Levensverzekeringsmaatschappijen schikten 2.2 lakh Covid-overlijdensclaims: gegevens van toezichthouders

0
50

De IRDAI-gegevens die van levensverzekeraars zijn ontvangen over Covid-overlijdensclaims zijn ook gebaseerd op eigen verklaring van eisers. (Bestand)

Levensverzekeringsmaatschappijen hebben 2.27.268 overlijdensclaims door Covid afgehandeld, waarbij Rs 17.362,48 crore is betaald sinds de pandemie het land in maart 2020 trof, volgens gegevens verkregen door The Indian Express via een Right to Information (RTI)-applicatie.< /p>

Life Insurance Corporation (LIC), dat goed is voor ongeveer 66 procent marktaandeel in premie-incasso, regelde 92.536 Covid-overlijdensclaims voor Rs 3.177 crore, terwijl 23 particuliere spelers samen 1.34.732 claims vereffenden en Rs 14.185 crore betaalden, de Insurance Regulatory and Development Authority (IRDAI) onthuld.

Explained | Het tellen van de sterfgevallen door Covid in India

Compensatie voor overlijdensclaims door Covid werden gerapporteerd onder individuele polissen, groepspolissen en de premier Jeevan Jyoti Bima Yojana (PMJJBY). Berekeningen van de achterkant van de envelop geven aan dat de gemiddelde claim per persoon Rs 7.63.965 was.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

De 2.27 lakh Covid-sterfgevallen waarvan de verzekeringsclaims zijn afgehandeld, lijken goed te zijn voor 43 procent van het huidige officiële Covid-dodental in India van ongeveer 5,24 lakh. In een land waar amper 4 procent van de bevolking een levensverzekering heeft, zou dit wijzen op een onevenredig aantal covid-sterfgevallen in de verzekerde groep.

Best of Express Premium Premium

Waar de door inflatie veroorzaakte crisis in Sri Lanka de volgende stap kan zetten< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

Ik heb Asus' Zenbook 14X OLED Space Edition geprobeerd en het is een van de coolste…

Premium

In House-panelvergadering, SEBI-vlaggen moeten telefoons tikken tijdens sonde

Premium

Inflatie verslaan: RBI moet mogelijk de vraag dempen, de rente verhogen, de liquiditeit opzuigenMeer Premium Stories >>

Maar de manier waarop verzekeraars een overlijden classificeren als een Covid-sterfgeval kan verschillen van hoe de overheid een Covid-sterfgeval telt.

In reactie op nieuwsberichten in februari die claims die door het staatsbedrijf LIC zijn afgehandeld, interpreteerden als suggestief voor onderrapportage van Covid-19-gerelateerde sterfgevallen, het ministerie van Volksgezondheid en Gezinswelzijn zei dat deze speculatief waren.

Lees ook |India-cijfers stijgen, maar UP-dodenregistraties daalden in pandemiejaar

Het zei: “De regering van India heeft een wereldwijd erkende classificatie aangenomen om COVID-sterfgevallen te classificeren. In het aldus aangenomen model wordt de compilatie van de totale sterfgevallen in India uitgevoerd door het Centrum op basis van de onafhankelijke rapportage door de Staten.”

De gegevens van de IRDAI die van levensverzekeraars zijn ontvangen over overlijdensclaims door Covid zijn ook gebaseerd op eigen verklaringen van eisers. Levensverzekeringsformulieren vragen de eisers meestal naar de doodsoorzaak of de laatste ziekte van de verzekerde. Het enige verplichte document voor het afwikkelen van levensverzekeringsclaims is de overlijdensakte, die overigens niet de doodsoorzaak vermeldt. Als zodanig kunnen de gegevens over Covid-sterfgevallen van de verzekeringsmaatschappijen niet direct worden vergeleken met de officiële Covid-sterfgevallen.

Opinie |Waarom er geen overeenstemming is over de Covid-sterftecijfers in India

Toen er contact werd opgenomen, zei IRDAI-voorzitter Debasish Panda: “De genoemde cijfers hebben betrekking op overlijdensclaims door Covid. Dit zijn feitelijke cumulatieve cijfers. Of het komt door een ziekte als gevolg van Covid, ik weet het niet.”

