Demonstranten zetten controlepost op op weg naar luchthaven om te voorkomen dat Rajapaksa-loyalisten Sri Lanka ontvluchten

0
49

Een verbrande auto ligt op een kruispunt een dag na de botsingen tussen regeringsaanhangers en anti-regeringsdemonstranten in Colombo, dinsdag. (AP/PTI)

Anti-regeringsdemonstranten in Sri Lanka hebben dinsdag een controlepost opgezet op de weg die leidt naar de Bandaranaike International Airport in Colombo om te voorkomen dat de loyalisten van de Rajapaksa-familie het land ontvluchten, aangezien het geweld en wijdverbreide protest aanhielden tegen het regime over de ergste economische crisis van het land in decennia.

Mahinda Rajapaksa, 76, nam maandag ontslag als premierte midden van ongekende economische onrust, uren nadat zijn aanhangers anti-regeringsdemonstranten aanvielen, wat de autoriteiten ertoe aanzette een landelijke avondklok in te stellen en legertroepen in de hoofdstad in te zetten. De aanval leidde tot wijdverbreid geweld tegen pro-Rajapaksa-politici.

“Een grote groep mensen heeft een controlepost opgezet op de weg die naar de luchthaven van Katunayake leidt. Ze proberen te voorkomen dat loyalisten van de heersende factie het land ontvluchten,” Nieuws 1e kanaal gemeld.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

De Bandaranaike International Airport in Colombo is plaatselijk bekend als Katunayake Airport.

Het beste van Express Premium

Premium

De landgoden van het landelijke Delhi vieren in het dorp Khirki

Premium< /figuur>Levensverzekeraars hebben 2,2 lakh Covid-overlijdensclaims afgehandeld: gegevens van toezichthouders

Premium

Uitgelegd: de wisselkoers begrijpen

Premium

Uitgelegd: wanneer gebeden zijn toegestaan, niet toegestaan ​​bij beschermde archeologi… Meer Premium Stories >>

Mahinda vluchtte samen met zijn vrouw en familie uit zijn ambtswoning – Tempelbomen – en schuilde op een marinebasis in Trincomalee – een havenstad aan de noordoostkust van Sri Lanka.

Maandag heeft de politie de hele nacht traangasgranaten afgevuurd om menigten die de residentie van Temple Trees probeerden binnen te dringen, te onderdrukken. In de vroege uurtjes van dinsdag vuurde de politie traangas en waarschuwingsschoten af ​​om menigten tegen te houden toen veiligheidstroepen Mahinda en zijn familie uit zijn officiële woning hadden verwijderd.

Er is een protest begonnen voor de marinebasis Trincomalee na berichten dat Mahinda en enkele van zijn familieleden daar zijn nadat ze Temple Trees hebben verlaten.

Op maandag vielen demonstranten het voorouderlijk huis van de Rajapaksas in Hambantota aan, de huizen van 14 voormalige ministers, 18 wetgevers, waaronder voormalig vice-voorzitter, en leiders die loyaal zijn aan de familie Rajapaksa.

Moet lezen |Met het ontslag van Mahinda wordt de weg alleen maar moeilijker voor Gotabaya

Ondertussen is het aantal gewonden bij recente botsingen gestegen tot 249, terwijl er zeven zijn omgekomen, zeiden ziekenhuisbronnen.

Een woordvoerder van het National Hospital verklaarde dat 232 mensen gewond zijn geraakt bij de botsingen. tot nu toe voor behandeling in het ziekenhuis opgenomen.

Vijf van de gewonden worden momenteel behandeld op de Intensive Care.

Sri Lanka wordt geconfronteerd met de ergste economische crisis sinds de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1948.

De crisis is gedeeltelijk veroorzaakt door een gebrek aan vreemde valuta, waardoor het land de invoer van basisvoedsel en brandstof niet kan betalen, wat heeft geleid tot acute tekorten en zeer hoge prijzen.

Duizenden demonstranten hebben de straten in Sri Lanka sinds 9 april om het ontslag van president Gotabaya en premier Mahinda te vragen, omdat de regering geen geld meer had voor essentiële invoer; de prijzen van essentiële grondstoffen zijn omhooggeschoten en er zijn acute tekorten aan brandstof, medicijnen en elektriciteitsvoorziening.