Sydeuropa fortsätter med mask- och vaccinkrav i sommar

0
35

Publicerad 10 maj 2022 kl 14.25

Utrikes. I Sydeuropa fortsätter flera länder med krav på PCR-test, masktvång och vaccinpass i sommar, trots att länderna lever på turism. Samtidigt har pengar börjat betalas ut till länderna ur EU:s coronafonder.

Gilla artikeln på Facebook

Drygt 30 miljarder kronor får Sverige när EU slutligen betalar ut det stora gemensamma coronastödet efter sommaren.

Flera regeringar i Sydeuropa har använt stödbeskedet för att behålla en rad restriktioner, vaccinkrav och testkrav trots att det är tveksamt om regleringarna har någon medicinsk effekt.

För att få resa till Frankrike krävs fortfarande PCR-test mindre än 48 timmar före inresa, eller ett antigentest som tagits 24 timmar före inresan. Reglerna ska följas även vid mellanlandningar, utom när destinationen inte kräver något test.

I svenskparadiset Cypern är man ännu tuffare. Här gäller masktvång både inomhus och utomhus medan restauranger är stängda för ovaccinerade. Fram till helt nyligen var ovaccinerade även portade från snabbköp och uteserveringar på Cypern, trots protester från allmänheten och upprepade bråk och konflikter i med butikernas vaktpersonal.

Men det är inte bara i södra EU som restriktioner är populärt. I Tyskland gäller fortfarande fullständigt masktvång för resor med tåg, buss och flyg.

I de EU-länder som ställer krav på vaccination är reglerna de samma: För att åtnjuta status som “fullvaccinerad” krävs sedan i oktober tre vaccindoser.

Den tredje dosen får dock inte ligga längre än 270 dagar tillbaka i tiden, vilket innebär att den som fortsatt vill tilldelas “fullvaccinerad” status och komma i åtnjutande av därtill knutna privilegier måste prenumerera på vaccin.