Valet i Filippinerna minskar till Marcos Jr, rättighetsförsvarare

0
55

Ferdinand "Bongbong" Marcos Jr talar till en demonstration under valkampanjen. (Foto: AP)

Mer än tre decennier efter att en i stort sett fredlig “People Power”-revolt störtade den filippinska diktatorn Ferdinand Marcos, är hans son och namne det bästa valet i de flesta undersökningar om väljarpreferens. Några av de viktigaste frågorna i måndagens omröstning:

Vad står på spel

En triumf av Ferdinand Marcos Jr. skulle vara en häpnadsväckande vändning av 1986 års prodemokratiska uppror som förde hans far från ämbetet till global skändning. Många filippiner som är medvetna om de mänskliga rättigheternas grymheter och plundringar som utspelade sig under den äldre Marcos-diktaturen skulle sannolikt stöta tillbaka mot varje uppfattat hot mot demokratin eller försök från Marcos Jr. att återfå tillgångar som beslagtagits från hans familj som illa förvärvad rikedom.

Läs också |Förklarat: Vad står på spel i valet i Filippinerna?

Valvinnaren ärver enorma problem, inklusive en ekonomi som drabbats av coronavirus-pandemin, djupare fattigdom och arbetslöshet, hyperinflation på grund av skyhöga olje- och gaspriser, decennier gamla uppror och inflammerade politiska splittringar. Han eller hon kan också möta uppmaningar att åtala den avgående presidenten Rodrigo Duterte för hans blodiga tillslag mot illegala droger. Internationella brottmålsdomstolen har undersökt morden på tusentals mestadels fattiga små narkotikamisstänkta som ett möjligt brott mot mänskligheten.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Best of Express Premium

< img src="https://images.indianexpress.com/2022/05/kk-venugopal-illustration.jpg?resize=450,250" />Premium

Delhi Konfidentiellt: Avskedsanteckning

Premium

UPSC CSE-nyckel – 10 maj 2022: Vad du behöver läsa idag

Premium

Gurpatwant Singh Pannu: Rösten från USA som rör Khalistans vatten i Pu…

Premium

Gruvor till gruvor… så körde SorensMore Premium Stories >>

Ferdinand Marcos Jr.

En före detta provinsguvernör, kongressledamot och senator, den avlidne diktatorns 64-årige son, gör det mest imponerande försöket hittills av familjen Marcos att återta presidentposten. Hans mor, Imelda Marcos, försökte två gånger utan framgång återta makten efter att ha återvänt med sina barn till Filippinerna från exil i USA, där hennes man dog 1989.

Marcos Jr. har försvarat sin fars arv och vägrar bestämt att be om ursäkt för och erkänna grymheterna och plundringarna under diktaturen. Gift med en advokat, med vilken han har tre söner, har han hållit sig borta från kontroverser, inklusive en tidigare skattedom och familjen Marcos vägran att betala en enorm fastighetsskatt. Under hela sin kampanj höll han envist fast vid ett stridsrop om nationell enhet. Han förnekar anklagelser om att han finansierat en år lång kampanj i sociala medier som utnyttjade onlinetroll för att smutskasta motståndare och vittja Marcos-familjens rutiga historia, och vågade kritiker att “visa mig en.”

Leni Robredo

Som ekonomistudent vid University of the Philippines på 1980-talet anslöt sig Leni Robredo till de massiva protesterna som ledde till att den äldre Marcos avsattes. 57-åringen började också arbeta som juridik och vann en plats i representanthuset 2013 i sitt första inhopp i politiken efter att hennes man, en respekterad politiker, dog i en flygolycka 2012. Hon besegrade Marcos Jr. 2016 års vicepresidentkandidat med en knapp marginal i deras första valkamp. Hennes förespråkare fokuserar på att försvara mänskliga rättigheter och stärka de fattiga delvis genom att lära dem deras lagliga rättigheter.

Dottern till en domstolsdomare, Robredo tillhör inte någon av de framstående familjer som har dominerat filippinsk politik i generationer, och driver som en oberoende som stöds av ett nätverk av kampanjvolontärer. Som oppositionens vicepresident, som valdes separat från Duterte, fördömde hon morden på mestadels fattiga narkotikamisstänkta som en del av hans tillslag, vilket gjorde den främmande talande ledaren arg och spände deras band i flera år. Trebarnsmamman har citerats för sin integritet och en livsstil som undviker maktens drag – hon brukade regelbundet resa ensam med buss till sin hemprovins som kongresskvinna.

Andra utmanare

stark>

Åtta andra presidentaspiranter har släpat långt efter i undersökningar inför valet, inklusive Manny Pacquiao, den 43-årige före detta boxningsstjärnan, som lovade att bygga hus åt de fattiga och låsa in korrupta politiker i ett “mega-fängelse”. Manilas borgmästare Isko Moreno, en 47-årig före detta TV-hjärtekrossare, satsade på sin livshistoria och offentliga vördnad över sin massiva städning av huvudstaden. Sen. Panfilo Lacson, en 73-årig före detta nationell polischef, har lovat att fortsätta utnyttja sin utredningsförmåga för att avslöja stor statlig korruption.

Securing the Vote

Bortsett från presidentskapet kommer mer än 18 000 regeringsposter att tävlas i valet, inklusive hälften av senaten med 24 ledamöter, mer än 300 platser i representanthuset, samt provinsiella och lokala kontor över hela skärgården med mer än 109 miljoner filippiner. Cirka 67 miljoner är registrerade för att lägga sin röst. Röstning kommer att äga rum under 13 timmar på måndag, en timmes förlängning avsedd att kompensera för långsammare köer på grund av social distansering och andra skyddsåtgärder mot coronaviruset. Efter att röstningscentralerna har stängt kommer tusentals räknemaskiner runt om i landet att skicka inofficiella resultat för att räknas. En partiell, inofficiell räkning kan avslöja en klar vinnare inom några timmar, men ett tätt lopp kan ta längre tid. Den officiella räkningen och granskningen av kongressen kan ta veckor.

Tusentals poliser och militärer har utplacerats med tanke på långvariga risker från kommunistiska och muslimska rebeller och en historia av ofta blodiga familje- och politiska rivaliteter på landsbygden. År 2009 massakrerade beväpnade män utplacerade av familjen till södra Maguindanao-provinsens dåvarande guvernör 58 personer, inklusive 32 journalister, i en attack mot en valkonvoj som chockade världen.