K, Arunachal Pradesh, Manipur og Punjab. Han hevdet at samfunnet følgelig bør gis minoritetsstatus i disse statene og UT-ene i henhold til TM A Pai-dommen, der domstolen sa at for formålet med artikkel 30 – som omhandler rettigheter for minoriteter til å etablere og administrere utdanningsinstitusjoner – religiøse og språklige minoriteter må betraktes som statsmessig.

Upadhyay hadde først stilt Høyesterett i 2017, og ba om hensiktsmessige retningslinjer for identifisering av minoriteter og for å oppheve det sentrale varselet gitt i henhold til § 2(c) i loven om den nasjonale minoritetskommisjonen (NCM) som erklærer muslimer, kristne, sikher, buddhister og parsier som “minoritetssamfunn”. Han sa at jains også ble lagt til på listen i 2014, men ikke hinduene til tross for at de var en minoritet i enkelte stater og UT.

Retten ba ham henvende seg til NCM, som sa at det “ikke gjør det”. har jurisdiksjonen til å håndtere bønnen…» og at under paragraf 2(c) i NCM-loven, er det bare senteret som kan erklære et samfunn som “minoritet”. Upadhyay sendte inn en ny bønn i august 2020.