Topputvecklingen i kriget mellan Ukraina och Ryssland: Putin säger att militära åtgärder i Ukraina är “lägliga, nödvändiga”; 60 dödade i bombning av Luhansk-skolan

0
74

En territoriell försvarsman poserar för ett foto bredvid bilar som förstördes under den ryska ockupationen i Irpin, i utkanten av Kiev, lördagen den 7 maj 2022. (AP Photo/Emilio Morenatti)

I samband med firandet av 77:e segerdagen sa Rysslands president Vladimir Putin på måndagen att den militära aktionen i Ukraina var en “läglig” och “nödvändigt” svar på västvärldens policy.

Samtidigt befaras så många som 60 människor ha dött efter att en bomb slog ner i en byskola i östra Ukraina på söndagen, sade Luhansk-regionens guvernör Serhiy Gaidai. Skolan i Bilohorivka, där ett 90-tal personer hade skydd, träffades i lördags av en rysk bomb och satte den i brand.

I det senaste försöket att pressa Moskva att få ett slut på sin aggression mot Ukraina, ledde ledare från G. -7 länder träffades online i söndags och tillkännagav sitt åtagande att förbjuda eller fasa ut rysk oljeimport.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Ukraina-Ryssland kriget |Följ de senaste uppdateringarna

Här är de bästa utvecklingarna om Ryssland-Ukraina-krisen:

Best of Express Premium

Premium

Livförsäkringsbolag reglerade 2,2 lakh dödsfallskrav på Covid: regulatordata

Premium

Förklarat: Att förstå växelkursenPremium

Förklarat: När böner är tillåtna, inte tillåtet på skyddad arkeologi…

Premium

Varför det inte finns någon överenskommelse om Indiens dödssiffror för Covid-dödenFler premiumhistorier >>

🔴 G-7 sa att de var fast beslutna att fasa ut eller förbjuda rysk olja och fördömde president Vladimir Putins invasion av Ukraina. “Hans handlingar bringar skam över Ryssland och dess folks historiska uppoffringar”, sade gruppen i ett uttalande och hänvisade till Sovjetrysslands roll i att besegra Nazityskland för 77 år sedan.

En vy visar en explosion vid en anläggning av Azovstal Iron and Steel Works under konflikten mellan Ukraina och Ryssland i den södra hamnstaden Mariupol, Ukraina 8 maj 2022. (REUTERS)

🔴 Den ryske presidenten Vladimir Putin sa i sitt tal från Röda torget för att markera den 77:e segerdagen att kampanjen i Ukraina var en “nödvändig” röra sig inför “ett hot som var absolut oacceptabelt för oss (som) metodiskt har skapats bredvid våra gränser.” Han slog till mot väst för att ha misslyckats med Rysslands krav på säkerhetsgarantier och hindrat Nato från att expandera. Han åberopade minnena från andra världskriget och sa att trupperna “kämpade för fosterlandet, så att ingen ska glömma lärdomarna från andra världskriget och att det inte kommer att finnas någon plats i världen för bödeln, bödlar och nazisterna.”

Ryskt artillerisystem ‘Grad’ bärraketer och andra militärfordon står redo på tröskeln till Victory Day militärparaden som kommer att äga rum på Dvortsovaya (Palace) Square den 9 maj för att fira 77 år efter segern i andra världskriget i St. Petersburg, Ryssland. (AP Photo)

🔴 Över 170 personer har evakuerats från den ukrainska staden Mariupol efter veckor av beskjutning och strider när Ryssland försöker ta över hamnstaden, enligt ett uttalande av Osnat Lubrani, FN:s humanitära samordnare för Ukraina. De evakuerade har förts till Zaporizhzhia, en stad i sydöstra Ukraina.

🔴 Kanadas premiärminister Justin Trudeau gjorde på söndagen ett oanmäld besök i Kiev och tillkännagav nya vapen och utrustning för Ukraina. På en presskonferens efter samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy sa Trudeau att Kanada inför nya sanktioner mot ryska individer och enheter i samband med Moskvas invasion av Ukraina.

Den här bilden från Irpin Mayor’s Office visar kanadensiska premiärministern Justin Trudeau, näst från höger, prata med borgmästaren Oleksandr Markushyn, mitten klädd i t-shirt, i Irpin, Ukraina, söndagen den 8 maj 2022. Trudeau gjorde en överraskande besök i Irpin på söndag. Staden skadades allvarligt under Rysslands försök att ta Kiev i början av kriget. (Irpin Mayor’s Office via AP)

🔴 Vid ett annat överraskande besök besökte USA:s första dam Jill Biden västra Ukraina på söndagen, och höll ett överraskande mors dagsmöte med landets första dam, Olena Zelenskyy. Biden reste under hemlighetsmakeriet och blev den senaste högprofilerade amerikanen som tog sig in i Ukraina under sin 10 veckor gamla konflikt med Ryssland.

Första damen Jill Biden får blommor av Olena Zelenskyy, make till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy, utanför Skola 6, en offentlig skola som har tagit emot fördrivna elever i Uzhhorod, Ukraina, söndagen den 8 maj 2022. (AP Photo/Susan Walsh, Pool)

🔴 Japan kommer att förbjuda rysk råoljeimport i enighet med gruppen de sjus insatser mot Rysslands invasion av Ukraina, sa premiärminister Fumio Kishida. “Det är ett extremt svårt beslut för ett land som mest förlitar sig på energiimport, inklusive olja”, sa Kishida till reportrar på måndagen. “Men G-7 enhet är viktigast just nu.”

🔴 USA har också aviserat nya sanktioner mot Ryssland för dess invasion av Ukraina. Påföljderna inkluderar att stänga av västerländsk reklam från Rysslands tre största tv-stationer, att förbjuda amerikanska redovisnings- och konsultföretag från att tillhandahålla tjänster till alla ryska och fler restriktioner för Rysslands industrisektor.

🔴 Rysslands försvarsministerium har sagt att dess högprecisionsmissiler hade förstört vapen och militär utrustning som levererats till ukrainska styrkor från USA och ospecificerade västländer vid en järnvägsstation nära staden Soledar.

🔴 FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sa att han var “förskräckt” över den rapporterade attacken mot en skola i den ukrainska staden Bilohorivka, där många människor uppenbarligen sökte skydd från strider. En talesman för FN sa i söndags att Guterres upprepade att civila och civil infrastruktur måste skonas enligt internationell lag.

🔴 I andra nyheter, ukrainska trupper drog sig tillbaka från den östra ukrainska staden Popasna, sade guvernören i Luhansk-regionen. söndag, vilket bekräftar tidigare rapporter om att det hade tagits. Chefen för Rysslands republik Tjetjenien, Ramzan Kadyrov, hade på söndagen sagt att hans trupper hade tagit kontroll över större delen av Popasna.