Marcos Jr. vant filippinsk presidentskap, viser uoffisielle opptellinger

0
58

I dette bildet fra videoen som er lagt ut på Bongbong Marcos Facebook-side, avgir presidentkandidaten og tidligere senator Ferdinand Marcos Jr. en uttalelse til media mandag i Manila. Navnebroren til den avdøde filippinske diktatoren Ferdinand Marcos så ut til å ha blitt valgt til filippinsk president ved et jordskred i en forbløffende reversering av “People Power” pro-demokratiopprøret i 1986 som førte faren til global vanære. (AP)

Navnebroren til den avdøde filippinske diktatoren Ferdinand Marcos så ut til å ha blitt valgt til filippinsk president ved et jordskred i en forbløffende reversering av “People Power” pro-demokratiopprøret i 1986 som førte til at faren hans ble verdensberømt.

Marcos Jr. hadde mer enn 30,5 millioner stemmer i de uoffisielle resultatene med mer enn 96 % av stemmene som ble oppgitt over natten etter mandagens valg. Hans nærmeste utfordrer, visepresident Leni Robredo, en forkjemper for menneskerettigheter og reformer, hadde 14,5 millioner, og boksefantasten Manny Pacquiao så ut til å ha den tredje høyeste totalen med 3,5 millioner.

Valgmannen hans, Sara Duterte, datteren til den avtroppende lederen og ordføreren i den sørlige byen Davao, hadde en formidabel ledelse i visepresidentløpet, som er atskilt fra presidentvalget.

https://images.indianexpress. com/2020/08/1×1.png

Alliansen mellom to autoritære ledere kombinerte stemmekraften til familiene deres’ politiske høyborg i nord og sør, men forsterkede bekymringer fra menneskerettighetsaktivister.

Best of Express Premium

Premium

Hvordan Russland og Kina utnytter historien for å fremme sine interesser< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

Høyesteretts dom om oppvigleri er en liten seier

Premium

UPSC CSE-nøkkel – 11. mai 2022: Det du trenger å lese i dag

Premium

Vi feirer landgudene i landlige Delhi i landsbyen KhirkiFlere premiumhistorier >> Supportere jubler når de ankommer hovedkvarteret til Ferdinand “Bongbong” Marcos, Jr. i Mandaluyong, Filippinene. (AP)

Marcos Jr. og Sara Duterte unngikk flyktige problemer under kampanjen og holdt seg i stedet standhaftig til et kamprop om nasjonal enhet, selv om deres fedres presidentskap åpnet noen av de mest turbulente divisjonene i landets historie.

Marcos Jr. har ikke hevdet seier, men takket sine støttespillere i en “adresse til nasjonen”-video sent på kvelden, der han oppfordret dem til å være årvåkne til stemmetellingen er fullført.

“Hvis vi blir heldigvis vil jeg forvente at din hjelp ikke vil avta, din tillit vil ikke avta fordi vi har mange ting å gjøre i tiden fremover,» sa han.

Robredo har ikke innrømmet tap, men erkjente den enorme ledelsen for Marcos Jr. i den uoffisielle opptellingen. Hun fortalte sine støttespillere at kampen for reformer og demokrati ikke vil ende med valget.

«Folkets stemme blir klarere og tydeligere,» sa hun. “I navnet til Filippinene, som jeg vet at du også elsker så høyt, bør vi høre denne stemmen, for til slutt har vi bare denne ene nasjonen å dele.”

På dette bildet levert av visepresidentens kontor, snakker den filippinske visepresidenten Leni Robredo mens hun gir en uttalelse etter valget fra hjemmet sitt i Magarao, Camarines Norte, østlige Filippinene. (AP)

Hun ba sine støttespillere fortsette å stå frem: «Trykk for sannheten. Det tok lang tid før løgnstrukturen ble reist. Vi har tid og mulighet nå til å kjempe og demontere dette.»

Valgvinneren tiltrer 30. juni for en enkelt seksårsperiode som leder for en Sørøst-asiatisk nasjon som er hardt rammet av to år med covid-19-utbrudd og nedstengninger og lenge plaget av knusende fattigdom, gapende ulikheter, muslimske og kommunistiske opprør og dype politiske splittelser.

Den neste presidenten vil sannsynligvis også møte krav om å straffeforfølge avtroppende president Rodrigo Duterte for tusenvis av drap under hans anti-narkotikatiltak – dødsfall som allerede er under etterforskning av Den internasjonale straffedomstolen.

Tirsdag ba Human Rights Watch den tilsynelatende valgvinneren Marcos Jr. for å forbedre menneskerettighetssituasjonen på Filippinene. “Han bør erklære en slutt på 'krigen mot narkotika' som har resultert i utenrettslig drap på tusenvis av filippinere, og beordre upartisk etterforskning og passende rettsforfølgelse av tjenestemenn som er ansvarlige for disse ulovlige drapene,” sa Phil Robertson, gruppen&#8217 ;s visedirektør for Asia.

En supporter vifter med et flagg når de ankommer hovedkvarteret til Ferdinand “Bongbong” Marcos, Jr. i Mandaluyong, Filippinene. (AP)

Marcos Jr., en 64 år gammel tidligere provinsguvernør, kongressmedlem og senator, hadde en bred ledelse i undersøkelser før valget. Men Robredo hadde fått sjokk og raseri over utsiktene til at en Marcos skulle gjenerobre maktens sete og utnyttet et nettverk av frivillige kampanjer for å underbygge hennes kandidatur.

Etter at han ble fjernet av det stort sett fredelige opprøret i 1986, døde den eldste Marcos i 1989 mens han var i eksil på Hawaii uten å innrømme noen forseelse, inkludert anklager om at han, hans familie og kumpaner samlet anslagsvis 5 til 10 milliarder dollar mens han var ved makten. En domstol på Hawaii fant ham senere ansvarlig for menneskerettighetsbrudd og tildelte 2 milliarder dollar fra eiendommen hans for å kompensere mer enn 9000 filippinere som anla søksmål mot ham for tortur, fengsling, utenrettslige drap og forsvinninger.

Enken hans, Imelda Marcos og barna deres fikk lov til å returnere til Filippinene i 1991 og jobbet på et fantastisk politisk comeback, hjulpet av en velfinansiert kampanje i sosiale medier for å pusse opp familienavnet.

Marcos Jr. har forsvart arven etter faren og nektet standhaftig å erkjenne og be om unnskyldning for de massive menneskerettighetsbruddene og plyndringen under farens sterkemannsstyre.

Tjenestemenn sa at valget mandag var relativt fredelig til tross for lommer av vold i landets flyktige sør som drepte minst fire mennesker i landets flyktige sør. Tusenvis av politi og militært personell ble utplassert for å sikre valgdistrikter, spesielt i landlige regioner med en historie med voldelige politiske rivaliseringer.

Filipinere sto i lange køer for å avgi stemmeseddelen, og starten på avstemningen ble forsinket med en få timer i noen få områder på grunn av feilfungerende stemmemaskiner, strømbrudd, dårlig vær og andre problemer.

Bortsett fra presidentskapet, var mer enn 18 000 regjeringsposter på stemmeseddelen, inkludert halvparten av de 24 medlemmene Senatet, mer enn 300 seter i Representantenes hus, samt provinsielle og lokale kontorer over hele skjærgården.

I 2016-kampen om visepresident beseiret Robredo Marcos Jr. med knapp margin i deres første politiske Face Off. Han førte en årelang juridisk kamp mot hennes seier, med påstand om svindel, som ble beseiret, men han innrømmet aldri.