Een topverzekeringsbron zei: “Als een Covid-patiënt sterft aan een hartaanval of andere complicaties als gevolg van Covid, wordt dat behandeld als een Covid-overlijden. De claim moet worden betaald zodra de verzekerde overlijdt aan een hartaanval en Covid-positief is. Het is niet van belang voor de verzekeringsmaatschappij, aangezien de claim toch betaald moet worden na overlijden.”

Volgens de regelgevende wetten van India dekken levensverzekeringen overlijden als gevolg van Covid. Sommige plannen omvatten ook ziekenhuisopname en diagnosekosten. Sinds 2020 verzamelt IRDAI gegevens van verzekeraars over claims die zijn ingediend als gevolg van Covid-sterfgevallen.

“Als een persoon die Covid-behandeling ondergaat in het ziekenhuis sterft aan een hartaanval, wordt dat behandeld als Covid dood. Wij regelen de schade binnen vier of vijf dagen. We dienen regelmatig gegevens over overlijdensclaims door Covid in bij IRDAI,” zei Lalitha Bhatia, Chief Operating Officer, Ageas Federal Life Insurance.

LIC's Covid-sterfteregelingsnummers werden gevolgd door ICICI Prudential's, die Rs 2.526 crore betaalden voor 16.818 claims. SBI Life betaalde Rs 2.333 crore voor 33.864 claims, HDFC Life Rs 1.730 crore voor 18.513 claims en Max Life Rs 1.462 crore voor 12.092 claims.
Volgens de IRDAI-gegevens schoot het totale aantal overlijdensclaims omhoog van Rs 29.793 crore in 2019- 20 tot Rs 41.958 crore in 2020-21. Hiervan was LIC goed voor Rs 23.878 crore en privéspelers Rs 18.079 crore.

In het geval van individuele levensverzekeringen, gedurende 2020-21, van de totale 11,01 lakh-claims, hebben levensverzekeraars 10,84 lakh-claims afgewikkeld, met een totaal uitkeringsbedrag van Rs 26.422 crore. Verzekeraars verwierpen 9.527 claims ter waarde van Rs 865 crore en verwierpen 3.032 claims ter waarde van Rs 60 crore.

De IRDAI-cijfers laten ook zien dat verzekeraars geen 1.929 claims ter waarde van Rs 516,49 crore hebben afgewikkeld — deze kunnen ofwel worden afgewezen of claims in behandeling zijn.

Levensverzekeraars mobiliseerden Rs 3.14.262 crore als premie-inkomen uit nieuwe contracten, met een stijging van 12,93 procent op jaarbasis gedurende het jaar eindigend in maart 2022. Alleen LIC was goed voor Rs 1.98.759 crore aan premie-inkomen voor nieuwe contracten .

IRDAI zegt dat de verzekeringspenetratie in India is gestegen van 3,76 procent in 2019-20 tot 4,20 procent in 2020-21, met een groei van 11,70 procent. Volgens het Swiss Re Sigma-rapport bedroeg de verzekeringspenetratie voor het levensegment in 2020 wereldwijd 3,30 procent voor het levensegment en 4,10 procent voor het niet-levenssegment.

Tijdens het eerste decennium van Door de liberalisering van de verzekeringssector steeg de verzekeringspenetratie van 2,71 procent in 2001-02 tot 5,20 procent in 2009-10. De cijfers daalden vervolgens tot 2014-15 als gevolg van een daling van de penetratie van levensverzekeringen. De penetratie van verzekeringen begon echter te stijgen van 2015-16 en bereikte 4,20 procent in 2020-21.

Terwijl de penetratie van levensverzekeringen is gestegen van 2,15 procent in 2001-02 tot 3,20 procent in 2020 -21 is de penetratie van schadeverzekeringen in dezelfde periode gestegen van 0,56 procent naar 1 procent, aldus het IRDAI-jaarverslag.