Naturen blir levande i två böcker för pre-tweens av författarna Bijal Vachcharajani och Akshay Manwani

0
150

Här är några intressanta läsningar! (Foton: Amazon.in)

Savi och minnesvakten
Bijal Vachharajani
Hachette
242 sidor
350 Rs
Lämpligt för: 12+ år

(Foto: Amazon.in)

År 2020 skrev författaren och redaktören Bijal Vachharajani i en gripande essä om sorg, publicerad i Adda, den litterära onlinetidningen för Commonwealth Foundation, om den magslitande sorgen över att förlora sitt livs kärlek direkt, “lämnar allt”. pronomen att degenerera från vårt, oss; hem till mitt; jag, hus.” I suddigheten av dagar och nätter som följde, undvek Vachharajani sällskap och sökte tröst i naturen, i dess oupphörliga och cirkulära karaktär. “Jorden är så mycket en del av min personliga förlust och samtidigt en sådan tröst… Den vände inte tillbaka förlusten. Det helade inte min sorg. Det gjorde det lite mer möjligt att bära allt”, skrev hon.

Att läsa Savi and the Memory Keeper, Vachharajanis roman som kom ut i december, är att se på sorgen på nytt, den här gången genom ögonen på den nästan 14-åriga huvudpersonen Savitri Abhay Kumar, mer känd som Savi. Från en familj på fyra – som inkluderade hennes föräldrar och storasyster Meher – och hennes fars älskade 42 plantor, hade de reducerats till en familj på tre utan förvarning. ”Det hade gått sex månader, fyra dagar och tre timmar sedan pappa gick på personalmöte och aldrig återvänt. Han hade fått en hjärtattack och på fyra minuter och tjugofem sekunder hade han förklarats död. Bara sådär.”

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png LÄS ÄVEN |Vilka är Indiens vetenskapstjejer och är du rädd för bokstaven Z? Läs och ta reda på

Det hade krossat deras lilla universum, men Savis känsla av sorg och ilska förvärras av det faktum att hon var tvungen att lämna Delhi och flytta till sin fars hemstad, Shajarpur, den plats som stoltserade med världens bästa klimat och var en magnet för människor som vill göra ett lyckligt hörn av staden till sitt hem.

Best of Express Premium

Premium

Livförsäkringsbolag reglerade 2,2 lakh dödsfallskrav på Covid: RegulatordataPremium

Förklarat: Att förstå växelkursen

Premium

Förklarat: När böner är tillåtna, inte tillåtet på skyddad arkeologi…Premium

Varför det inte finns någon överenskommelse om Indiens dödssiffror från Covid-virusetFler premiumhistorier >>

Men i takt med att stadens rykte drar in fler och fler människor, gör efterfrågan på urbanisering, en eufemism för expansion – fler flygplan, gallerior, skyskrapor och motorvägar – det som trånga storstäder runt om i världen snabbt inser till deras fara: det förändrar klimatet som en gång hade varit stadens gåva. När Savi motvilligt ger plats åt Shajarpur i sitt liv, med en ny vän och en ny katt, en ekoklubb som hon, en gång bland de “dödligaste växtmördarna”, finner sig själv som medlem i, och hennes fars gamla växter som hon nu är fast besluten att hålla sig vid liv känner hon en mystisk dragning mot ett gigantiskt ficusträd på hennes skolområde. Vad är det som trädet och hennes fars växter försöker berätta för henne och vad betyder egentligen de mystiska visionerna, med en bekant ung pojke i några av dem?

LÄS ÄVEN |Soha Ali Khan och Kunal Kemmus bok ' Inni och Bobo' för dottern Inaaya handlar om empati, mångfald och inkludering

Om teman verkar dystra, säkerställer Vachharajanis intuitiva skrivande och hennes medfödda humor att de aldrig tynger läsaren. Hon lutar sig åt sin egen sorg och solastalgi – en djup känsla av nöd över den snabba miljöförstöring runt omkring oss som hon talar om i 2020 års uppsats – för att väva samman en varm, vemodig berättelse om klimatnöd, förlust, värkande ensamhet och det djupa förverkligande av kärlek som ligger i kärnan av all helande.

Tigern, björnen och kampen om Mahovann
Akshay Manwani< br /> Red Panda
280 sidor
Rs 299
Lämplig för: 8+ år

(Foto: Amazon.in)

Naturen ligger i hjärtat av film- och kulturförfattaren Akshay Manwanis barnbok , Tigern, Björnen och Slaget om Mahovann också, förutom här är det en fabel där djuren står i centrum när de spelar ut en välbekant berättelse om girighet, svek, ilska, skada och så småningom visdom och kärlek.

Mörka skuggor av dissonans skymtar över den en gång så fridfulla skogen Mahovann när dess åldrade tigerkung Veera överlämnar sin betrodda medhjälpare Bhairav, björnkrigaren, till fängelse efter en olycklig händelse av avsvärande av plikten. Bhairavs son Taranath är upprörd över vad han anser vara en orättvis handling. Och så, efter Veeras pensionering, när hans son Ustaad övertar tronen, stängs Taranath, uppvigd och understödd av den listiga räven Daaga, för hämnd. Han avsätter Ustaad i en kupp och förvisar familjen. Nu måste Ustaad och hans partner Sultana kämpa för sina barn och deras liv och för allt som är rätt för dem själva och för det större samhället Mahovann.

LÄS ÄVEN |Picture Book Beats: 'When You Look Up' är en kraftfull , lysande bok om att upptäcka oss själva genom och i berättelser

En fabel kommer enligt sin definition med en moral. Till Manwanis ära säkerställer han att resan mot den lösningen inte är tröttsam eller reducerande. Istället låter han berättelsen leda läsaren till en implicit medvetenhet om den, och förlitar sig på deras förmåga att följa ledtrådarna som är strödda över berättelsen. Och så, medan Tigern, Björnen och Slaget om Mahovann banar väg för en arketypisk uppgörelse mellan rätt och fel, gott och ont, glider den också in antydningar om chiaroscuro som gör det svårt att läsa livet i absoluta termer.< /p>

Men mer än dess budskap är det Manwanis filmiska beskrivning av naturen som gör skogarna och dess fångar levande. Från floran till faunan återger Manwani i levande detalj mångfalden av skogen och de som bor i den – en ordlista i slutet, till exempel, innehåller artinformation om karaktärerna i boken. Det är en engagerande läsning, endast behäftad med två smärre käbblar ur läsarens perspektiv – en stramare redigering skulle definitivt ha tagit bort den sporadiska narrativa slappheten och de förtjusande illustrationerna av Devashree Damodare skulle ha varit mer lockande i färg.

För alla de senaste föräldranyheterna, ladda ned Indian Express-appen.