Rusland markeert WO II-overwinning in de schaduw van Oekraïne

0
61

Beveiligers staan ​​op het Rode Plein voorafgaand aan de militaire parade op Dag van de Overwinning in Moskou, Rusland, op maandag 9 mei 2022, ter gelegenheid van de 77e verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Onberispelijk rechte colonnes soldaten zullen op maandag door het Rode Plein marcheren, zoals elk jaar op de Dag van de Overwinning. Tanks, pantserwagens en transporten met enorme intercontinentale ballistische raketten zullen over de straatstenen ratelen. Maar de viering van dit jaar van Ruslands belangrijkste patriottische feestdag heeft een uitzonderlijk gewicht.

De jaarlijkse show op het Rode Plein ter herdenking van de nederlaag van nazi-Duitsland is zo geritualiseerd geworden dat de parade van een jaar nauwelijks te onderscheiden is van andere. Er kan een voorheen onzichtbaar apparaat verschijnen; de met medailles versierde veteranen uit de Tweede Wereldoorlog op de tribunes worden elk jaar zwakker en kleiner in aantal. Zijn voorspelbaarheid kan zijn emotionele kracht verzwakken.

Dit jaar, terwijl Russische troepen slopende gevechten in Oekraïne voeren en stortvloeden van raketten en bommen ontketenen, zullen maar weinig Russen worden afgestompt door de rituelen van de parade. In plaats daarvan zullen ze kijken naar tekenen van wat er zou kunnen komen in het conflict.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Sommige Russen vrezen dat president Vladimir Poetin zijn toespraak tijdens de parade zal gebruiken om de “speciale militaire operatie” in Oekraïne aan te kondigen – zoals het Kremlin volhoudt genoemd — als een volwaardige oorlog.

Best of Express Premium

Premium
Centrale univ legt boete op aan KPMG, partner die nu optreedt als V-C

Premium

UP govt plant een nieuwe look Ayodhya: brede wegen, CCTV's, internationale luchthaven< figuur>Premium

Uitgelegd: wat nieuwe vondsten op de Harappan-site kunnen betekenen

Premium

Oekraïne-conflict zorgt ervoor dat Biden de Indo-Pacific-strategie niet verlaatMeer premiumverhalen > > Bekijk Express Premium

Klik hier voor meer informatie

Die verklaring zou voorafgaan aan een brede mobilisatie van troepen om de Russische troepen te versterken.

Op de vraag van The Associated Press of mobilisatiegeruchten de stemming over de Dag van de Overwinning zouden kunnen temperen, zei Poetin-woordvoerder Dmitry Peskov dat “niets een schaduw zal werpen” over “de heilige dag, de belangrijkste dag” voor de Russen.

Mensenrechten groepen melden een piek in het aantal telefoontjes van mensen die vragen naar wetten met betrekking tot mobilisatie en hun rechten in het geval dat ze worden bevolen om zich bij het leger aan te sluiten.

De Russische staatstelevisie heeft de patriottische retoriek opgevoerd. Bij de aankondiging van de militaire operatie van 24 februari verklaarde Poetin dat het gericht was op de “demilitarisering” van Oekraïne om een ​​vermeende militaire bedreiging voor Rusland door “neo-nazi's” weg te nemen.

Een recent tv-commentaar zei Poetins woorden waren “niet iets abstracts en geen slogan” en prees het succes van Rusland in Oekraïne, ook al zijn de troepen van Moskou vastgelopen en hebben ze de afgelopen weken slechts kleine winsten geboekt.

Een functionaris heeft gesuggereerd dat de marsen van Victory Day foto's tonen van soldaten die nu in Oekraïne vechten. Normaal gesproken dragen Russen tijdens de vakantie portretten van hun familieleden die deelnamen aan de Tweede Wereldoorlog ter ere van degenen in het zogenaamde “Onsterfelijke Regiment” uit een conflict waarbij de Sovjet-Unie maar liefst 27 miljoen mensen verloor.